szerző:
hvg.hu

Az emberáradatot az Európai Unió és Törökország paktuma állította meg, amely alapján visszavisznek Anatóliába mindenkit, aki a görög szigetekre érkezik. A szárazföldről nem volt szó, most pont itt nőtt ugrásszerűen a menekültek száma.

Riportot közölt a minap az Évrosz folyó által kijelölt török–görög szárazföldi határszakaszról a ZDF német közszolgálati csatorna. A képek tanúsága szerint itt olyan mennyiségben érkeznek az emberek Európába, mint 2015 nyarán a röszkei határszakaszhoz (még a nagy roham előtt). Áprilisban a görög hatóságok 3986 menekültek regisztráltak, és azt is megállapították, hogy

a csempészbandák változtattak taktikájukon, már nem az Égei-tengeren keresztül hozzák az embereket, hanem a korábban áthatolhatatlannak tartott szárazföldi határon.

Errefelé több akadályba is ütközhetnek az emberek. Kerítés védi elvileg a határt, a két országot elválasztó folyó szeszélyes és veszélyes, valamint az egymásra ellenségként tekintő NATO-országok katonái is folyamatosan ellenőriznek. Vagy legalábbis így gondolták eddig Európában. Mert a ZDF helyszíni riportjában megszólaló menekültek azt állítják, a török oldalon nem nagyon találkoztak határőrizettel. Amilyen nehéz volt bejutniuk Anatóliába, annyira könnyű, kockázatmentes kijutni onnan. Pedig a görögök a menekültek számának növekedését látva jelentősebben megemelték a szakasz rendőri védelmét.

A közeli faluban egy kávézót üzemeltető nő a röszkei, ásotthalmi magyar polgárokra emlékeztet. Félelemmel tölti el az emberek áradata, de a bekéredzkedő menekültek közül a nőket és a gyerekeket beengedi mosakodni, felfrissíteni magukat. Egy férfi közben azt meséli, hogy az idegenek nem kérnek útbaigazítást, a telefonjukról lesik le, merre kell haladniuk.

Sokak Fylakio felé tartanak, ahol az ENSZ menekültügyi szervezetének, az UNHCR-nek áll egy tábora. Akit itt regisztrálnak, az olyan papírhoz jut, amivel szabadon mozoghat teljes Görögországban. Az EU–török-paktum alapján mindenkit, aki a tengeren érkezik, gyűjtőtáborokba kell terelni, amíg visszaszállításuk meg nem történik. A szárazföldön érkezőlre ez a megkötés nem vonatkozik. Olyan számban érkeznek most, hogy a ZDF-nek nyilatkozó UNHCR-munkatárs szerint 2500 embert megfelelő ellenőrzés és regisztrálás nélkül kellett továbbengedniük.

A német forgatócsoportnak az emberek azt mondták, hogy Szíriából, a háború elől menekülnek. A többségük a kurd területekről van, és teljes családjával vállalkozott az útra. Egy úticéljuk van:

GERMANY.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hosszabb türelmi időt kaphatnak a kúttulajdonosok

Hosszabb türelmi időt kaphatnak a kúttulajdonosok

Majdnem 1 milliárd dollárt ér a telitalálat az amerikai lottón

Majdnem 1 milliárd dollárt ér a telitalálat az amerikai lottón

Radics Gigi "kultúrdiplomáciai úton" képviseli Magyarországot a világ túlfelén

Radics Gigi "kultúrdiplomáciai úton" képviseli Magyarországot a világ túlfelén

Nincs megállás: hadat üzen a kormány a homeopátiának

Nincs megállás: hadat üzen a kormány a homeopátiának

Orbán sem harcolhat mindig, most mással szerez népszerűséget

Orbán sem harcolhat mindig, most mással szerez népszerűséget

Hivatalos: Észak-Macedónia lett Macedónia

Hivatalos: Észak-Macedónia lett Macedónia