A magyarok közel fele szégyellné, ha lenne egy meleg családtagja

A magyarok közel fele szégyellné, ha lenne egy meleg családtagja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Európában Magyarország a harmadik legrosszabb eredményt, hozta, nálunk csak Oroszországban és Litvániában nyilatkoztak elutasítóbban a kérdésről.

Lesújtó eredményeket hozott egy friss európai kutatás a meleg és leszbikus emberek hazai elfogadásáról. A magyarok 44 százaléka szégyellné, ha meleg vagy leszbikus lenne egy családtagja. A Háttér Társaság ezért a családi elfogadást segítő projektbe kezdett.

Az Európai Társadalmi Elemzések című reprezentatív kutatást 2002 óta kétévente végzik el Európa számos országában. A legutóbbi, Magyarországon 2017-ben folyt adatfelvétel során a meleg és leszbikus emberek elfogadása kapcsán három kérdés is szerepelt, köztük egy a családi elfogadásról. A kutatás azt találta, hogy a magyarok 44 százaléka teljesen vagy inkább egyetértett azzal az állítással, hogy „Szégyellném, ha a közeli rokonaim között volna meleg férfi vagy leszbikus nő”.

Ezzel a kutatásban részt vevő európai országok közül Magyarország a harmadik legrosszabb eredményt hozta, nálunk csak Oroszországban és Litvániában nyilatkoztak elutasítóbban a kérdésről. A gyakran konzervatív, katolikus országként emlegetett Lengyelországban például csak 30 százalék volt elutasító. A legelfogadóbb országnak Hollandia bizonyult, ahol a lakosság 96 százaléka számára ez a kérdés semmilyen problémát sem jelentene.

Korábban videóinterjút készítettünk érintett szülőkkel:

„Az elmúlt években jelentősen megnőtt Magyarországon az azonos nemű párok házasságának és gyermekvállalásának támogatottsága, a családi elfogadás kapcsán mégsem sikerült igazi előrelépést elérni” – jegyezte meg a kutatás kapcsán Hauer Szilvia, a Háttér Társaság lelki egészség programjának vezetője. „Márpedig az, hogy a legközelebbi családtagok hogyan gondolkodnak erről a kérdésről, alapvető befolyással van az LMBTQI emberek önképére, önelfogadására.”

A MTA Szociológiai Kutatóinétezete és a Háttér Társaság 2010-ben 1943 leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI) ember megkérdezésével folyt kutatása azt találta: közel kétszer olyan valószínűséggel voltak öngyilkossági gondolatai azon válaszadóknak, akiknek szülei rosszul fogadták előbújásukat. A Háttér Társaság egy friss kutatása szerint a 900 válaszadó mindössze 24 százaléka mert teljesen előbújni a családjának.

„A legnagyobb problémát az információhiány, a megalapozatlan félelmek jelentik” – összegezte a tapasztalatokat Hauer Szilvia. „A szülők úgy érzik, nincs kihez fordulniuk, magukat hibáztatják, félnek más családtagok reakciójától és nem találkoznak hasonló helyzetben lévő emberekkel.”

*

Ezen próbál segíteni a Háttér Társaság most induló projektje, amelyben kiadványok, videók és közösségi találkozók révén próbálják segíteni az LMBTQI emberek családi elfogadását. Az első eseményre a most induló egy hónapos Budapest Pride Fesztivál keretében, 2018. június 9-én kerül sor. A Jobban hasonlítunk, mint különbözünk! - Családi nap az elfogadásról címet viselő rendezvény során beszélgetések, workshopok, élőkönyvtár, színházi előadás és interaktív játékok várják a téma iránt érdeklődő LMBTQI embereket és családtagjaikat.

Hozzászólások