szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Két napja alakult meg az új összetételű Országgyűlés, de az eddigi gyakorlat szerint a parlamentből kiszorult kormánypárti képviselőknek sincs miért aggódniuk: a Fidesz- frakció előző vezetője, úgy tudjuk, már puhatolózott a távozóknál, mivel szeretnének foglalkozni a jövőben.

"Kedves barátaim! Tisztelt ismerőseim! A mai napon véget ér több mint húsz évig tartó országgyűlési képviselői megbízatásom. Hálás szívvel köszönök minden támogatást, biztatást és bizalmat. Akik eddig bíztak bennem, azok a jövőben is számíthatnak rám!" – írta hétfői Facebook-bejegyzésében Répássy Róbert.

A Fidesz sokáig első számú jogi szakértője, volt igazságügyi államtitkára 1993-ban ült be először a parlamentbe. Négy év megszakítással összesen 21 évet húzott le a Fidesz padsoraiban, ahová utoljára idén február 20-án ülhetett be. Akkor, a választások miatt extra rövid tavaszi ülésszak utolsó ülésén még senki, ő maga sem tudta, hogy oszt-e neki lapot a Fidesz elnöksége a következő ciklusra is, így sokakat meglepett március elején, amikor a Fidesz-KDNP frissen közzétett országos listájának csak a 144. – tehát biztosan kieső – helyén szerepelt a neve.

©

A selyemzsinórral felérő helyezés ugyanakkor nem feltétlen jelenti azt, hogy az exképviselő, exállamtitkár és a többi, parlamenttől búcsúzni kénytelen egykori frakciótársa – például az egykori elszámoltatási biztos, Budai Gyula, a volt foglalkozáspolitikai államtitkár Czomba Sándor, a IX. kerületben tanácsokat osztó Varga József, a saját nevét keresztrejtvénybe foglaló Kucsák László, a necces törvényjavaslatokat a kormány strómanjaként beterjesztő Vas Imre vagy a miniszterelnök egyik legodaadóbb frakcióbeli híve, Rónaszékiné Keresztes Mónika – semmilyen posztot nem kap a jövőben: a kormány megbízásának lejártával ugyanis nemcsak a miniszterek és államtitkárok megbízása szűnik meg, hanem például a fővárosi és megyei kormányhivatalokat vezető húsz kormánymegbízotté is, nem is beszélve az öt miniszterelnöki biztosról, tizennyolc miniszterelnöki megbízottról, tizenkét kormánybiztosról, több mint hetven miniszteri biztosról és tizenkilenc (a Miniszterelnökséghez tartozó) megyei fejlesztési biztosról, akik mind-mind az előző kormánytól kapták és csak annak megszűnéséig őrizhetik pozíciójukat.

©

Míg Orbán Viktor 2010-ben puritán kormányzást ígért, az idei választás másnapján mondott beszédében már nem tett ilyen ígéretet, vagyis a nehezen számonkérhető teljesítményt többségükben államtitkári-helyettes államtitkári illetménnyel díjazó posztok számában aligha lehet nagyságrendi változás. [Bár továbbra is rejtély, hogy miért kell külön biztos mondjuk a hadisírgondozásnak, az egységes komolyzenei koncepció kialakításának, a Georgiával (Grúziával) megvalósuló kulturális együttműködés végrehajtásának, a nemzeti ásványvagyon hasznosításának vagy „a Római Birodalom határai, a dunai limes magyarországi szakasza elnevezésű, világörökség-várományos helyszínnek a világörökségi jegyzékbe való jelölésével összefüggő teendők ellátásának”, amikor a területeket felügyelő minisztériumokban népes szakértői csapat, illetve apparátus dolgozik, illetve dolgozhatna eze(ke)n is.]

Nyugalom, mindenki lesz valaki

A „senkit nem hagyunk az út szélén”-elv mindenesetre hosszú évek óta érvényben van a Fideszben. Orbán Viktor már a 2014-es választás – a parlamenti létszám küszöbön álló megfelezése – előtt is azzal nyugtatta a zsugorodni kényszerülő Fidesz-frakció tagjait, hogy mindenkiről igyekeznek majd gondoskodni, és azoknak is meglesz a helye a hivatalokban, állami cégekben, akik az országos politikai pálya elhagyására kényszerülnek.

Az akkori választás után ezt a hvg.hu-nak külön is megerősítette a párt egyik akkori vezetője:

„Egy közösség nem engedheti meg magának, hogy ne gondoskodjon azokról az emberekről, akik sokat tettek a szervezetért. Ezért a mi pártunk mindenkiről gondoskodik, aki csak megérdemli”

– mondta akkor az említett pártvezető, a Ténytár blog pedig egy évvel később össze is szedte, hogy ki mindenki nem maradt az út szélén: a parlamentből a 2014-ben kiszorult egykori Fidesz-képviselők között az összegzés számos nagykövetet, kormányhivatal- és járási hivatal vezetőt, tankerületi elnököt, kamarai, alapítványi tisztségviselőt, állami cégvezetőt, illetve felügyelőbizottsági tagot talált.

Az alapelv pedig feltehetően a most távozókra is érvényes lesz: a parlamentből kikerült képviselők közelmúltbeli búcsúztatásán információink szerint ugyanis mindenkitől megkérdezte az akkor még frakcióvezető (időközben a Miniszterelnökséget vezető miniszter posztjának várományosává lett) Gulyás Gergely, hogy mi a terve, milyen munka érdekelné, és miben tud neki a Fidesz segíteni.

Hollik István sem tagja már az új parlamentnek
©

A parlamentből távozó képviselők abban a helyzeti előnyben is vannak, hogy míg jogviszonyuk mandátumuk megszűnésétől – az új parlament alakuló ülésétől – számítva pro forma három hónapig megmarad, tehát addig továbbra is kapják a tiszteletdíjukat, az összeférhetetlenségi szabályok alól már a mandátum megszűnésétől fel vannak oldva, vagyis akármilyen megbízást elvállalhatnak.

Biztos, aki biztos

A tisztségeket-megbízásokat a 2010 óta már-már rutinná vált gyakorlat szerint a miniszteri kinevezések után, értelemszerűen fentről lefelé kezdik osztogatni. 2014-ben egyébként annak ellenére, hogy politikai kormányváltás nem történt – nagyjából harmincszázalékos csere történt a kormány alá rendelt közigazgatási szervek vezetői posztjain, és úgy tudjuk, nagyjából most is erre lehet számítani.

Olyanok is vannak persze, akiknek egészen biztosan nincs félnivalójuk, mert már-már örökös biztosnak-megbízottnak számítanak, mint például a legutóbb az első világháborús megemlékezések koordinálásával megbízott Schmidt Máriának, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős Andy Vajnának, a miniszterelnök romaügyi, illetve szegénységügyi megbízottjának, Farkas Flóriánnak és Hegedűs Zsuzsának, ahogy feltehetően Szili Katalinnak, a miniszterelnök legjobban fizetett (nemzetpolitikai) megbízottjának sem, akiről épp a napokban jött a hír, hogy Schmidt Mária közalapítványa adott ki róla portrékönyvet, és akit annak jövő heti bemutatóján személyesen a Terror háza főigazgatója méltat majd.

©

Úgy tudjuk, az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért miniszteri biztosként felelő Budai Gyula is kapott már újrázásra szóló ígéretet, a budapesti beruházásokért felelős Fürjes Balázs pedig olyannyira nem maradt az út szélén, hogy hasonló feladatkörben a Miniszterelnökség államtitkára, míg az eddig a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztosként dolgozó Bártfai-Mager Andrea az új kormány nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli minisztere lesz.

Meghosszabbítja a miniszterelnök információink szerint a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével megbízott kormánybiztos Révész Máriusz megbízását is, de úgy tudjuk, az innovációs miniszterré előlépő Palkovics László is tovább szeretné vinni rettenetes elnevezésű – „vezető nélküli, valamint az elektromos hajtású járművek fejlesztésében és gyártásában való magyar részvétel koordinálásáért, továbbá az ELI Science Park projekt oktatási, kutatási és gazdaságfejlesztési koncepciójának kialakításáért felelős” – kormánybiztosi feladatait.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
hvg.hu Gazdaság

Magyar Idők: Tállait lefokozzák

Bár megmarad az NGM államtitkári pozíciójában, de a Magyar Idők értesülései szerint elveszik Tállai Andrástól az adóügyeket. Azt egyelőre nem tudni, a NAV-elnöki pozíciót is bukja-e a kormány mezőkövesdi csodafegyvere.

MTI Itthon

Ma újból miniszterelnök lesz Orbán

Megalakulása utáni első ülésébe kezd csütörtökön az áprilisban megválasztott Országgyűlés. A képviselők újból miniszterelnökké választhatják Orbán Viktort, majd pénteken létrehozhatják az új kormány minisztériumait.

Fotó: a HÉV-helyett most sajnos egy Mercedes van a csepeli síneken

Fotó: a HÉV-helyett most sajnos egy Mercedes van a csepeli síneken

Magyar animációs filmet díjaztak Berlinben

Magyar animációs filmet díjaztak Berlinben

Timmermans: "Találkoznék Orbánnal"

Timmermans: "Találkoznék Orbánnal"

Megszólalt a manchesteri magyar orvos, akit gyenge nyelvtudása miatt felfüggesztettek

Megszólalt a manchesteri magyar orvos, akit gyenge nyelvtudása miatt felfüggesztettek

Rosszul alszik ma a világ leggazdagabb embere, dugába dőlt a New York-i terv

Rosszul alszik ma a világ leggazdagabb embere, dugába dőlt a New York-i terv

Ez történt: megmérték, és vannak mobilok, melyek 10x annyira sugároznak, mint a többi

Ez történt: megmérték, és vannak mobilok, melyek 10x annyira sugároznak, mint a többi