szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tiltakozó akciót tartottak a civilek a Kossuth téren, a Parlament előtt a Stop Soros ellen. Ha elfogadják, egy befogadott menekült, oltalmazott sem lesz ezután, állítják.

Tiltakozó akciót tartott a Parlament előtt az Amnesty International és a Magyar Helsinki Bizottság: egy gigantikus, Civil feliratú szív előtt sorfalat alkotva álltak fel a Kossuth téren. Iván Júlia elmondta, a kriminalizáló Stop Soros törvénytervezet ellen egy kis füzetet osztanak majd ki a képviselőknek. Pardavi Márta, a Helsinki társelnöke pedig arra kérte a képviselőket, ne szavazzák meg a törvényt, mert az nem javítható,

"a nem gomb megnyomása az egyetlen helyes válasz".

A jogvédelem egy jogállamban nem bűncselekmény, a menedékjog kérelme nem bűncselekmény. Pardavi kiemelte, a kormány javaslata az ügyvédhez fordulás jogát korlátozza gyakorlatilag, ilyen utoljára az 50-es években volt, amikor az ügyvédeket jogi segítségnyújtás miatt kiminalizálták, elítélték. A menedékkérőknek védelem kell, nem üldözés. Számos nemzetközi és külföldi szervezet tiltakozott a Stop Soros ellen, és a civilek is arra kérik a képviselőket, ne szavazzák meg a törvényjavaslatot. Ezután a beszédek kivonatát elmondták angolul is.

©

Iván Júlia és Pardavi Márta kérdésekre is válaszolt. A kormány tovább akarja csökkenteni a hozzáférést a menedékjoghoz azzal, hogy elfogadhatatlannak ítéli a menedékkérelmet minden esetben, de ha nincs, nem lehet ügyvédje a menedékkérőknek (mert ki vannak tiltva a területről), nem tudnak jogorvoslattal élni, bírósághoz fordulni. 2017-ben 1700 oltalmazotti státuszt adott ki az állam, ilyen többé nem lesz, ha átmegy a Stop Soros. Nem tudnak majd az ügyvédek az EU bíróságához sem fordulni.

Egyéneket céloz ezzel a törvénnyel a kormány, őket akarja kitiltani, elzárni, ami egyértelmű üzenet: a kormány meg akarja félemlíteni a kritikus hangokat. A kormány nem akar érvelni, nem akarja megvédeni az érveit, hanem elzárja azokat, akik ezeket támadják.

©

A Parlament kedden kezdi az általános vitát, meg kell nézni, milyen módosító indítványok mennek át. A civil szervezetek megpróbálnak jogi síkon is mindent megtenni a törvény ellen, és készek jogi segítséget is nyújtani azoknak, akiket a majd megszavazott törvény érint.

A végén az Amnesty elnöki posztjáról nemsokára lemondó Iván Júlia kiosztotta a füzeteket a jelenlévő ellenzéki képviselőknek, a párbeszédes Szabó Tímeának vagy az LMP-s Szél Bernadettnek.    

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!