szerző:
hvg.hu

Oroszország a terrorizmus tekintetében magas rizikófaktorú országnak számít, nem árt, ha van az oda utazóknak hepatitisz elleni oltása, inni inkább csak palackozott vizet érdemes, és magyar SIM kártyával valószínűleg sokba kerül kint telefonálni, jobb beszerezni az oroszt. A Konzuli Szolgálat részletes tájékoztatót tett közzé azoknak, akik Oroszországba utaznak a június 14-én kezdődő foci-vb-re.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

A világbajnokságra érkezők érvényes szurkolói igazolvánnyal (fan ID) vízummentesen léphetnek be Oroszországba a foci-vb idején. A szurkolói igazolványt a mérkőzésre szóló jegy megvásárlása után kell online kiváltani, vagy a szurkolói igazolványok kiadására az adott országban létrehozott kézbesítési pontokon (Fan ID Distribution Center).

A szurkolói igazolványokkal leghamarabb 10 nappal a világbajnokság kezdete előtt, vagyis június 4-én 0 órától július 15-én 23 óra 59-ig lehet beutazni, és legkésőbb 10 nappal a befejezés után, tehát július 25-én 23 óra 59-ig el kell hagyni Oroszországot. A fan ID ebben többszöri vízummentes beutazásra és tartózkodásra jogosít – hívta fel a figyelmet a konzuli szolgálat.

Megérkezés után érdemes kiváltani a laminált szurkolói igazolványt az elosztóközpontokban vagy a mérkőzések napján a stadionoknál felállított ideiglenes pontokon. A szurkolói igazolványok egyes múzeumokba is kedvezményes belépést biztosítanak. Az érvényes, sértetlen útlevelet azonban a szurkolói igazolvány nem helyettesíti. Az úti okmánynak a beutazástól még további 6 hónapig érvényesnek kell lennie, azaz a világbajnokságra kiérkezőknek legalább 2019 januárjáig érvényes útlevéllel kell rendelkezniük.

Míg a laminált szurkolói igazolvány vízummentes beutazásra, standionba belépésre és ingyenes utazásra jogosít, addig az elektronikus vagy PDF formátumú igazolvány csak vízummentes beutazásra jogosít – figyelmeztettek.

A szervezők 13 oroszországi repülőtéren, még az útlevélellenőrzés előtt, ideiglenes támogató pontokat állítanak fel (FAN ID technical supporting point), hogy az igazolványok esetleges hibáit, hiányosságait kiküszöböljék és érvényesíthető legyen a vízummentes belépés. Július 25-e után csak érvényes vízummal lehet Oroszországban tartózkodni, akinek nincs, szankciókra számíthat.

Szurkolói igazolvánnyal és érvényes útlevéllel vízummentesen lehet Fehéroroszországba is beutazni, de csak június 4-e és július 25-e között, és csak a kijelölt orosz-fehérorosz határátkelőkön. A Konzuli Szolgálat tájékoztatójában benne van, konkréten melyek az érintett vasúti és közúti határátkelőhelyek.

Fontos a regisztráció

A Konzuli Szolgálat oldalán érdemes regisztrálniuk a kiutazóknak, mert ezzel segíthetik a hatékonyabb konzuli segítségnyújtást és a gyorsabb kapcsolatfelvételt, ha baj lenne. Az online adatszolgáltatás ingyenes és önkéntes.

„Oroszország a terrorizmus tekintetében magas rizikófaktorú országnak számít, és biztonsági szempontból a fokozottan veszélyeztetett régiók közé tartozik. Ezért felhívjuk az Oroszországba utazást tervező magyar állampolgárok figyelmét, hogy a mérkőzésre való utazáskor fokozott körültekintéssel járjanak el, illetve fordítsanak kiemelt figyelmet a biztonsági előírások betartására. Különösen figyeljenek útlevelükre, melynek pótlása a magyar külképviseletektől távol meglehetősen nehéz” – figyelmeztetnek.

A vendégek tartózkodási címét 72 órán belül regisztrálni kell, melyet a szállásadó (hotel, magánszállás) köteles elvégezni az útlevelük alapján. Minden más esetben ez a kiutazó külföldi állampolgár kötelezettsége. A tájékoztatóban minden egyes városnál megjelölték, hol regisztráltathatják magukat a külföldiek.

Egyéb finomságok

A tájékoztatóból sok minden más mellett kiderül az is, hogy „Oroszországra az európaitól és a Magyarországon megszokottól jelentősen eltérő közlekedési kultúra jellemző”.

A stadionokban elvileg nem lehet alkoholt fogyasztani.

Az egészségügyi ellátás színvonala várhatóan átlagon felüli lesz, de nem részletezik, hogy ez pontosan mit jelent. Mindenkinek ajánlják, hogy feltétlenül kössenek utasbiztosítást az utazás előtt, mely az oroszországi tartózkodás teljes idejére fedezetet nyújt az orvosi ellátásra. A világbajnokság idején minden helyszínen, éjjel-nappal működő orvosi szolgálatok állnak a résztvevők és a szurkolók rendelkezésére.

Elsősorban a sportesemény résztvevői és vendégei nyelvén beszélő tolmácsok fogják segíteni az orvosi szolgálatok munkáját, ezért „magyar nyelvű tolmácsok jelenléte nem várható” – közölték.

Az Oroszországba látogatóknak ajánlják, hogy utazás előtt kérjenek hepatitisz elleni védőoltást.

A vezetékes vizet jobb csak tisztálkodásra használni, inni inkább palackozott vizet érdemes.

Sok önkéntes segít majd a külföldieknek a világbajnokság alatt, a helyiek segítőkészek, de nem sokan beszélnek közülük idegen nyelveket.

A Konzuli Szolgálat azokra is gondolt, akik megpróbálkoznak az orosz nyelvvel, számukra egy nyolc (!) kifejezésből álló nanoszótárral kedveskednek.

Valószínűleg minden magyar SIM kártyával drága az orosz mobilhálózat használata, érdemes ezért a megérkezés után orosz SIM kártyát venni, például már a reptéren. A kártya vásárlása és az azzal járó regisztráció kizárólag útlevéllel lehetséges. A külföldre telefonálás valószínűleg nagyon drága, jobb inkább Vibert, WhatsAppot, Skype-ot használni. A szállodákban és a repülőtereken van internet-hozzáférés, amelynek használatához meg kell adni a mobilszámot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nagyon akart a magyar válogatott, de most sem sikerült: Észtország-Magyarország 3–3

Nagyon akart a magyar válogatott, de most sem sikerült: Észtország-Magyarország 3–3

Halálos kór tesztje is hiányzik: összeírták a leálló vizsgálatokat a járványügyben

Halálos kór tesztje is hiányzik: összeírták a leálló vizsgálatokat a járványügyben

Többtucatnyi pedofil pap nevét hozta nyilvánosságra a washingtoni érsekség

Többtucatnyi pedofil pap nevét hozta nyilvánosságra a washingtoni érsekség

Jövőre kész a Tesla csodafegyvere, amelyiktől sokkal biztonságosabbak lehetnek az önvezető autók

Jövőre kész a Tesla csodafegyvere, amelyiktől sokkal biztonságosabbak lehetnek az önvezető autók

Titkolja a kormányhivatal, hány fát kell kivágni a Gellért-hegyi sikló miatt

Titkolja a kormányhivatal, hány fát kell kivágni a Gellért-hegyi sikló miatt

Először kapta észak-írországi szerző a Man Booker-díjat

Először kapta észak-írországi szerző a Man Booker-díjat