szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón arról beszélt, hamarosan benyújtják a jövő évi költségvetést, az általános tartalékot jelentősen emelik. A tárcák leadták az igényeket. A nyugdíjasok foglalkoztatása is erősödik.

Most érkezett

Nem biztos, hogy válság lesz

Az eurózóna országaiban megfigyelhetőek válságtünetek, de nem biztos, hogy válság is lesz – kommentálta Gulyás Orbán Viktor kötcsei beszédéből kiszivárgott szavait. 2008-ban rossz állapotban volt a gazdaság, a válság első lehelletére államcsőd fenyegetett. Most nem ez a helyzet, a gazdaság alapjai erősek, nem feltétlen lesz recesszió. Az általános tartalék is fedezetet nyújt.

A lengyelek túlélték az előző válságot, a legrosszabb évben 1 százalék fölött növekedtek, mikor itt hétszázalékos recesszió volt.

Percről percre
Sorrend megfordítása

1 2 3

A Fidesz segít a Néppártnak

SPD-s államminiszterrel, Michael Roth-tal is találkoznak Berlinben, CDU frakcióvezetőjével is tárgyalnak – mondja Gulyás kérdésre válaszolva.

A kritikák ellenére szövetségesnek tekintik a CDU-CSU-t. "Mi vagyunk azok, akik az Európai Néppártban segíteni tudunk." A legsikeresebb párt a Fidesz a Néppárton belül. Ennyire jól a Néppárt nem áll.

Nem jött még bírálat

Alaptörvény miatt nem szólt Brüsszel még - mondta Gulyás kérdésre válaszolva. Szerinte az EU-s joggal nem áll ellentmondásban a törvényjavaslat. A brüsszeli migrációs felfogással áll csak szemben, de szerinte a tagállamok szabadon dönthetnek.

Miután nem látnak olyat, ahol összetűzésben állna az EU-s joggal, Brüsszelt nem tartják kompetensnek.

A gazdaság hasít, de vannak veszélyek

Június 13-án nyújtják be a költségvetési tervet, amelyet július 20-án fogadnának el. A biztonságos növekedés költségvetése lesz, Gulyás szerint biztos lábakon áll a gazdaság. Első negyedévben 4,7 százalékkal nőtt a GDP, a negyedik legjobb eredmény ez.

Jók a kilátások, de vannak veszélyek, az eurózónában számítunk válságtünetekre. Több helyen magas az eladósodottság, a maastrichti kritériumokat nem tartják be, az Amerikával zajló kereskedelmi háború a németeket sújtja majd. Közvetetten érintett a veszélyekben az ország, de az általános tartalékot 50 százalékkal megnövelte a kormány a költségvetésben, és ösztönöznék a hazai gazdaságot. 4 ezer milliárd forintnyi beruházást tervez a kormány.

Konzervatív költségvetés lesz, 1,8 százalékos hiánnyal számol a kormány. A beruházások támogatása és az EU források önrésze miatt lesz ekkora a hiány.

Minden tárca megfogalmazta a célkitűzéseket.

Törekszenek arra, hogy az ország biztonsága gazdasági értelemben is szavatolható legyen. Családtámogatási rendszer tovább fejlesztése is megtörténik, 40 ezer forint lesz a kétgyerekesek adókedvezménye. Teljes foglalkoztatásért is tesznek még.

Tovább csökkentenék az adókat. Szociális foglalkoztatási adó 19,5 százalékra csökken, az idősek foglalkoztatási korlátait leépítik. Nyugdíj mellett szabadon lehet majd munkát vállalni. Sok területen nagyobb gond a munkaerőhiány mint a munkanélküliség.

Balogot még mindig miniszerként tartja számon Gulyás

Rendkívüli időpontban, kedd délután tartják a kormányinfót, mert "Balog Zoltán miniszter úrral", Novák Katalinnal és Hende Csabával Berlinbe utazik Gulyás Gergely délután.

Azzal kezdte, a kormány a Stop Soros törvényjavaslattal és az Alkotmánymódosítással foglalkozott, majd elismételte, miért fontos a módosítás. Ezzel foglalkozik most a Parlament is. Az illegális bevándorlás szervezése büntetőjogi tényállás lesz, ilyen esetben a határ 8 km-es sávjából való távoltartás lehetősége adott a bíróság számára.

Külföldről megszaporodtak a támadások, "legjobban az ENSZ menekültügyi főbiztossága" teljesített. Vagy gyorsan fordítják a törvényt, vagy nem kell ismeri a részleteket a tiltakozáshoz - mondja Gulyás arra, hogy 2 órán belül érkezett a bírálat. Szerinte Soros lobbitevékenysége áll emögött.

A kötelező kvótákat elutasítják, a következő EU csúcson is, Orbán vétózik is, ha kell.

1 2 3

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!