szerző:
hvg.hu

Havas Szófia a kormánylap hasábjain, a Magyar Időkön keresztül lő az egyik elnökjelöltre, Tóth Bertalanra.

Havas ugyanis vizsgálatot kezdeményezett az MSZP országos etikai és fegyelmi ügyek tanácsánál, hogy Molnár Gyula valóban egyedül kötött-e megállapodást a Liberálisok évi hatvanmilliós támogatásáról. Szerinte Tóth Bertalannak tudnia kellett az ügyletről, ebben az esetben azonban hiteltelennek tartja a frakcióvezető pártelnöki ambícióit.

„Nem hiszek a csodákban, márpedig ez maga lenne a csoda” – fogalmazott a Magyar Időknek Havas Szófia arról, hogy vizsgálatot kezdeményezett Legény Zsoltnál, az MSZP országos etikai és fegyelmi ügyek tanácsának elnökénél arról, hogy Molnár Gyula valóban egyedül kötött-e megállapodást a Liberálisok évi hatvanmilliós támogatásáról. Az MSZP központi tagozati szervezetének elnöke elmondta, a vizsgálattól azt várják, hogy kiderüljön, Molnár mellett mások, így például a szocia­listák tárgyalódelegáció­jának tagjai, a frakcióvezető tudtak-e az ügyletről, azt ki ellenjegyezte, ki kinek a nevében írta alá.

Havas több dologról is ismert. Feljelentették a kommunizmus bűneinek tagadása miatt. Az orosz állami tévé 1956-os forradalmat egyoldalúan bemutató műsorában Havas Szófia azt mondta, hogy a forradalom egy "horthysta provokáció" volt, és megerősítette a televízió azon felvetését is, hogy a forradalom kitörése a nyugati titkosszolgálatok műve volt, egy CIA-s akció, volt nácik által szervezett fasiszta-ellenforradalmi puccs. Az orosz köztévé egyenesen pogromként emlegette az 1956-os fegyveres felkelést, az is elhangzott, hogy a forradalmárok ezrével engedték ki a nácikat a börtönből. A műsor miatt egyébként a budapesti orosz nagykövetet bekértették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba.

De Havas volt az is, aki állítólag benne volt abban a branchban, amikor az Internacionáléval megtréfálták a szocik Bajnait 2009 áprilisában. Akkor valódi politikai összeesküvés-elméletek keletkeznek arról, miért csendült fel a Szózat helyett az Internacionálé. Egyes vélemények szerint a szocialisták akarták megmutatni Bajnainak, hogy ők igenis egy baloldali párt tagjai. Végül kiderült: Havas Szófiának, Horn Gyula unokahúgának a magánakciója volt, aki levezető elnökként úgy döntött, jó lenne, ha újra felcsendülne a 2004 októberétől mellőzött munkásmozgalmi himnusz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!