A vagyonminiszternek erdője, az Emmi vezetőjének műtőberendezése, Pintér Sándornak hatvanmilliónyi mínusza van

A vagyonminiszternek erdője, az Emmi vezetőjének műtőberendezése, Pintér Sándornak hatvanmilliónyi mínusza van

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kitalálja, hogy a nem képviselő miniszterek közül ki jár Volkswagen Borával? És kinek van 19. századi tabernákuluma?

Megjelentek a kormany.hu-n a nem képviselő miniszterek vagyonnyilatkozatai (az ő bevallásaik azért nem a képviselőkkel egy időben, június 8-án lettek nyilvánosak, mert a kormány tagjai csak május 18-án tettek esküt, onnantól számítódott a 30 napos vagyonnyilatkozat-tételi határidő).

Az emberi erőforrások miniszterének eszerint egy 90 négyzetméteres I. kerületi lakás, egy 40 négyzetéteres terézvárosi lakás fele van a nevén, de övé egy budakeszi és egy sárvári családi ház, valamint egy révfülöpi üdülő haszonélvezete is.

Kásler Miklósnak autója nincs, de van például egy 19. századi tabernákuluma (oltárszekrény), és egy ezüst evőeszköz-készlete, illetve egy herendi étkészletet is feltüntetett a bevallásban.

Állampapírban 20 millió, értékpapírban 5,5 millió forintot tart az erőforrás tárca vezetője, de ezeken, illetve 15,5 millió forintnyi készpénzén túl is van még nagyjából 15 millió forintnyi pénzintézeti számlakövetelése.

A „más, jelentősebb értékű vagyontárgyaknál" Kásler Miklós egy ülőgarnitúra, 6 perzsaszőnyeg és 9 festmény mellett „műtőberendezés” címszó alatt is szerepeltet egy vagyonelemet, de hogy ennek mi az értéke, azt nem írta oda.

1,1 millió forintos miniszteri illetményén túl Kásler Miklósnak kutatásból is van havi 1 millió forintos jövedelme, de hogy ezt kitől kapja, azt nem írta be. Gazdasági érdekeltségei között az Ars Aesthetica Egészségügyi Szolgáltató Kft.-ben lévő tulajdonrészét szerepelteti a miniszter (a fiával közös plasztikai sebészettel foglalkozó vállalkozásról itt írtunk korábban), ami a kezdettekkor 90 százalék volt, mára azonban már csak tíz százalék.

©

A korábban a címére bejegyzett zavaros cégháló miatt a hírekbe került Bártfai–Mager Andreának az ominózus 160 négyzetméteres II. kerületi lakáson túl egy 45 négyzetméteres siófoki társasházi lakása is van a vagyonnyilatkozata szerint, amihez a bevallása szerint idén jutott hozzá, méghozzá ingyen (hogy hogyan: ajándékozással, vagy örökléssel, azt nem tüntette fel), de egy bekecsi és egy legyesbényei szőlő, valamint egy 8 ezer négyzetméteres monoki erdő is van a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter nevén.

Autója vagy más nagy értékű ingósága a bevallás szerint nincs, befektetési alapokban viszont 1,5 millió forintot, nyugdíj-előtakarékossági számlán pedig félmilliót tart, de van egy 2 millió forintot érő életbiztosítása, 17,3 millió forintnyi önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítása, hárommillió forintnyi készpénze, és a bankban további 14 millió forintja is, miniszteri fizetésén túl ingatlan -érbeadásból pedig 320 ezer forintja folyik be havonta.

©

Palkovics László májusban, még oktatási államtitkárként tett záró vagyonnyilatkozata leadása óta nem szerzett sem új ingatlant, sem járművet, sem egyéb vagyonelemet, és megtakarításai is változatlanok. Az év elején leadott bevallásához képest is csak egyetlen változás érhető tetten: 3 millió forinttal csökkentek a megtakarításai.

Összvagyona szempontjából kisebb jelentőségű változásokészlelhetők Pintér Sándor bevallásában is. Az értékpapír-portfóliók átrendezése mellett a leglátványosabb változás a belügyminiszter januári vagyonnyilatkozatához képest, hogy a megtakarítások közül eltűnt 180 ezer euró (vagyis jelenlegi értéken nagyjából 60 millió forint). Pintér Sándor korábbi kintlévőségei közül 55 millió forintyi családi/baráti kölcsönt viszont év eleje óta megadtak neki.

©

Benkő Tibor bevallását görgetve a sokadik töküres oldal után felvetődött a gyanú, hogy a honvédelmi miniszter tévedésből kitöltetlen nyilatkozatot adott le, amíg a nagy értékű ingóságok között fel nem bukkant egy 2005-ös Volkswagen Bora. A miniszter ezen túl 14,2 millió forintnyi befektetésről, másfél millió forint készpénztől és 12,6 millió forintnyi pénzintézeti számlakövetelésről számolt be, tartozása, céges érdekeltsége és mellékjövedelme nincs.

Az igazságügyi miniszter friss vagyonnyilatkozatának újdonsága a frissen felbukkant plusz 38 millió forintnyi készpénz, illetve hogy Trócsányi László a jelek szerint kiszállt a Nagy és Trócsányi ügyvédi irodából, amelyben a keletkezéskor egyharmad, májusig pedig 12,6 százalékos részesedése volt.

Hozzászólások