szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha nem tudják bizonyítani, akkor még helyhiány miatt sem lehet korlátozni a tudósítókat egy állami intézmény rendezvényén – így értékel Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke annak kapcsán, hogy gyakorlatilag a fél magyar sajtót kitiltották Steve Bannon budapesti előadásáról.

A médiaalkotmánynak nevezett jogszabály alapján jogellenes, ha egy állami intézmény nem segíti elő az újságírók tájékoztatási feladatának elvégzését – ismertette álláspontját Hargitai a Zoom.hu kérdésére. A MÚOSZ elnöke hangsúlyozta: önkényesen semmiképpen nem lehet szelektálni a tudósítók között.

A jelenlegi állás szerint a külföldi lapok közül a The New York Times, a The Guardian, a holland Volskrant és NRC Handelsblad, az ARD és több szabadúszó újságíró munkáját akadályozzák. A magyarok közül a hvg.hu mellett az Index.hu, a 168óra, a HírTV, valamint a Zoom.hu munkatársai jelezték, hogy elutasították a regisztrációjukat.

„Ezzel csak a nyilvánosságot próbálják szűkíteni, és azt próbálják megakadályozni, hogy újságírók kényes kérdéseket tehessenek fel” – mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!