szerző:
hvg.hu

A budapesti Bárczi Géza Általános Iskola PDSZ-csoportja nyílt levelet írt a szakszervezet Országos Választmányának és az ügyvezető elnöknek. Ebben azt is kérték, hogy a PDSZ jelentesse ezt meg a nyílt fórumain. Eddig ez nem történt meg. A két és fél hete írt levelet változtatás nélkül közöljük.

"Tisztelt Országos Választmány! Tisztelt Ügyvezető Elnök!

Mi, a budapesti Bárczi Géza Általános Iskola PDSZ-csoportja, megdöbbenve értesültünk arról, hogy a szakszervezet elnökét a rendkívüli tisztújító kongresszus visszahívta. Különösen aggályos ez annak ismeretében, amit PDSZ-csoportunk delegáltja tapasztalt a küldöttválasztó gyűlésen, és amit hallottunk a kongresszuson történtekről. Véleményünk szerint ez a PDSZ-hez méltatlan, kicsinyes és etikátlan eljárás volt vezetőjével szemben. Tartunk attól, hogy az 1988-ban iskolánkban megalakított PDSZ eltávolodik a demokratikus működéstől, és a hatalomgyakorlás érdekében szakít a legalapvetőbb demokratikus jogokkal.

Értetlenül állunk a Mendrey László ellen felhozott vádakkal szemben is. Kollégánk alapítója, felépítője, működtetője a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének. Megalakulása óta a mindenkori vezetőség tagja, majd – nagy örömünkre – 2010 óta elnöke, arca a szervezetnek. Szakmai hozzáértéséhez nem férhet kétség, hiszen a kezdetektől a PDSZ minden lépésénél ott volt, aktívan részt vett annak minden mozzanatában. Azzal különös elismerést váltott ki a tagokból – nemcsak intézményünkben, hanem a többi iskolában is – hogy mindvégig aktív tanárként, saját bőrén tapasztalta az oktatás visszásságait s így hitelesen tudta kommunikálni a pedagógusok véleményét. 

Az elmúlt 8 évben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete – Mendrey Lászlónak köszönhetően – megkerülhetetlen tényezővé vált az oktatáspolitikában. Mind a sajtómegjelenések, mind a közösségi megmozdulások, mind a civil szerveződések igazolják, hogy nem volt olyan területe az oktatásnak, amellyel kapcsolatban a PDSZ ne hallatta volna a hangját, ne sorakoztatta volna fel érveit, ne állt volna ki az oktatás minden érintettjének – gyerekek, szülők, pedagógusok – érdekében. Médiaszereplései, nyilatkozatai és személyes fellépése (pl. a diáktüntetések idején) következtében a közvélemény szemében ma a pedagógus érdekképviselet szinte egyet jelent a PDSZ-szel.

Mint annak az iskolának a munkatársai, ahol 30 éve a PDSZ megalakult, elvárjuk, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete továbbra is az alapításkor megfogalmazott demokratikus értékeknek megfelelően működjön és megalkuvást nem tűrően álljon ki minden iskolahasználó érdekében, melyre – számunkra – eddig Mendrey László, kollégánk személye volt a garancia!

A PDSZ tagok korrekt tájékoztatása és tisztánlátása érdekében kérjük, hogy a rendkívüli tisztújító kongresszus jegyzőkönyvét a PDSZ honlapján tegyék nyilvánossá!

Felszólítjuk a PDSZ vezetőtestületét, hogy levelünket a szervezet minden elérhető felületén – PDSZ honlap, Facebook-os PDSZ oldal, Facebook-os PDSZ csoportok – jelenítse meg!

Budapest, 2018.04.22.  

Bárczi Géza Általános Iskola PDSZ csoportja nevében: Barcza László"

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
G7: Szinte csak az állami hirdetések tartják életben Mészáros médiabirodalmát

G7: Szinte csak az állami hirdetések tartják életben Mészáros médiabirodalmát

A Gólyafészek-botrány miatt tényleg inog a cseh kormányfő széke

A Gólyafészek-botrány miatt tényleg inog a cseh kormányfő széke

Gerlóczy Márton: Ezt akarták, fogyasszák hát egészséggel!

Gerlóczy Márton: Ezt akarták, fogyasszák hát egészséggel!

Gyerekeket szállító buszok ütköztek frontálisan Bajorországban, sok a sérült

Gyerekeket szállító buszok ütköztek frontálisan Bajorországban, sok a sérült

Egy másik hangfelvétel is készült Hasogdzsi meggyilkolásáról, eszerint viszont Rijád hazudik

Egy másik hangfelvétel is készült Hasogdzsi meggyilkolásáról, eszerint viszont Rijád hazudik

Gruevszki csak időt akar nyerni Magyarországon, innen kelet felé menekülne

Gruevszki csak időt akar nyerni Magyarországon, innen kelet felé menekülne