szerző:
hvg.hu

Pásztor István június végén mentették fel az Információs Hivatal éléről. Kumin Ferenc Ottawában lesz nagykövet.

Diplomáciai pályára lép, New Yorkban lesz főkonzul Pásztor István, az Információs Hivatal, azaz a magyar hírszerzés nemrég leváltott vezetője – értesült az Index kormányzati és ellenzéki forrásokból egyaránt.

A New York-i főkonzuli pozíciót eddig betöltő Kumin Ferenc is marad az észak-amerikai kontinensen: Ottawában folytatja nagykövetként.

Június végén a Magyar Közlönyben megjelentek szerint Pásztor Istvánt Szijjártó Péter külügyminiszter kezdeményezésére mentette fel Orbán Viktor miniszterelnök, miután az Információs Hivatal hosszú évek után a Miniszterelnökségtől visszakerült a külügy felügyelete alá

Az Index kormányzati forrása úgy emlékezett: még Szijjártó Péter miniszteri meghallgatása idején is úgy tűnt, hogy Pásztor István a helyén maradhat, de úgy tudni, végül nem csak neki, hanem két helyettesének is távoznia kellett. 

Pásztor István dandártábornok 2012-től 2018-ig vezette a Lázár János Miniszterelnöksége alá rendelt hírszerzést, korábban a katonai elhárításnál szolgált. Lázár János a 2012-es kinevezéskor Pásztorral kapcsolatban azt hangsúlyozta: szempont volt a kiválasztásánál, hogy már a rendszerváltozás után kezdte titkosszolgálati karrierjét. Pásztor István korábban is volt már hivatalos poszton az Egyesült Államokban: katonai attaséként szolgált Washingtonban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kósa András Itthon

Folyik ellenséges tevékenység a magyar kormánnyal szemben – interjú az Információs Hivatal vezetőjével

Vannak olyan információk a birtokukban, hogy a magyar kormány tevékenységét külföldről akadályozni akarják gazdasági érdeksérelmek miatt. Miként arról is tudnak, hogy Erdélyből, Kárpátaljáról nemzetbiztonsági szempontból kockázatos egyének próbálnak meg élni a befektetésekért cserébe könnyített letelepedési szabályokkal – mondta a hvg.hu-nak az Információs Hivatal vezetője. Pásztor István szerint, lehet olyan ország, amely ellenséges szándékokkal juttat pénzt hazai politikai szervezeteknek.