szerző:
Tóth Richárd
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az MSZP elnökjelöltje és EP-politikusa nemrég robbantotta a hírt, ő felszámolná az MSZP-t. Vannak követői párton belül. Azt mondja, ha pártja nem tudja rövidre zárni a megújulást, az európai parlamenti választásokra csak fél gőzzel tudnak ráfordulni. Interjú Szanyi Tiborral, aki saját politikai küzdelmét gyermeke kézmosásához hasonlította.

hvg.hu: Jelentős követ dobott az amúgy is kavargó vízbe: felszámolná az MSZP-t. Hogyan fogadták ötletet a párttársai?

Szanyi Tibor: Egy politikusnál az a legfőbb érdem, ha megosztó. Nyilvánvalóan megosztotta ez a felvetés a párton belüli gondolkodókat.

hvg.hu: Egy megosztó embert nem választanak elnöknek, nem is tud mindenkit képviselni.

Sz. T.:

Engem Horn Gyula arra tanított, ha megosztó vagy, akkor fontos, hogy a többség mögötted legyen.

hvg.hu: És látja a többséget a javaslat mögött?

Sz. T.: Egyelőre nem, de azt látom, hogy érdemben tárgyalják az elvtársak a felvetésemet, vérmérséklettől függően, pró és kontra is vannak racionális érvek. Nem az a fő projektem, hogy felszámoljuk az MSZP-t, megelégszem egy gyökeres szervezeti átalakulással és tagrevízióval.

©

hvg.hu: Látta egy másik elnökjelölt, Mesterházy Attila programját, ő is látta az önét, azt mondta, a kettő között 99 százalékos egyezés van, a pártfelszámolás az egyetlen különbség. Támogathatónak gondolja azt a programot?

Sz. T.: Az övé nem egy klasszikus értelemben vett program, mert nem politikai, hanem menedzsmentszemléletű írás. A választmányon többször is elhangzott az, hogy most az egyszer nem politikai krédóknak kellene versenyezniük, hanem olyan személyt kéne választani, aki rendbe tudja tenni ezt a pártot.

hvg.hu: Mesterházyt baloldalinak tartja?

Sz. T.: Abszolút.

hvg.hu: Öt éve hajtogatja, hogy az MSZP hajtson végre baloldali fordulatot. Nem unja?

Sz. T.: Nem. De az zavar, hogy a Magyar Szocialista Párt nem szocialista, a fő megszólalók pedig szociáldemokratának mondják magukat. Szerintem ez az ellentmondás hosszú távon fenntarthatatlan és komoly visszásságokat fog okozni.

©

hvg.hu: Asztalfiókban van még a programja, ahogy néhány hete mondta, vagy már elővette?

Sz. T.: Húsz-harminc embernek már elküldtem, de írott formában közreadni csak június elején tervezem. Addig még van pár nap.

hvg.hu: Molnár Gyula egy korábbi rádióinterjúban azt mondta, az MSZP a volt elnökök pártja, közülük pedig többen akár el is indulhatnak újra elnöknek. Lehet úgy megújulás, ha ugyanazok az arcok váltják egymást két- vagy négyévente?

Sz. T.: Erre mondtam a mostani választmányon, hogy

ha egy bordélyház nem működik, akkor a kurvákat kell lecserélni. A kurvák pedig mi vagyunk a kuplerájban.

A tagságot nem lehet lecserélni, a vezetőket igen. Ugyanakkor abban nem látok problémát, hogy ha valaki – és itt mondjuk ki, Mesterházyra gondolok – volt elnök korábban, lemondott, tanult, és újra megpróbálná.

©

hvg.hu: Ön már harmadjára fut neki a pártelnöki posztnak. Megvan még a lendület?

Sz. T.: Meg. Legutóbb, 2016-ban az volt a kérdés, hogyan megyünk neki a választásoknak. Én azt mondtam, legyen egy erős, önálló értékkészlettel bíró MSZP. Molnár Gyula azt mondta, inkább üljünk le, ahogy a vasárnapi ebédnél szoktunk, és egyezkedjünk.

hvg.hu: Egyezkedett is. Megállapodott Fodor Gáborral és a Liberálisokkal 60 millió forintról.

Sz. T.: Meg is védtem a választmányon Molnár Gyulát. Nehogy támadjuk most ezért, ez a vasárnapi ebédelgetős politika nyílegyenes következménye.

hvg.hu: Nem is üvöltött, amikor tudomást szerzett a papír létezéséről?

Sz. T.: Nem, mert tudtam, hogy ez nem szerződés, ezért egy buszjegyet sem lehet venni. Ez egy kényszerszülte szituáció eredménye, semmire sem jó.

hvg.hu: A sürgetett baloldali fordulat eddigi elmaradása nem lehet összefüggésben azzal, hogy az egész európai baloldal válságban van, aminek csak része az, hogy a magyar baloldal is romokban?

Sz. T.: Ez nem lehet, ez tény.

hvg.hu: Magyarországról lehet orvosolni az európai baloldal kínját?

Sz. T.: A csuda tudja. Az emberiség kezdettől fogva vívódott a szolidaritással és annak hiányával, hol az egyik kerekedett felül, hol a másik. Azt tudom, hogy igény az van a baloldaliságra, szezonja van. Az a közvélemény-kutatásokból is kiolvasható, hogy a fiatalok egyharmada baloldalinak tartja magát, de csak a hetedük szavazna az MSZP-re.

hvg.hu: Senki nem állítja, hogy a fiataloknak az MSZP lenne az alternatíva.

Sz. T.: Ma biztos nem. De lehetne.

hvg.hu: Angliában viszont a fiatalok és a mozgalmiság szállítja a sikereket a Munkáspártnak és Jeremy Corbynnak. Itt a példa?

Sz. T.: A corbynizmus legfontosabb tulajdonsága a mély empátia a dolgozó vagy dolgozni vágyó emberekkel, a fiatalok pedig imádják. Ráadásul a kivándorló magyarok jelentős része munkaképes fiatal, akiket nem az fog hazahozni, hogy „Gyere haza Orbániába”, mert pont miatta ment el. Akkor fognak hazajönni, ha azt látják, hogy a számok alapján is megéri.

©

hvg.hu: De ennek a baloldali fordulat az alapja? Olaszországban a mostani választásokra szinte eltűnt a hagyományos baloldal, Spanyolországban a PSOE, a szocialisták soha nem látott mélységben, Franciaországban is megszűnt a hagyományos bal, helyette jött Macron és mindent elsöprő mozgalma.

Sz. T.: Macronnak semmi köze a baloldalisághoz, de a mozgalomépítése sikeres.

hvg.hu: Egy évvel az európai parlamenti választások előtt van idő arra, hogy egyszerre készüljön fel az MSZP a kampányra, és szedje rendbe saját magát?

Ha brutális gyorsasággal nem vezényeljük le önmagunk rendbetételét, akkor csak tartalék üzemmódban tudunk ráfordulni az EP-választásra.

hvg.hu: Időt a voksolás elengedésével sem nyerne a párt, hiszen rá fél évre önkormányzati választások lesznek.

Sz. T.: Aminek sokkal nagyobb a jelentősége. Vissza kell szereznünk a vidéket, amit 2006-ban Gyurcsány Ferenc miatt veszítettünk el.

hvg.hu: Jövő májusra jó jelszó lehet az ellenzék számára az, hogy Orbán vagy Európa, vagy ennél több kellene?

Sz. T.: Orbán mindig elment a falig, néha át is dugta az ujját, de átlépni soha nem lépett át. Orbán egy idő után mindig leállt a hülyeségeivel, soha nem rúgta fel a kereteket.

hvg.hu: Valós veszély az, hogy a Fideszt kirakják a Néppártból?

Sz. T.: Ezek inkább csak üzenetek, hogy ezután se lépje át a határt, mert akkor lenyakazzák.

De Orbánon, ha a szájkosár nincs is ott, de a lánc igen.

hvg.hu: MSZP-s EP-képviselőként mit szól ahhoz, hogy a jogállamisághoz kötnék az uniós pénzek folyósítását?

Sz. T.: Tökéletesen egyetértek vele.

©

hvg.hu: Azért, mert ez Orbán megregulázása?

Sz. T.: Ennek nem csak Magyarországhoz van köze, Európa számos pontján hol papucsban, hol bakancsban, de lábbal tiporják a jogállamiságot. Azt nem lehet csinálni, hogy a szolidaritást egyik ágon csökkentem, a másikon meg nem. A szolidaritás pedig része a jogállamiságnak.

hvg.hu: Budapesten visszatért elnöknek a Botka László által leárulózott Molnár Zsolt. Ez a megújulás?

Sz. T.: Molnár Zsolt az elmúlt négy évben elég jó teljesítményt futott.

hvg.hu: Ez irónia?

Sz. T.: Dehogy. Folyamatosan szakmai anyagok sokasságát rakta az elnökség és a választmány asztalára, amit ha megfogadtak volna, előrébb tartanánk.

hvg.hu: Mégsem áruló, hanem egy kiváló stratéga?

Sz. T.: Nem tudom, milyen stratéga, de azt tudom, hogy a döntés-előkészítésben komoly munkát végzett. Az elmúlt négy évben konstruktív szerepet töltött be, Budapesten ráadásul a választási eredmények sem olyan csúnyák. Miért ne választották volna meg?

hvg.hu: Akkor nem Molnár azoknak a NER-kollaboránsoknak az egyike, akikről korábban beszélt? Négy-öt embert mondott a párt környékéről.

Sz. T.: A gazdasági holdudvarból. Ugyanis az MSZP korábban egy gazdag párt volt, most meg a templom egere. Ezen lenne mit kivizsgálni.

hvg.hu: Kacérkodik az EP-képviselőséggel 2019 után is?

Sz. T.: Határozottan ez a szándékom. Majd a jelölőszervezetek döntenek, mindenesetre az elvégzett munkám elég jól dokumentálható, például a vidékfejlesztés terén.

©

hvg.hu: A Modern Falvak programmal a Fidesz nem énekelte ki a sajtot a szájából?

Sz. T.: Nem, mert eddig az ígéreten kívül a Fidesz semmit sem csinált. Ráadásul ott van a Modern Városok program, ott 800 milliárdot ígértek, de 20 milliárdnál többet nem költöttek el. Az általam szorgalmazott Okos Falvaknak az a lényege, hogy minden olyan eszközt használsz falun is, amit a modern technológia megenged, és ez óriási előrelépés lenne, amire komoly esély van.

hvg.hu: Ha most sem sikerül a Szanyi-féle baloldali fordulatot átvinni az MSZP-ben, két évig megint meghúzza magát?

Sz. T.: Miért? Eddig meghúztam magam?

hvg.hu: Ezt az ötletét kétévente dobja be.

Sz. T.: Gyakorló szülőként eddig ezerszer biztos elmondtam a gyermekemnek, hogy mosson kezet. Mondhatnám azt, hogy semmi nem történt, de nem adom fel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
„Most az a szokás, hogy hamisítják a múltat mindenfelé” – új klippel jelentkezett Bródy János

„Most az a szokás, hogy hamisítják a múltat mindenfelé” – új klippel jelentkezett Bródy János

Harmadik próbálkozásra sem árulta el a kormány, hány vendégmunkás dolgozik Magyarországon

Harmadik próbálkozásra sem árulta el a kormány, hány vendégmunkás dolgozik Magyarországon

Trump nem engedi, hogy szigorúbban szabályozza a károsanyag-kibocsátást Kalifornia

Trump nem engedi, hogy szigorúbban szabályozza a károsanyag-kibocsátást Kalifornia

Két településen senki sem akar polgármester lenni

Két településen senki sem akar polgármester lenni

Hiány van egy bárányhimlő elleni oltásból

Hiány van egy bárányhimlő elleni oltásból

Real-vereség Párizsban, Juventus-döntetlen Madridban

Real-vereség Párizsban, Juventus-döntetlen Madridban