szerző:
hvg.hu

Egy izraeli lapnak a cégtől azt mondták, egy Soros György és egy másik üzletember közti vita miatt készítettek felvételeket, és nem akarták befolyásolni a magyar választást.

Ahogy arról beszámoltunk, a Politico néhány napja arról írt, hogy egy izraeli hírszerző cég, a Black Cube állhatott a magyar választások előtt a civileket lejárató kampány mögött. A lejáratás abból állt, hogy üzleti ajánlattal, támogatási szándékkal (nem létező cégek nevében) megkerestek civileket (többek között a Migration Aidet), majd Bécsbe találkozót beszéltek meg velük. Ha erre ráálltak, az interjú alatt kompromittáló mondatokat próbáltak meg kihúzni belőlük.

A felvételekből részleteket később "SorosLeaks" néven hozta le a kormánypárti Magyar Idők a választások előtt, noha a hangfelvételeken különösebben rejtélyes, titkos vagy ármánykodó dolog nem hangzik el, Tracie Ahern, Soros amerikai pénzügyi alapjának korábbi vezetője például elmondta rajta, hogy kétezren dolgoznak a Soros-alapítványoknak világszerte, a Migration Aidet vezető Siewert András pedig pont, hogy visszautasította, hogy politikai akciókat szervezzen.

A Black Cube a Politicónak azt nyilatkozta, hogy nem adják ki az ügyfeleik nevét, és nem kommentálnak spekulációkat, az izraeli Ynet News viszont most arról számolt be, hogy egy forrásuk a cégnél úgy kommentálta a Politico értesüléseit, hogy

egy üzleti vitáról van szó Soros és egy másik nagyhatalmú milliárdos között, ami több országot is érint gazdasági érdekekből kifolyólag, és semmi köze a magyarországi választásokhoz. Az állami tisztviselők egyszerűen kihasználták a lehetőséget, és a nekik megfelelő pillanatban használták ezt fel.

A Black Cube egy tanácsadója a lapnak azt mondta, a cég nem foglalkozott politikával, és egyértelműen nem is akarnak a politikai cselszövésekbe vagy választásokba belefolyni. "Ez egy vállalati hírszerző cég, amelynek célja az, hogy a nyugati országok bírósága előtt is elfogadható bizonyítékokat szerezzen, amelyek eldönthethetnek üzleti vitákat két gazdasági szereplő között" – mondta a tanácsadó.

Azt továbbra sem tudni, hogy hogyan kerültek az izraeli hírszerző cég felvételei a Magyar Időkhöz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!