szerző:
hvg.hu

Elnöki programja kész, de még nem döntötte el, elindul-e most is. Kunhalmi Ágnest ugyanakkor nem tudja támogatni, azt sem tudja, milyen diplomája van.

Szerinte ez egy lehetséges kiút abból, amiben most van a szocialista párt. „Ide válságmenedzser kell” – mondja. A Magyar Narancs készített interjút a szocialista EP-képviselővel, ahol az első kérdés rögtön Szanyi egyik minapi Tumblr-bejegyzésére utal, ahol a politikus azt írta, be kell csukni az MSZP-t azért, hogy megmeneküljön a szocialista párt. Azt mondja, nem viccelt, a felszámolás szerinte egy létező technika, ha egy „vállalatból” a még használható elemeket ki kell szedni, hogy aztán újra „elültessék” azokat egy működő konstrukcióba.

Elsőre durván hangzik az MSZP felszámolása, de a baloldalon, itthon és külföldön is visszatérő gyakorlat, hogy előbb felszámoljuk, bezárjuk a pártot, majd nyitunk helyette egy újat, miközben a hivatás, a baloldali értékek képviselete nem változik.

Új név is lenne Szanyi szerint, az illik ilyenkor, ő arra gondolt, „Szocialisták”, a piros szín maradna, de a szegfűvel lehetne variálni. Politikai csődnek tartja, hogy pártja három választást bukott, háromszor nyert kétharmaddal a Fidesz. Többször is indult már elnöknek, mindannyiszor alulmaradt, a nyári tisztújításon lehet, hogy indul, lehet, hogy nem, mindenesetre a programját már megírta, kivár. Ha adódik olyan jelölt, akinek a javára vissza lehet lépni, ezt fogja tenni.

Kunhalmi Ágnest nem tartja ilyennek, hisz „még azt sem tudom, milyen diplomája van”, mondta párttársára. Tóth Bertalan javára sem lépne vissza, mert „most nem autóversenyzőre, hanem profi szerelőre van szükség”. Szanyi szerint indulhat Mesterházy Attila is, az ő baloldali elkötelezettségében nem kételkedik, úgy tudja, akár még egy női jelölt is lehet.

Két éve Szanyi azt mondta, vannak fideszes kollaboránsok az MSZP-ben, most ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, nem köszöntek még el tőlük. Szerinte ma öt emberrel kellene elbeszélgetni, majd elköszönni tőlük. Ezek az emberek Szanyi szerint ma nem képviselők, korábbiak talán lehetnek, inkább részint pénzemberek.

Arra a kérdésre, hogy öt év múlva lesz-e MSZP, azt mondta:

Mélyreható változás nélkül a párt talán még egyszer megugorja az 5 százalékos küszöböt, de aztán kalap, kabát.

A teljes interjú a Magyar Narancs csütörtökön megjelenő számában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Álomfunkció került a YouTube-ra

Álomfunkció került a YouTube-ra

Elfogyott a pénz a brit rakétaautó mögül

Elfogyott a pénz a brit rakétaautó mögül

Ez biztos csak vicc: felfestett földutat fotózott valaki Zalában

Ez biztos csak vicc: felfestett földutat fotózott valaki Zalában

Új műfajt talált az orosz propaganda a hírmanipulálásra

Új műfajt talált az orosz propaganda a hírmanipulálásra

A Momentum kiderítette, Németh Szilárdnak is van lakáskassza-megtakarítása

A Momentum kiderítette, Németh Szilárdnak is van lakáskassza-megtakarítása

Bombameglepetés: a Felcsút megverte a Ferencvárost a bajnokságban

Bombameglepetés: a Felcsút megverte a Ferencvárost a bajnokságban