szerző:
hvg.hu

Két egyesület kért használaton kívüli önkormányzati lakásokat, hogy azokat felújítsa és hajléktalanoknak adja ki, de a képviselő-testületen végül nem ment át a javaslat.

A zuglói önkormányzat június 14-i ülésén téma volt, hogy adjanak-e lakásokat a Baptista Szeretetszolgálatnak és az Utcáról Lakásba Egyesületnek arra a célra, hogy azokat felújsák és hajlékalan embereket költöztessenek be, de a 444.hu beszámolója szerint az önkormányzat MSZP-s és fideszes tagjai végül leszavazták a javaslatot.

A két szervezet használaton kívüli, lakhatatlan önkormányzati lakásokat kért a jótékony célra, és azt ajánlották fel, hogy felújítják azokat, majd azokba otthonnal nem rendelkező, de zuglói kötődésű embereket vagy egész családokat költöztetnek, akik egyébként a szervezetek intézményeiben laknak, rendszeres jövedelemmel rendelkeznek, rendezett életet élnek, csak nincs lakásuk.

A javaslat vitájában a fideszes Kovács Balázs azzal érvelt, hogy nem kellene a kerületnek nem rájuk tartozó feladatokat a nyakába vennie, de a testület szocialista tagjai, Sokacz Anikó és Hevér László György is arra hivatkozott, hogy ők a zuglói lakosok érdekeit képviselik, a lakók pedig nem akarnak hajléktalanokat tudni a szomszédságukban. A fideszesek és az MSZP-sek is azzal érveltek, hogy a lakóknak joga van nemet mondani a szomszédjukba költöző hajléktalanokra, míg a párbeszédes alpolgármester, Szabó Rebeka szerint egy főbérlő sem kérdezi meg a szomszédait, hogy kinek adhatja ki a lakását.

A testület végül azt szavazta meg, hogy a baptisták három helyett egy lakást újíthatnak fel, míg az Utcáról Lakásba Egyesület egyet sem.

Kőbányán és Kispesten egyébként már kipróbálták a modellt, itt összesen 35 ember jutott otthonhoz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!