szerző:
hvg.hu

Az első ügyekben esett egymásnak kétharmad és ellenzéke. Az Alaptörvény-módosítás látszattevékenység, a benne foglaltak eddig is megvoltak, az igazi cél a Kúria megbüntetése, vélte az ellenzék. A kormány tett arról, hogy az ellenzék ne fogadhassa el a javaslatokat, aztán pedig rájuk mutogathat majd. A Stop Soros egy vicc, a Fidesz átverte szavazóit, amikor teljesen átírta a törvényt, mondta az MSZP.

1 2 3
Sorrend megfordítása

Folytatódik az Alaptörvény hetedik módosításának általános vitája, majd le is zárul

A további képviselői felszólalások következnk, Ovádi Péter szólal fel a Fideszből. Gyakorlatilag a Stop Soros törvényjavaslat indoklását ismerteti. Majd a jobbikos Varga Damm Andrea szólal fel, ők arra számítottak, a kormány az első Stops Sorost fogja beterjeszteni, a második túl lájtos szerinte. Völner Pál államtitkár válaszol az összes eddigi hozzászólásra, Keresztes László Lórántról azt mondja: végre egy tiszta hang az LMP-ben. Ezzel lezárul az általános vita, csütörtökig lehet benyújtani a módosító indítványokat.

Ezzel lezárjuk percről percre tudósításunkat.

Kontrát reagál az elhangzottakra, lezárják ezt a vitát

Lezsák Sándor lezárja az általános vitát, Kontrát Károly államtitkár pedig válaszol a felmerült kérdésekre. Kikéri magának, hogy a jogalkotás silány, szatócsmunka lenne. A kormány célja megvédeni az embereket.

"A biztonság olyan fontos kérdés, amiért holnap többet kell tenni, mint tegnap",

mondja Kontrát kissé rejtélyesen. A szeretetszolgálatokat nem lehet szanckionálni a Stop Sorossal, őket támogatja a kormány. Azokat célozza a kormány, akik olyanokat segítenek, akikről tudják, hogy nem voltak üldözve. A Mirkóczki Ádám által hiányolt pluszjogosultság pedig a határtávoltartás. Molnár Zsoltnak is válaszol: a bírói gyakorlat képes mérlegelni, megvalósul-e a szervezés tényállása, hiszen a tiltott szerencsejáték szervezése is létező tényállás. Vadai Ágnesnek: nem vonatkozik a Ferihegyi Repülőtérre a távoltartási szabály. És visszautasítja a göbbelsi propaganda kitételt. Demeter Mártának is válaszol: az a baj, hogy nincs elég Frontex-legénység, és nem a határvédelemmel foglalkoznak. Most csak azon embercsempészek ellen lehet fellépni, akiknek fizetnek, akiknek nem, azok ellen nem. (Nem fejti ki, hogy akkor miért nem azt a Btk- részt módosítják - a szerk.)

©

Kontrát Károly kesereg, hogy Szabó Tímea szatócsmunkának nevezte a jogszabály-tervezeteket, "ez a szatócsokra is sértő". 

Akinek okostelefonja van, az nem lehet menekült,

mondja Kontrát, az csak gazdasági menekült lehet, amivel leginkább azt árulja el, hogy semmit nem ért a menekültválsághoz. Nem fizet a menekülteknek pénzt a kormány, egy 2013-as EU-s program keretén belül valósultak meg kifizetések.

Végül megköszöni Kósa Lajosnak és Aradzki Andrásnak a kormánypárti támogatást, ez adja a gerincét az elképzeléseknek, de az lenne a jó, ha az ellenzék is támogatná az ügyet, nyújtsák be módosítóikat. Ezzel lezárul ez az általános vita.

Jobbik: ne támogassa a Menedéket a kormány!

Z. Kárpát Dániel a Jobbikból arról beszél, a komány 2015-ben még bagatellizálta a menekültkérdést. Vajon kap-e az új költségvetésben a Menedék Menekülteket Segítő Egyesület kormányzati pénzt? A politikus azt szeretné, ha nem így lenne. Egyáltalán, semmilyen menekültekkel foglalkozó civil szervezetet ne támogasson a kormány. (A Jobbik kétarcú kommunikációt folytat ebben a vitában: kikel az őcsényi hiszterizálás ellen, a Stop-kampány ellen, de az elismert menekültekkel nem foglalkozzon itthon senki, a párt nemet mond az integrációra - a szerk.)

©

Bajkai István eszmefuttat

Bajkai István a Fidesz nevében szólal fel. Soros György: farkastörvények alapján működő spekuláns, míg valakik az emberbaráti tevékenyégét emlegetik. Miért épp Európába akarja betelepíteni korlátlanul a migránsokat? A bennünket lenéző, de kultúránkat nem ismerő migránsokról is szót ejt. "Kérem, támogassák a törvényjavaslatot."

A Jobbik kicsit közbekötvényez

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) vitatkozik az eddigi megszólalókkal abban, hogy valós segítségre szorulók érkeztek hozzánk, szerinte inkább gazdasági bevándorlók. De a fő kérdés, hogy a kormány hajlandó-e véglegesen megszüntetni a letelepedési kötvény konstrukciót, nemcsak felfüggeszteni. Mert ez eddig 17 milliárdos kárt okozott az országnak, 150 milliárdos hasznot a közvetítő cégeknek, az üzletek 80 százalékát egy Kajmán-szigeteken bejegyzett, azaz offshore-cég intézte.

Párbeszéd: Ez egy Lex Helsinki Bizottság, a kormány eközben Aszadot támogatja

Szabó Tímea a Párbeszéd vezérszónoka ebben a vitában is, mint az Alaptörvény-módosításénál is. A menekülteknek segíteni kell, ebben nincs vita. Az illegális bevándorlást viszont nem fogja megoldani a Stop Soros, ami nem más, mint szemfényvesztés. Már a Sorossal való riogatás is nevetséges – úgy kéne hívni a törvényt: legális segítségnyújtást börtönnel fenyegetünk törvény. Illegális bevándorlás jogállás egyébként nincs a magyar jogban,

ez a szöveg egy szatócsmunka.

A bíróságok nem fogják tudni alkalmazni a törvényt. A fogalmak pontatlanok: mit jelent a határfigyelés? Ez egy Lex Helsinki Bizottság, ők végeztek ilyet a BM-mel együttműködve, egészen egy évvel ezelőttig. Mi az, hogy hálózat? Hogy jogi segítséget nyújt? Szabó végre megosztja a T. Házzal, mit jelent a menekültjogban a biztonságos harmadik ország fogalma. A magyar kormány maga buszoztatta a menekülteket Ausztriáig 2015-ben, tehát akkor a kormány is jogsértést követett el. És a segítséget nyújtókat börtönnel fenyegetni, na az pedig már üldözés, ezt teszi a kormány. Ha egy buszvezető buszjegyet ad el egy illegális migránsnak, már büntethető lesz? Ha egy japán munkavállalónak egy ügyvéd jogi segítséget nyújt, akkor a törvény hatálya alá esik?

©

De ami az igazi aljasság, az az, hogy bírói felügyelet nélkül lehet kényszerintézkedést kezdeményezni, tehát egy rendőr döntésén múlik, indul-e kényszerintézkedés. Értelmezhetetlen, hogy a tranzitzónában tartózkodó jogi segítségnyújtót mikor hogy kell jogsértőnek nézni, és ezt a kormány jól tudja. De ha tudja, akkor gonosz. És a kormány ezen a téren Putyinnak asszisztál, az ő érdeke a menekültkrízis mélyítése. A kormány támogatja Putyin Szíria-politikáját, ami Aszad elnök rezsimjének támogatása, annak a rezsimnek, amely a menekültkrízis elsődleges okozója. És ezzel a törvénnyel a szeretetszolgálatokkal és egyházakkal is kibabrál a kormány.

LMP: Valódi tettek kellenek

Demeter Márta veszi át a szót az LMP nevében, és kéri Kontrát Károlyt, válaszoljon valóban az ellenzék kérdéseire a vita végén. Meg kell erősíteni az EU-t, hogy megvédje a külső határait. Be kell tartani a nemzetközi kötelezettségeinket, különben milyen alapon védené meg a Frontex a határainkat? A Btk.-t nem kéne módosítani, a mostani tényállások elegendőek a szankcionálásra.

"Magyarországot nem falmelléki jogászkodással lehet megvédeni, hanem valódi tettekkel, ezt fogjuk Önökön számon kérni."

DK: A kormány dehumanizálta az országot

Vadai Ágnes beszél a DK nevében. Jogellenes a Stop Soros, jogellenesen akar szankcionálni magyarokat. Ha valaki háborúból érkezik, nem a genfi konvenció és az EU előírásai miatt segítünk nekik, hanem azért, mert normálisak vagyunk. De a kormány olyan göbbelsi propagandát nyomott a választásokig, ami teljesen dehumanizálta őket, de az országot is. Közös európai megoldás kéne, a közös afrikai–EU-s nyilatkozat elfogadása jó eszköz lett volna, de a magyar kormány megvétózta – a kormánynak fenn kell maradjon a rendezetlen migrációs helyzet.

"Önök a legjobb példa arra, hogy attól, hogy valaki Európában születik, még nem európai." 

Ezzel a törvénnyel a kormány le akar számolni a vele nem egy platformon lévő civilekkel, szabadon szerveződő emberi közösségekkel, mert az általuk kifejtett jószolgálati munka nem teszi lehetővé, hogy a Fidesz hasonlókkal szavazatokat vásároljon. És a kormány már bizonyította, bárki ellen bármikor megindít egy büntetőeljárást. Az új törvény után Ferihegyről és a többi nemzetközi határterületről is kitiltható 8 km-re – és nem látni, hogy hol van a jogorvoslati lehetőség. Elképesztő ez a határbiztosítási távoltartás, mondja Vadai. A kormány magyarságellenesen gondolkodik, összegzi Vadai.

 

MSZP: A Fidesz megtévesztette a választóit, amikor teljesen átírta az első Stop Sorost

Molnár Zsolt beszél az MSZP nevében, jön a Stop Soros újratöltve, ami egy Btk.-módosítás gyakorlatilag. Az első változatnál a második jobb, az első inkább kampányfogás volt, és megtévesztette a Fidesz a választóit, hiszen azt ígérte, azt fogja benyújtani. Az új Stop Sorosra nincs szükség, mert vagy már nyitott kapukat dönget, vagy az 50-es éveket idézi.  

Jobbik: Büntetni lehet majd a szeretetszolgálatokat is?

Mirkóczki azt is kifogásolja, hogy nem tudni, mi számít pl. tiltott tájékoztatásnak vagy szervezésnek a Stop Sorosban, így bárkit meg lehet büntetni, a jó szándékú segítőket is, például, aki a betartandó törvényekről tájékoztatja a menedékkérőket. Így büntetni lehet a szeretetszolgálatokat is. Ezt javítani kell. Mirkóczki nem látja a rendőrség pluszjogosítványait, amelyek által hatékonyabb tud lenni az illegális migráció tekintetében. Nem látja tehát a beharangozott szigort és hatékonyságjavulást. És azt sem kéne, ha az állam átesne a ló túlsó oldalára.  
1 2 3

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hárman meghaltak a tűzben, miután tüntetők kifosztottak egy bevásárlóközpontot Chilében

Hárman meghaltak a tűzben, miután tüntetők kifosztottak egy bevásárlóközpontot Chilében

Új módszer: egy egyszerű vérvétellel felmérhető a tüdőrák kockázata

Új módszer: egy egyszerű vérvétellel felmérhető a tüdőrák kockázata

Ment a feljelentés: Kábítószerért vehettek szavazatot a zalai Szentpéterúron

Ment a feljelentés: Kábítószerért vehettek szavazatot a zalai Szentpéterúron

A Felcsút és a Debrecen is nyerni tudott az NB I-ben

A Felcsút és a Debrecen is nyerni tudott az NB I-ben

Az ősz elment szabadságra

Az ősz elment szabadságra

Tucatnyi készült csak ebből a régi AMG-ből, meg is kérik az árát

Tucatnyi készült csak ebből a régi AMG-ből, meg is kérik az árát