szerző:
hvg.hu

A Zalaszentmártoni Önkormányzat nevében írt valaki rassziszta hozzászólást egy cikkhez, melyben "feka kanoknak" nevezték a menekülteket. A polgármester az RTL-nek azt mondta, a bejegyzést nem ő írta, de szerinte nincs benne semmi kivetnivaló.

Mi is beszámoltunk a zalaszentmártoni esetről: a település hivatalos Facebook-oldalát használva kommentálta  valaki a Magyar Hírlap menekültkérdéssel foglalkozó cikkét, de olyan módon, ami túlzás nélkül is megdöbbentő.

Bár a bejegyzést azóta eltávolították, az RTL stábja elment Zalaszentmártonba, hogy megkérdezzék a polgármestert a kiírásról. Bár személyesen nem tudtak vele beszélni,  telefonon elérték. A település első embere azt mondta, nem ő írta a posztot, de szerinte nincs semmi kivetnivaló az írásban.

A csatorna munkatársai több, a faluban lakó embert is megpróbáltak megszólaltatni, de szinte senki nem mert nyilatkozni, annak ellenére, hogy sokan nem értettek egyet a kiírással. Mint mondták, a legtöbben azért nem mernek beszélni, mert függnek a polgármestertől: szinte mindenki közmunkából él, más lehetőség pedig nincs is.

A Híradóban elhangzott, ennek ellenére sok zalaszentmártoni retteg menekültektől, egy nő például csak azért vett kutyákat, hogy távol tartsa őket a házától - igaz, soha nem látott még egy bevándorlót sem, így azt sem tudja, milyenek is valójában.

Vekerdy Tamás szerint mindezt a kormányzati propaganda okozza, ami a félelemre épít: "Ha föntről elindul egy ilyen inkurzus, ez végig fut az országon, az embereken, és felszabadítja a bennünk lakozó szorongással teli, rettegő agressziót" - mondta a pszichológus.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Búcsút inthetünk Tökinek? Taron Egerton nem játszik a Kingsman harmadik részében

Búcsút inthetünk Tökinek? Taron Egerton nem játszik a Kingsman harmadik részében

„Egyetlen kapcsolat sem működik erőfeszítés nélkül”

„Egyetlen kapcsolat sem működik erőfeszítés nélkül”

Hamiltoné a brazil nagydíj

Hamiltoné a brazil nagydíj

Csak rajtuk múlik, kit kukkolnak: jön a való világ powered by Orbán Viktor

Csak rajtuk múlik, kit kukkolnak: jön a való világ powered by Orbán Viktor

A helyes magyarságról - válasz TGM-nek

A helyes magyarságról - válasz TGM-nek

Most derült ki: 100 liter vízből 1-2 liter igen meglepő helyről származik

Most derült ki: 100 liter vízből 1-2 liter igen meglepő helyről származik