Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Az MTA előjogairól írt véleménycikket a Magyar Időkbe Sebes Gábor budaörsi fideszes önkormányzati képviselő, aki a választás után még arról írt a hvg.hu-n, hogy "Rogán Antal, Semjén Zsolt és Kósa Lajos annyira ostobának és kapzsinak bizonyultak, hogy nincs helyük az ország vezetésében". Sebes most az MTA-s kutatási pénzek átcsoportosításánk ügyéről írt: szerinte az MTA-nak el kellene fogadnia, hogy a kormány koordinálni akarja a kutatási pénzeket.

Érezhetően kettős a mérce: míg az MTA az ügy kirobbanása óta hisztizik Sebes szerint, üzenget és az ellenzék kampánya mögé bújik (?), valamint az önállóságához és a függetlenségéhez való ragaszkodás álca, valójában azt jelenti, hogy ne lehessen a kutatókon semmit sem számonkérni – addig a kormányzati központosító politika mögött csak társadalompolitikai racionalitási szándék áll.

Azaz Sebes az MTA-hoz rosszhiszeműen áll, a kutatók mindenféle társadalmi felelősségtől mentesen l'art pour l'art kutatgatnak, ahogy jólesik, a kormányhoz pedig jóhiszeműen. Ahhoz a kormányhoz, amelyben a kapzsi és ostoba Kósának, Semjénnek és Rogánnak helye van az ország vezetésében, tehát minden jóhiszeműségnek megvan az alapja. Úgy pedig végképp, hogy az új kormány tovább központosította magát, a kicsit is gógyisabb kormánytagok vagy el lettek takarítva, vagy lebutították a hatáskörüket. A kormány minden számára kritikus vagy csak szimplán tőle független hangot, szférát meg akar félemlíteni, el akar lehetetleníteni (civilek, bírók, ellenzéki sajtó). Érthetetlen,hogy az MTA nem tapsol hozzá, hogy kiveszik a kezéből a pénztárcát.

Természetesen jogos a tudományfinanszírozás és a társadalmi hasznosság kérdését feszegetni, de a közpénzek minél hatékonyabb elköltésének kérdése nem abban a Magyar Időkben vetül fel a leghitelesebben, amelybe öntik a közpénzes hirdetéseket, miközben az olvasottsága mindezt cseppet sem indokolja. És attól a kormánytól sem hiteles, amely épp most látta be, hogy a letelepedési kötvények kárt okoztak az országnak, azaz közpénz veszett el, miközben offshore-hátterű magáncégek százmilliárdokat kaszáltak.

"Be lehet állítani valamiféle szabadságnak és függetlenségnek, hogy nem a választott Országgyűlésnek felelős kormánytól függ az MTA, de akkor belső klikkek, érdekcsoportok színfalak mögötti harcában osztják fel a kutatási pénzeket" – írja Sebes. Milyen jó, hogy a kormány felelős az Országgyűlés felé, a képviselői indítványokban beadott törvényjavaslatokkal, a röhejes vagyonnyilatkozati rendszerrel, és a példákat sorolhatnánk napestig, és soha, semmit nem intéz belső klikkek és érdekcsoportok bevonásával az Alaptörvény megírásától a közpénzek minél teljesebb körű elköltéséig.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szalah kapta a Puskás-díjat, az övé az év legszebb gólja – videó

Szalah kapta a Puskás-díjat, az övé az év legszebb gólja – videó

Női holttestet találtak a Deseda tónál

Női holttestet találtak a Deseda tónál

Eljárás indult a rendőr ellen, akinek a bemutatóján elsősök kilőttek egy könnygázgránátot

Eljárás indult a rendőr ellen, akinek a bemutatóján elsősök kilőttek egy könnygázgránátot

És akkor Orbán azt mondta: Stumpf István reformkommunista

És akkor Orbán azt mondta: Stumpf István reformkommunista

Dől a pénz a Manchester Unitedhoz

Dől a pénz a Manchester Unitedhoz

A megye, ahol egyszerre van munkanélküliség és munkaerőhiány

A megye, ahol egyszerre van munkanélküliség és munkaerőhiány