szerző:
hvg.hu

Korábbi hírek szerint Orbán Viktor sokat köszönhet a libanoni Audi Bank egykori vezetőjének, Magyarország jelenlegi berni nagykövetének. Azt viszont nem tudni, pontosan miért volt ott azon a találkozón, ahol Orbán Viktor a csütörtöki V4-es konferencia ismert felszólalóit fogadta.

Douglas Murray brit író, Stephen K. Bannon, Trump volt kampányfőnöke és David P. Goldman amerikai közgazdász mellett Nagy István, Magyarország berni nagykövete is rajta volt azon a fotón, amit csütörtökön tett közzé az MTI a V4 Európa Jövője konferenciával kapcsolatban – szúrta ki a 24.hu.

Orbán Viktor csütörtökön találkozott a rendezvény ismertebb felszólalóival, akkor készült a fotó, de az ahhoz csatolt leírásban az MTI nem említi meg az Orbán svájci bankáraként emlegetett Nagy Istvánt, pedig a képen ő is rajta van.

A hetvenes éveiben járó Nagy István korábban a Közel-Keleten dolgozott, az egyik legnagyobb libanoni bank igazgatótanácsában, és évekig vezette a bejrúti székhelyű Audi Bankot, amelynek egyébként nincs köze a német autómárkához.

A Bank Audinak Svájcban és Franciaországban vannak leányvállalatai, privát banki üzletágat üzemeltetnek Genfben és Monacóban. Állítólag egymillió dolláros betét alatt nem fogadnak ügyfelet.

Nagy István és Orbán Viktor kapcsolata a kilencvenes években kezdődött, Kékessy Dezső mutatta be őt Orbánnak. Kékessyt a barátságon kívül üzleti kapcsolat is fűzte Orbánhoz, a vesztes választás után ő vette meg az Orbán-család budapesti lakását. Kékessy volt az is, aki Orbán Viktor feleségének üzlettársa volt a tokaji szőlőföldeket birtokló Szárhegy Dűlő–Sárazsadány Kft.-ben, amihez Orbán Viktor első kormányzásának egyik legnagyobb botránya kötődik. A cég jelentős állami támogatásokat kapott.

Nagy István és Kékessy Dezső Svájcból ismerhetik egymást. A bankár 2010 után tűnt fel Orbán körül, aki a hírek szerint 2010-ben felkínálta neki a washingtoni nagyköveti posztot, de Nagy István akkor még nem akarta otthagyni a bankszakmát. Végül a berni nagyköveti poszt lett övé később, ahol azóta is szolgál. Állítólag neki köszönhető, hogy Orbán többször járt Bejrútban, mint sok európai fővárosban, és ő készítette elő a miniszterelnök rijádi látogatását is.

A 24.hu megkereste a miniszterelnökséget, hogy miért volt ott Nagy István is a csütörtöki találkozón, de nem kaptak választ.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Komoly kibertámadás érte a szlovák külügyminisztériumot, adatokat is lophattak

Komoly kibertámadás érte a szlovák külügyminisztériumot, adatokat is lophattak

Pokolgép ölhetett meg tíz embert egy krími iskolában

Pokolgép ölhetett meg tíz embert egy krími iskolában

A kubai rezsim támogatói szabotálták az ENSZ munkáját

A kubai rezsim támogatói szabotálták az ENSZ munkáját

Meg sem kell izzadni az egészségért

Meg sem kell izzadni az egészségért

Letartóztatásban marad a badacsonyi borász gyilkosa

Letartóztatásban marad a badacsonyi borász gyilkosa

Túl kevés a víz a Dunában, emelték a paksi atomerőmű intézkedési tervének fokozatát

Túl kevés a víz a Dunában, emelték a paksi atomerőmű intézkedési tervének fokozatát