szerző:
hvg.hu

Rendszeresen állati testrészek és tetemek sokkolják a 3. kerületi gazdikat, mikor egy aquincumi mezős részen sétáltatják kutyáikat. Volt, hogy több kiló állati belsőséget találtak, de rendszeresen levágott kutyalábakat is el kell szedni saját ebeiktől. Hiába fordultak azonban több illetékes(nek tűnő) szervhez, mindegyik a másikra mutogat, a rendőrség pedig nem hajlandó nyomozni a bizarr és gusztustalan ügyben.

„Már a környéken olykor szinte derékig érő szemét is elfogadhatatlan, amit próbáltunk ugyan civil összefogással eltüntetni, de reménytelen. Viszont az már tényleg hatósági intézkedést igényelne, hogy sorra találjuk az állati testrészeket. Nyúlfejeket, amin láthatóan szabályos nyúzásnyomok vannak, máskor kutyalábat, vagy különféle bőr- és szőrdarabokat” – sorolta a hvg.hu-nak egy 3. kerületi lakó. A bizarr élményeket az Aquincum városrésznél, egészen pontosan a Kaszásdűlő lakótelephez közeli mezőn, egy nagyobb kiterjedésű fás, bokros részen tapasztalták, állítása szerint más környékbeliekkel együtt, akik szintén errefelé járnak-kelnek vagy a kutyájukat sétáltatják.

Kérte, hogy nevét ne tüntessük fel, ugyanakkor kifejezetten vállalta, hogy bármilyen eljárásban közreműködik, tanúskodik, segít utána járni, hogyan borzolhatja a kedélyeket ilyesmi a fővárosban.

Fagyasztóban őrizték, hátha lesz eljárás

Mindez pár éve kezdődött, egy esetben például többkilónyi, láthatóan valami kifejezetten nagyobb állatból származó belsőséget találtak, de jelenleg pár hetente újabb és újabb darabok bukkannak fel. Jellemző, hogy a sétáltatott eb találja meg és hozza lelkesen a gazdinak az undorító „zsákmányt”, mint mesélte, nemrég egy kölyökkutyától kellett elvenni egy nyúl darabját. „Nem vagyok szakértő, bevizsgáltatni nyilván nem tudtam a darabokat, de világosan látszott némelyiken, hogy szabályos, egyenes vágás mentén nyúzták meg, illetve zsigerelték ki a tetemet” – magyarázta.

Mivel úgy tűnt, hogy kutyalábak is vannak a tetemdarabok közt, szerinte mindenképpen ki kellene vizsgálni a történteket, hiszen felmerülhet állatkínzás gyanúja. De arra is gondoltak, hogy vadászat után kerülnek ide a tetemek, főleg, mert a korábban talált belsőségek kifejezetten valami nagyobb vad részeinek tűntek.

Az egyértelmű, hogy közegészségügyi problémát is jelenthet, ha ilyesmik hevernek egy nagy lakóteleptől nem messze. „Ezért az ÁNTSZ-t is próbáltam értesíteni, ahogy sok más szervet, de mindenhol csak máshová küldtek” – tette hozzá a lakó. Macskatetemet, több lábat eltemetett, míg az egyik levágott darabot több hónapig őrizte fagyasztójába, miután felmerült, hogy szükség lehet bizonyítékra.

Hiába tettek feljelentést

Végül egy állatvédő szervezethez fordult, az Állatmentő Szolgálat pedig feljelentést tett elsődlegesen állatkínzás és „esetlegesen más, vadászattal kapcsolatos és/vagy vadász által elkövetett bűncselekmények”  gyanúja miatt. Ehhez csatolták a darabokról szóló fotókat is, amelyeket lapunknak is megmutattak, de nem közöljük, mert egyes olvasóink számára zavaró lehet.

Próbáltak konstruktívan közreműködni az eljárásban, így a rendőrök iránymutatását kérték abban, hogy a következő megtalált állati testrésszel mit tegyenek, hívjanak járőrt, vigyék be maguk a hatósághoz, stb. Felajánlották azt is, hogy informátorunk tanúskodik, illetve rendelkezésre bocsátanak egy vadkamerát a környék megfigyelésére.

Ezzel párhuzamosan bejelentést tettek az Országos Magyar Vadászkamaránál is, hátha a szervezet is tud valamilyen szakmai támogatást adni a nyomozás során. Utóbbira azt a választ kapták, hogy ilyen jellegű ügyekkel nem tudnak foglalkozni, de felajánlották segítségüket.

Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányságra érkezett feljelentést elutasították, méghozzá azért, mert nem merül fel bűncselekmény gyanúja – egyetlen mondatban ezt közölte a rendőrség, mikor rákérdeztünk, mi a helyzet az eljárással. Az nem derült ki, hogy mi alapján jutottak erre a megállapításra.

Pedig az állatvédők szerint érdemes lett volna némi felderítő munkát végezni, hiszen a hely bekamerázása, tanúk meghallgatása, esetleg a környéken élők figyelmének felhívása eredményes lehetett volna. Mint mondták, így viszont maradhat az a szürreális helyzet, hogy „levágott állati testrészek az élet legtermészetesebb elemeként bárhol felbukkanhatnak” a budai kerületben.

képünk illusztráció
©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!