szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy izraeli lapnak a cégtől azt mondták, egy Soros György és egy másik üzletember közti vita miatt készítettek felvételeket, és nem akarták befolyásolni a magyar választást.

Ahogy arról beszámoltunk, a Politico néhány napja arról írt, hogy egy izraeli hírszerző cég, a Black Cube állhatott a magyar választások előtt a civileket lejárató kampány mögött. A lejáratás abból állt, hogy üzleti ajánlattal, támogatási szándékkal (nem létező cégek nevében) megkerestek civileket (többek között a Migration Aidet), majd Bécsbe találkozót beszéltek meg velük. Ha erre ráálltak, az interjú alatt kompromittáló mondatokat próbáltak meg kihúzni belőlük.

A felvételekből részleteket később "SorosLeaks" néven hozta le a kormánypárti Magyar Idők a választások előtt, noha a hangfelvételeken különösebben rejtélyes, titkos vagy ármánykodó dolog nem hangzik el, Tracie Ahern, Soros amerikai pénzügyi alapjának korábbi vezetője például elmondta rajta, hogy kétezren dolgoznak a Soros-alapítványoknak világszerte, a Migration Aidet vezető Siewert András pedig pont, hogy visszautasította, hogy politikai akciókat szervezzen.

A Black Cube a Politicónak azt nyilatkozta, hogy nem adják ki az ügyfeleik nevét, és nem kommentálnak spekulációkat, az izraeli Ynet News viszont most arról számolt be, hogy egy forrásuk a cégnél úgy kommentálta a Politico értesüléseit, hogy

egy üzleti vitáról van szó Soros és egy másik nagyhatalmú milliárdos között, ami több országot is érint gazdasági érdekekből kifolyólag, és semmi köze a magyarországi választásokhoz. Az állami tisztviselők egyszerűen kihasználták a lehetőséget, és a nekik megfelelő pillanatban használták ezt fel.

A Black Cube egy tanácsadója a lapnak azt mondta, a cég nem foglalkozott politikával, és egyértelműen nem is akarnak a politikai cselszövésekbe vagy választásokba belefolyni. "Ez egy vállalati hírszerző cég, amelynek célja az, hogy a nyugati országok bírósága előtt is elfogadható bizonyítékokat szerezzen, amelyek eldönthethetnek üzleti vitákat két gazdasági szereplő között" – mondta a tanácsadó.

Azt továbbra sem tudni, hogy hogyan kerültek az izraeli hírszerző cég felvételei a Magyar Időkhöz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Soros György ajánl egy receptet az EU-nak Orbánék ellen

Soros György ajánl egy receptet az EU-nak Orbánék ellen

„Demeter Szilárd nem az új zsidó, hanem a régi náci” – a PIM-főigazgató miatt sorozták a Fideszt a parlamentben

„Demeter Szilárd nem az új zsidó, hanem a régi náci” – a PIM-főigazgató miatt sorozták a Fideszt a parlamentben

Visszatértek Kínába a Kanadának kölcsönadott óriáspandák, mert a járvány miatt veszélybe kerültek

Visszatértek Kínába a Kanadának kölcsönadott óriáspandák, mert a járvány miatt veszélybe kerültek