Csoda a VIII. kerületben: két ügyben is a független jelöltnek adott igazat a Választási Bizottság

Csoda a VIII. kerületben: két ügyben is a független jelöltnek adott igazat a Választási Bizottság

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Azt jogsértőnek találta a Helyi Választási Bizottság, hogy Győri Péter plakátjain feltüntette az őt támogató szervezetek logóit, azt azonban nem, hogy a hirdetéseket összefújták. Fellebbezett, a bizottság megváltoztatta döntését.

A július 8-ai időközi választásokon induló Győri Péter független polgármesterjelöltet két ügyben is elmeszelte a Helyi Választási Bizottság, azonban fellebbezést követően mindkét incidensben neki adtak igazat.

Az első eset az volt, hogy Győri mögött felsorakoztak az ellenzéki pártok: az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd is. A Helyi Választási Bizottság múlt héten hozott határozatában azonban elmarasztalta Győri Pétert azért, mert a kampány során független jelöltként feltüntette támogató szervezetei logóját is. A határozat ellen Győri fellebbezett, mert álláspontja szerint nem egyik, vagy másik szervezet jelöltje, ezért a választási törvény előírásai szerint független jelöltnek számít, a választók is mint független polgármesterjelöltre adhatják majd rá a szavazatukat. Ugyanakkor a felsorolt szervezetek, pártok egyöntetűen támogatják, s ezért – álláspontja szerint – jogszerű és tisztességes erről a választókat megfelelően tájékoztatni. 

A másik esetben a Helyi Választási Bizottság korábban úgy döntött, hogy nem jogsértő Győri Péter plakátjainak lefújása és megrongálása, mivel azok nem váltak teljesen felismerhetetlenné.

A fellebbezést a Fővárosi Választási Bizottság kedden az ügyeket elbírálta, és mindkét alkalommal Győri Péter érveit fogadta el, így korábbi határozatait hatályon kívül helyezte.

Hozzászólások