A minisztérium szerint pánikkeltő, ha kiderül a kórházi fertőzések száma

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hiába nyert pert a Társaság a Szabadságjogokért, a kórházi fertőzésekre vonatkozó adatok továbbra sem nyilvánosak.

Áprilisban mondta ki a Kúria, hogy ki kell adni a kórházi fertőzésekre vonatkozó adatokat, azonban ezt még mindig nem tette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A pert indító Társaság a Szabadságjogokért közleménye szerint az Emmi az időhúzást választotta, a bírósági döntés felülvizsgálatát kezdeményezte azzal a kéréssel, hogy az új döntésig ne kelljen kiadni az adatokat. Emiatt most még pár hónap eltelik, mire nyilvánosságra kerülnek az adatok.

A TASZ azt is elképzelhetőnek tartja, hogy újra perelnie kell. A jogvédők szerint gyenge lábakon áll a minisztérium jogi érvelése, arra hivatkozva kértek felülvizsgálatot, hogy a kért adatok személyes adatnak minősíthetők.

"Ez nyilvánvalóan alaptalan, hiszen ezek összesített, statisztikai adatok, amikből nem lehet visszakövetkeztetni az egyes betegekre"

– érvel a TASZ.

Az Emmi azzal is érvelt, hogy

"nem releváns, helytelen, megtévesztő, félrevezető és pánikkeltő lenne",

ha a kért adatok nyilvánosságra kerülnének. A minisztérium minden bizonnyal arra céloz, hogy nyers adatokról van szó, amelyeket még értelmezni kell. A TASZ erre is felkészült, van egy orvosszakértő-adatelemző csapata, amely hetek óta készen áll a feladatra.

Kásler Miklós miniszter szerint amúgy a kórházi fertőzések számának csökkentése az egyik legfontosabb feladat – bár elődje igyekezett a problémát elhallgatni –, a terveket nemrég hozták nyilvánosságra.

Hozzászólások