Veronai tragédia: El sem indulhatott volna a busz, olyan rossz állapotban volt

Veronai tragédia: El sem indulhatott volna a busz, olyan rossz állapotban volt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A szakértői vizsgálatok szerint illegális üzemanyagtartályt építettek be a buszba, bár ezt az üzemeltető cég vezetője tagadta korábban. Ha a hatóságok nem tesznek feljelentést a társaság ellen, a szülők azt ígérik, hogy ők teszik ezt meg.

A legújabb vizsgálatok szerint elképesztő szabálytalanságok előzték meg a veronai busztragédiát, és kiderült, hogy a jármű el sem indulhatott volna. Ha a hatóságok nem lépnek, több áldozat hozzátartozója tesz feljelentést – írja a hétfői Blikk.

Tavaly januárban a Szinyei Merse Pál budapesti gimnázium több tanulója és kísérője halt meg a balesetben. Bár Olaszországban a vádlottak padjára kerülnek a baleset lehetséges felelősei, öt olasz mérnök és a magyar buszvezető, az itthoni hatóságok mégsem indítottak eddig hivatalból eljárást a buszt üzemeltető cég ellen.

A balesetben elhunyt egyik 15 éves lány édesapja, Krizsány László, nemrég hivatalosan is kézhez kapta az igazságügyi szakértői véleményeket. Azt nyilatkozta: a busz sofőrje és a fuvarozócég vezetője mindenről tudott, szerinte semmilyen előírást, szabályozást nem is akartak betartani. Már a busz honosítási vizsgájánál is kozmetikázták, meghamisították az adatokat, hogy a jármű külföldi utakra is mehessen. Egy szerelő azt vallotta, hogy hosszú ideje folyt az illegális üzemanyagtartályok beépítése.

A vegyész műszaki igazságügyi szakvéleményben az olvasható valaki vallomásából, hogy egy pót-üzemanyagtartály már be volt szerelve a busz csomagterébe, a merevítő oszlopokhoz lett rögzítve. Másfél éve a buszos cég vezetője, Czakó Tibor még tagadta, hogy bármiféle pót-üzemanyagtartály lett volna a buszon.

A szakértő szerint a szerelésnél több alkatrész alkalmatlan volt, a töltőnyílást például a csomagtérben helyezték el. A legelképesztőbb talán mégis az, hogy a póttartályt közönséges spaniferrel rögzítették – mondta az édesapa, aki hiszi: talán kevesebb fiatal halt volna meg, ha a busz tökéletes műszaki állapotú.

Ha az ügyészség vagy más hatóság a nyomozati anyag alapján nem tesz feljelentést a cég ellen, akkor ők teszik meg a gyermekeinkért – ígérte az édesapa.