szerző:
hvg.hu

Ma egész nap dübörög a parlamenti törvénygyár, döntöttek arról, ezentúl nehezebben épülhessenek magasházak, és a gyülekezési törvény módosításának általános vitája is megkezdődött. Arról is vitáztak a honanyák és honatyák, kinek a kezébe kerüljön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, és az is előkerült, a kormány azt nevez ki az állami cégek élére, akit akar. Hosszasan folyt a vita arról, hogyan fogják büntetni a hajléktalanokat az utcán élésért. És ha hiszik ha nem, a kereszténység mellett előkerült Csárdi Antal férfiassága és Vona Gábor nem identitása is. A képviselők pedig késő estig folytatják még.

1 2 3
Sorrend megfordítása

Következik a szabálysértési törvény módosításának vitája

Enyhítene a hajléktalanok szankcionálásán az új szabályozás, ha együttműködnek, megmenekülhetnek – a kormány szerint csak az Alaptörvény módosítása miatt van szükség a módosításra.

Stummer János (Jobbik) szerint vannak gondok a javaslattal: egy fabatkát sem ér. A párt szerint mindez a józsefvárosi időközi választás miatt kell ez, miközben betarthatatlan. A hajléktalanság komplex probléma, egy ilyen egyszerű változtatással, mint az Alaptörvény-módosítás, vagy ez a szabálysértési módosítás, nem megoldható.

"Nem volt senki, aki beszélt volna egy szakmabelivel?"

– kérdezi Stummer. Hogy fogják a hajléktalanszállón tartani a hajléktalanokat az őket odakísérő endőrök, ha hozzájuk sem érhetnek? A hajléktalanszálló nem börtön, házirendje van, aki a nem megfelelő módon viselkedik ott, mennie kell – most meg ott bent kell őket tartani. Mindez a józsefvárosi polgármesteri székért cserébe nem túl nagy ár?

Párbeszéd: Ne a megbízható kádereket segítse a kormány!

Mellár Tamás szerint meg kéne határozni kritériumokat, feltételeket, hogy ki hogyan vezethessen állami céget, ha a kormány már bevezetné azt, hogy ő azt rak vezetőnek oda, akit akar, milyen jogorvoslat lehet egy ilyen kinevezésnek, milyen biztosítékok vannak a rendszerben, ezeket mind ki kéne dolgozni, különben csak visszatér a 80-as évek, amikor a megbízható jó elvtársakat nevezte ki az MSZMP a különböző pozíciókba.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint is gyanús, hogy kormányhatározattal neveznének ki kádereket állami társaságok élére.

A kormány oldaláról hozzászól Fónagy János:

"Nem értem ezt az alapvető rosszhiszeműséget."

Fónagy kéri, hogy az elmúlt 8 év eredményei alapján álljon az ellenzék az állami gazdálkodáshoz. (Lázár János mindenesetre annyit mondott 2015 októberében: „eladtuk az összes mezőgazdasági cégünket, rég túl vagyunk a gazdálkodáson. Nem csinálja a magyar állam. Miért? Mert nem tudott gazdálkodni. Mert szétlopták, ellopták és szétcsalták az állami mezőgazdaság cégeket. Kinek kell ez a világ? Nem hiszem, hogy bármelyikük is ezt akarja, hogy ezen a pár százezer hektárom elkezdjünk gazdálkodni, és amikor szocialista kormány van, akkor a szocialista menedzsment lopja szét, amikor fideszes kormány van, akkor a fideszes menedzsment lopja szét” – a szerk.)

Mezőhegyes miatt változna a vagyongazdálkodási törvény: a háttérben felkészül Mészáros?

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. miatt változnának az állami vagyongazdálkodással összefüggő egyes törvények, ezt Győrffy Balázs fideszes képviselő mondja el expozéjában. A ménesbirtok a példa arra, hogy az állam jó gazda is lehet, jelenti ki. Fónagy János kifejti, az erős kormány jó gazda. A fideszes vezérszónok Mezőhegyes kapcsán Széchenyi István Lovakrul című írásából idéz. A jobbikos Hegedüs Lorántné szerint mindezek szép és jó dolgok, de "egy szó sem igaz" ebből. Ez a javaslat csak egy apropó. 23 milliárd forintot költöttek erre a cégre, ezernyi ígéret hangzott el. Szerinte Mészáros Lőrinc vagy valamilyen más kormányközeli gazdálkodó fogja megszerezni a birtokot, ki kapja majd meg, mondja meg a kormány. A Parlament ezentúl nem lesz képes ellenőrizni a Ménesbirtok gazdálkodását. A kormány újraalkotta az állam fogalmát, a maffiakormány maffiacsaládjának gazdálkodását jelenti a kormánynak, ezt be kéne vallani. A vagyongazdálkodási törvény módosítása az állami vagyon elherdálását jelenti. Ezt a problémát veti fel az MSZP is. A kormány azt nevez ki joggyakorlónak állami vagyon jogtulajdonosának, akit akar ("Az állam tulajdonában álló nemzeti vagyon tekintetében tulajdonosi joggyakorló kizárólag) „e) az a)-d) pontban nem nevesített, a Kormány egyedi határozatában meghatározott személy” lehet."  – ez lenne a törvénybe rakott kiegészítés szó szerint – a szerk.) A DK szerint a kormány újra lebukott.

Jobbik: A sportmaffia és nem a sport aranykora jött el

Szilágyi György felhívja a figyelmet, hogy vita van, tehát Szabó Tündének válaszolnia kéne úgy, hogy arra reagálhassanak az ellenzéki képviselők, nem pedig a zárszóban reagálni mindenre, amire az ellenzék nem tud reagálni. Nem mindegy, hogy Mészárosnál vagy Vajnánál van a csatorna? Orbán Viktornál van gyakorlatilag minden esetben. Eddig az volt a mondás, a magyar focit a köztévé közvetíthesse csak, most majd a Spíler Tv fogja, akkor hogy nézik majd azt a magyarok? A Spíler Tv-t alig lehet fogni. Nem lesz ezen a téren verseny, korábban a Sport Tv-nek is volt joga NB I-es meccsek közvetítésére, 2015 után azonban nem élt ezzel, pedig élő szerződése volt, akkor hogyan várhatna bárki versenyt ezen a területen? A sportmaffia kora van, nem a sport aranykora.

©

Egy kicsit fontosabb törvénymódosítás általános vitája következik

"A sportról szóló 2004. évi I. törvény és az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény módosításáról" – "a magyar sport aranykorát éli" – mondja el Szabó Tünde Emmi-államtitkár expozéjában. A sportközvetítési jogok a sportszervezeteket illetik majd meg az új szabályozás után., idén október 1-től, és a sportszervezeti jogvitákban csak a két választott bíróság járhat el, amelyek értenek a sporthoz, más nem.

Jönnek a vezérszónoki felszólalások, Szilágyi György jobbikos vezérszónok szerint a módosítás csak az Andy Vajna-féle Spíler Tv-nek jó, a sporttévé ugyanis meg akar szerezni további közvetítési jogokat, és ezt csak a törvénnyel lehet megoldani. Varga László MSZP-s vezérszónok szerint elvették az emberek hitét a magyar focival, azt a hitét, hogy a pályán elért eredmény a döntő egyedül.

A párbeszédes Tordai Bence is felszólal, egyetért Szilágyival, csak Vajna miatt kell visszaadni a közvetítési jogokat. Sőt, szerinte nem is Vajna a cél, hanem Mészáros Lőrinc, akihez majd később átkerül a tévé, és ezzel négymilliárd forintot kap majd "Pénztáros Lőrinc".

Dübörög a vita a turizmusról

Mindenki egyetért, hogy fontos a turizmus világnapi rendezvény, fontos és húzóágazat a turizmus. Gurmai Zitának adná meg a szót a házelnök, de ő épp nem tartózkodik az ülésteremben.

Általános viták következnek

Először arról vitáznak, legyen-e törvény Budapesten a Turizmus Világnap központi rendezvény megtartására, amiről parlamenti döntés kell.

Mindent elfogadtak

Nem lesz könnyebb magasházakat építeni, ezzel egészül ki az építési törvény: "Beépítésre szánt és beépítésre nem szánt területen toronyház nem helyezhető el". Valamint nem kell vízum ezentúl Kazahsztánba.

Szavazások következnek

A képviselők elhelyezkednek a rajtrácson.

"Hazaárulók" – Soltész Miklós üti-vágja az ellenzéket, Dömötör Csaba nem ellenkezik vele

A KDNP-s politikus hazaárulónak nevezi az ellenzéket, és figyelmezteti a szétmorzsolódott baloldalt, ha nem változtat a politikáján, eltűnik. 2015-ről beszél, a tatárjárás jószolgálati ENSZ-misszió volt a migránshordák barbár magyarországi pusztításához képest, vehető ki a szavaiból. Dömötör Csaba miniszterelnökségi államtitkár az európai baloldali kormányokat ekézi válaszában, arról nem beszél, hogy az olasz kormány is a menekültek újraelosztását követeli.
1 2 3

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!