szerző:
Tóth Richárd
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az MSZP elnökjelöltje és EP-politikusa nemrég robbantotta a hírt, ő felszámolná az MSZP-t. Vannak követői párton belül. Azt mondja, ha pártja nem tudja rövidre zárni a megújulást, az európai parlamenti választásokra csak fél gőzzel tudnak ráfordulni. Interjú Szanyi Tiborral, aki saját politikai küzdelmét gyermeke kézmosásához hasonlította.

hvg.hu: Jelentős követ dobott az amúgy is kavargó vízbe: felszámolná az MSZP-t. Hogyan fogadták ötletet a párttársai?

Szanyi Tibor: Egy politikusnál az a legfőbb érdem, ha megosztó. Nyilvánvalóan megosztotta ez a felvetés a párton belüli gondolkodókat.

hvg.hu: Egy megosztó embert nem választanak elnöknek, nem is tud mindenkit képviselni.

Sz. T.:

Engem Horn Gyula arra tanított, ha megosztó vagy, akkor fontos, hogy a többség mögötted legyen.

hvg.hu: És látja a többséget a javaslat mögött?

Sz. T.: Egyelőre nem, de azt látom, hogy érdemben tárgyalják az elvtársak a felvetésemet, vérmérséklettől függően, pró és kontra is vannak racionális érvek. Nem az a fő projektem, hogy felszámoljuk az MSZP-t, megelégszem egy gyökeres szervezeti átalakulással és tagrevízióval.

©

hvg.hu: Látta egy másik elnökjelölt, Mesterházy Attila programját, ő is látta az önét, azt mondta, a kettő között 99 százalékos egyezés van, a pártfelszámolás az egyetlen különbség. Támogathatónak gondolja azt a programot?

Sz. T.: Az övé nem egy klasszikus értelemben vett program, mert nem politikai, hanem menedzsmentszemléletű írás. A választmányon többször is elhangzott az, hogy most az egyszer nem politikai krédóknak kellene versenyezniük, hanem olyan személyt kéne választani, aki rendbe tudja tenni ezt a pártot.

hvg.hu: Mesterházyt baloldalinak tartja?

Sz. T.: Abszolút.

hvg.hu: Öt éve hajtogatja, hogy az MSZP hajtson végre baloldali fordulatot. Nem unja?

Sz. T.: Nem. De az zavar, hogy a Magyar Szocialista Párt nem szocialista, a fő megszólalók pedig szociáldemokratának mondják magukat. Szerintem ez az ellentmondás hosszú távon fenntarthatatlan és komoly visszásságokat fog okozni.

©

hvg.hu: Asztalfiókban van még a programja, ahogy néhány hete mondta, vagy már elővette?

Sz. T.: Húsz-harminc embernek már elküldtem, de írott formában közreadni csak június elején tervezem. Addig még van pár nap.

hvg.hu: Molnár Gyula egy korábbi rádióinterjúban azt mondta, az MSZP a volt elnökök pártja, közülük pedig többen akár el is indulhatnak újra elnöknek. Lehet úgy megújulás, ha ugyanazok az arcok váltják egymást két- vagy négyévente?

Sz. T.: Erre mondtam a mostani választmányon, hogy

ha egy bordélyház nem működik, akkor a kurvákat kell lecserélni. A kurvák pedig mi vagyunk a kuplerájban.

A tagságot nem lehet lecserélni, a vezetőket igen. Ugyanakkor abban nem látok problémát, hogy ha valaki – és itt mondjuk ki, Mesterházyra gondolok – volt elnök korábban, lemondott, tanult, és újra megpróbálná.

©

hvg.hu: Ön már harmadjára fut neki a pártelnöki posztnak. Megvan még a lendület?

Sz. T.: Meg. Legutóbb, 2016-ban az volt a kérdés, hogyan megyünk neki a választásoknak. Én azt mondtam, legyen egy erős, önálló értékkészlettel bíró MSZP. Molnár Gyula azt mondta, inkább üljünk le, ahogy a vasárnapi ebédnél szoktunk, és egyezkedjünk.

hvg.hu: Egyezkedett is. Megállapodott Fodor Gáborral és a Liberálisokkal 60 millió forintról.

Sz. T.: Meg is védtem a választmányon Molnár Gyulát. Nehogy támadjuk most ezért, ez a vasárnapi ebédelgetős politika nyílegyenes következménye.

hvg.hu: Nem is üvöltött, amikor tudomást szerzett a papír létezéséről?

Sz. T.: Nem, mert tudtam, hogy ez nem szerződés, ezért egy buszjegyet sem lehet venni. Ez egy kényszerszülte szituáció eredménye, semmire sem jó.

hvg.hu: A sürgetett baloldali fordulat eddigi elmaradása nem lehet összefüggésben azzal, hogy az egész európai baloldal válságban van, aminek csak része az, hogy a magyar baloldal is romokban?

Sz. T.: Ez nem lehet, ez tény.

hvg.hu: Magyarországról lehet orvosolni az európai baloldal kínját?

Sz. T.: A csuda tudja. Az emberiség kezdettől fogva vívódott a szolidaritással és annak hiányával, hol az egyik kerekedett felül, hol a másik. Azt tudom, hogy igény az van a baloldaliságra, szezonja van. Az a közvélemény-kutatásokból is kiolvasható, hogy a fiatalok egyharmada baloldalinak tartja magát, de csak a hetedük szavazna az MSZP-re.

hvg.hu: Senki nem állítja, hogy a fiataloknak az MSZP lenne az alternatíva.

Sz. T.: Ma biztos nem. De lehetne.

hvg.hu: Angliában viszont a fiatalok és a mozgalmiság szállítja a sikereket a Munkáspártnak és Jeremy Corbynnak. Itt a példa?

Sz. T.: A corbynizmus legfontosabb tulajdonsága a mély empátia a dolgozó vagy dolgozni vágyó emberekkel, a fiatalok pedig imádják. Ráadásul a kivándorló magyarok jelentős része munkaképes fiatal, akiket nem az fog hazahozni, hogy „Gyere haza Orbániába”, mert pont miatta ment el. Akkor fognak hazajönni, ha azt látják, hogy a számok alapján is megéri.

©

hvg.hu: De ennek a baloldali fordulat az alapja? Olaszországban a mostani választásokra szinte eltűnt a hagyományos baloldal, Spanyolországban a PSOE, a szocialisták soha nem látott mélységben, Franciaországban is megszűnt a hagyományos bal, helyette jött Macron és mindent elsöprő mozgalma.

Sz. T.: Macronnak semmi köze a baloldalisághoz, de a mozgalomépítése sikeres.

hvg.hu: Egy évvel az európai parlamenti választások előtt van idő arra, hogy egyszerre készüljön fel az MSZP a kampányra, és szedje rendbe saját magát?

Ha brutális gyorsasággal nem vezényeljük le önmagunk rendbetételét, akkor csak tartalék üzemmódban tudunk ráfordulni az EP-választásra.

hvg.hu: Időt a voksolás elengedésével sem nyerne a párt, hiszen rá fél évre önkormányzati választások lesznek.

Sz. T.: Aminek sokkal nagyobb a jelentősége. Vissza kell szereznünk a vidéket, amit 2006-ban Gyurcsány Ferenc miatt veszítettünk el.

hvg.hu: Jövő májusra jó jelszó lehet az ellenzék számára az, hogy Orbán vagy Európa, vagy ennél több kellene?

Sz. T.: Orbán mindig elment a falig, néha át is dugta az ujját, de átlépni soha nem lépett át. Orbán egy idő után mindig leállt a hülyeségeivel, soha nem rúgta fel a kereteket.

hvg.hu: Valós veszély az, hogy a Fideszt kirakják a Néppártból?

Sz. T.: Ezek inkább csak üzenetek, hogy ezután se lépje át a határt, mert akkor lenyakazzák.

De Orbánon, ha a szájkosár nincs is ott, de a lánc igen.

hvg.hu: MSZP-s EP-képviselőként mit szól ahhoz, hogy a jogállamisághoz kötnék az uniós pénzek folyósítását?

Sz. T.: Tökéletesen egyetértek vele.

©

hvg.hu: Azért, mert ez Orbán megregulázása?

Sz. T.: Ennek nem csak Magyarországhoz van köze, Európa számos pontján hol papucsban, hol bakancsban, de lábbal tiporják a jogállamiságot. Azt nem lehet csinálni, hogy a szolidaritást egyik ágon csökkentem, a másikon meg nem. A szolidaritás pedig része a jogállamiságnak.

hvg.hu: Budapesten visszatért elnöknek a Botka László által leárulózott Molnár Zsolt. Ez a megújulás?

Sz. T.: Molnár Zsolt az elmúlt négy évben elég jó teljesítményt futott.

hvg.hu: Ez irónia?

Sz. T.: Dehogy. Folyamatosan szakmai anyagok sokasságát rakta az elnökség és a választmány asztalára, amit ha megfogadtak volna, előrébb tartanánk.

hvg.hu: Mégsem áruló, hanem egy kiváló stratéga?

Sz. T.: Nem tudom, milyen stratéga, de azt tudom, hogy a döntés-előkészítésben komoly munkát végzett. Az elmúlt négy évben konstruktív szerepet töltött be, Budapesten ráadásul a választási eredmények sem olyan csúnyák. Miért ne választották volna meg?

hvg.hu: Akkor nem Molnár azoknak a NER-kollaboránsoknak az egyike, akikről korábban beszélt? Négy-öt embert mondott a párt környékéről.

Sz. T.: A gazdasági holdudvarból. Ugyanis az MSZP korábban egy gazdag párt volt, most meg a templom egere. Ezen lenne mit kivizsgálni.

hvg.hu: Kacérkodik az EP-képviselőséggel 2019 után is?

Sz. T.: Határozottan ez a szándékom. Majd a jelölőszervezetek döntenek, mindenesetre az elvégzett munkám elég jól dokumentálható, például a vidékfejlesztés terén.

©

hvg.hu: A Modern Falvak programmal a Fidesz nem énekelte ki a sajtot a szájából?

Sz. T.: Nem, mert eddig az ígéreten kívül a Fidesz semmit sem csinált. Ráadásul ott van a Modern Városok program, ott 800 milliárdot ígértek, de 20 milliárdnál többet nem költöttek el. Az általam szorgalmazott Okos Falvaknak az a lényege, hogy minden olyan eszközt használsz falun is, amit a modern technológia megenged, és ez óriási előrelépés lenne, amire komoly esély van.

hvg.hu: Ha most sem sikerül a Szanyi-féle baloldali fordulatot átvinni az MSZP-ben, két évig megint meghúzza magát?

Sz. T.: Miért? Eddig meghúztam magam?

hvg.hu: Ezt az ötletét kétévente dobja be.

Sz. T.: Gyakorló szülőként eddig ezerszer biztos elmondtam a gyermekemnek, hogy mosson kezet. Mondhatnám azt, hogy semmi nem történt, de nem adom fel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!