szerző:
hvg.hu

A hiányzó szakemberek miatt előfordul, hogy egy orvos egyszerre több körzetet is kénytelen ellátni. A legtöbb betöltetlen praxis Borsod megyében van.

Majdnem 400 ezer ember nem jut közvetlen háziorvosi ellátáshoz – derül ki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adataiból. Összesen 331 körzetben nincs praktizáló orvos, ebből 19-ben 2005 óta, vagyis 13 éve hiányzik a rendelés – tudósított a Hír TV.

A hiányzó szakemberek miatt előfordul, hogy egy orvos egyszerre több körzetet is kénytelen ellátni. Olyan orvos is van, aki nem tud nyugdíjba vonulni, mert nélküle az adott helyen már nem lenne biztosítva az alapellátás.

Sirák András háziorvos azt nyilatkozta: több százezer ember nem jut szakszerű ellátáshoz az orvoshiány miatt. Ha egy praxis "megürül", a tisztiorvosi szolgálat nem tud mást tenni, mint azt, hogy azt a körzetet "rásózza" egy közelben dolgozó másik háziorvosra, vagy két orvos között megosztja. Ez számukra nagyon komoly pluszmunkát jelent.

A 13 éves üres körzetben csak helyettesítéssel tudják megoldani az ellátást. A legtöbb betöltetlen praxis Borsod megyében van, de Budapesten is húsz helyről hiányzik most állandó háziorvos. 

A rezidensek és szakorvosok szakszervezetének elnöke, Dénes Tamás szerint a hiányt fokozza, hogy a friss diplomások is inkább bármi más gyógyítást vállalnak, mint a háziorvosi ellátást. Vagyis nem feltétlenül a bérekkel, hanem a körülményekkel van inkább probléma.

A 2019-es költségvetési tervezet alapján a háziorvosok 130 ezer forintos többletforrásra számíthatnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kombiként is kapható a 460 lóerős új Porsche Panamera GTS

Kombiként is kapható a 460 lóerős új Porsche Panamera GTS

Aki az OTP-nél kötne lakástakarékot, néhány órája maradt csupán

Aki az OTP-nél kötne lakástakarékot, néhány órája maradt csupán

Fundamenta-ügynök: „addig csináljuk, amíg tart a munka”

Fundamenta-ügynök: „addig csináljuk, amíg tart a munka”

Videó a legendás orosz gyártósorról: így készülnek a MiG–29 vadászgépek

Videó a legendás orosz gyártósorról: így készülnek a MiG–29 vadászgépek

Gönczi Gábor megnősült

Gönczi Gábor megnősült

Csányi Sándor a lakástakarékokról: Meccsen voltam tegnap, nem látok problémát

Csányi Sándor a lakástakarékokról: Meccsen voltam tegnap, nem látok problémát