Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Árulkodóan óvatoskodó érveléssel bújt ki a Médiatanács a Figyelő-féle Soros-listázás alól: szerinte a megbélyegzettek nem alkotnak védendő közösséget. A cikkbeli vélt kirekesztés miatt panaszt beadó Mérték Médiaelemző Műhely vezetője szerint pedig épp a lista léte bizonyítja, egy közösségről van szó. Egy másik médiaszakértő szerint ma már egyre jobban védik a stigmatizált embercsoportokat, ez a szemlélet nem érvényesült a médiahatósági döntésben.

Miután az NMHH még megbüntette a munkatársait szélnek eresztő Lánchíd Rádiót, amiért nulla munkatárssal nem teljesíti a törvényben foglalt kötelezettségeit, pl. nem sugároz elég közszolgálati tartalmat, nos, ezután arról adott hírt a médiahatóság, hogy nem indít eljárást a Figyelő listázása miatt.

A Terror Háza-igazgató Schmidt Mária és fia, az LMP-s politikus Ungár Péter tulajdonában álló, állami hirdetésekben nem szűkölködő hetilap A spekuláns emberei címen közölt cikket, melyben megpróbálta konkretizálni, kik is lehetnek azok a „Soros-zsoldosok”, akik a kormány narratívája szerint Soros céljait segítenek elérni. A lap nyilvánvalóan megbélyegző jelleggel közölte civil szervezetek munkatársai, CEU-s oktatók, újságírók nevét. A cikkről elítélően nyilatkozott az adatvédelmi hivatal, a NAIH is. A hetilap később az MTA munkatársait is kilistázta, a szerint, melyikük foglalkozik gendertémákkal, bevándorlással, homoszexualitással.

A Médiatanácshoz a Mérték Médiaelemző Műhely adott be panaszt a listázás miatt, és arra kérte a hatóságot, folytasson le vizsgálatot a médiatörvényben tiltott kirekesztés gyanúja miatt. "A kifogásolt cikk olyan személyeket listáz, akiket a cikk írójának szándéka szerint is a világnézetük sorol egy társadalmi csoportba.

A cikk kifejezetten az adott világnézeti csoporthoz tartozás alapján listázza az egyes személyek nevét.

Álláspontunk szerint a kifogásolt cikkel a Figyelő nevű sajtótermék megsérti a médiatörvény kirekesztés tilalmára vonatkozó rendelkezését” - állt a Mérték beadványában.

Erre született a Médiatanács nemleges válasza, a hatóság nem indított vizsgálatot. „A kirekesztés, mint médiajogi jogsértés fennállásához ugyanis a cikkben felsorolt személyeknek jogi értelemben közösségnek, méghozzá 'védett közösségnek' kellene minősülniük, amelyet egy közös – a személyiséget meghatározó – közösségalakító tulajdonság köt össze, és amely a közösségen kívül álló személyek számára is beazonosítható;

a puszta felsorolás azonban ehhez nem elegendő.”

Azaz a hatóság szerint a „Soros-zsoldosok” nem védendő csoport, mert nem köti össze őket semmilyen közösségalkotó tulajdonság, amely által mindenki által azonosíthatóak lennének.

„Ha nem lenne csoportjelleg, nem lenne lista sem,”

kommentálja a visszautasítás hírét Polyák Gábor, a Mérték igazgatója. Szerinte épp a listázás alakította ki a csoportot, ahogy a „Soros-zsoldosok” helyett lehetne a „fideszesek” vagy „biciklisták” csoportjáról is szó. Utóbbiak egyébként már voltak médiahatósági dorgálás védencei, egy Sláger-rádiós Bumerángban uszított Bochkor Gábor és Boros Lajos viccesen biciklisták elgázosítására 2005-ben, és ott érvényesült a kirekesztés elve, illetve az az elleni védelem, amit a médiahatósági jogelőd ORTT mondott ki. Most ez elmaradt. Polyák szerint a panaszban szereplő „világnézeti alapon” történő listázás volt a legalkalmasabb megfogalmazás a jelenség leírására,

„a Médiatanács azonban azt a döntést hozta, hogy nem hoz döntést”.

A hatóságnak egyszerűbb a hagyományos csoportok ügyében dönteni, és nem állást foglalni politikailag kényes ügyekben, mondja Polyák. A Figyelő újságírója nem véletlenszerűen válogatott, hanem ideológiai alapon választotta ki a listázandó „Soros-zsoldosokat”.

A listázás nem jó, rossz történelmi eseményeket idéz meg, mondja Polyák, ezért is lett volna jó, ha a Médiatanács példát mert volna mutatni. Ahogy sikerült jól dönteni azon Bayer Zsolt-cikkek (itt és itt) esetében, amelyeknél a Médiatanács detektálta a kirekesztést.

Bodrogi Bea médiaszakértő, a TASZ munkatársa úgy látja, ezek a Bayer-cikkek és más írások elleni eljárások nem mentesítik a Médiatanácsot abban a sok-sok ügyben, amikor nem kezdeményezett vizsgálatot. Az Indexen két kutató kvantitatív módszerekkel nézte meg, az Origo kormányközeli portál hányszor uszított a parlamenti választás kampányában a migránsok ellen, a hatóság teljes negligásával – mert vizsgálatok nem indultak. (A Médiatanács egyrészt azt kommunikálja, a vizsgálathoz konkrét panasz kell egy bejelentőtől, saját jogkörben nem indít vizsgálatot, a médiatörvényben viszont nem szerepel ez a követelmény. Másfelől pedig a vizsgálat elutasítását nem szükséges minden esetben megindokolni.)

Pedig ha a hatóság meg tudja indokolni, miért képez egy csoportot egy megnevezett csoport, kimondható a jogsértés. A nemzetközi gyakorlat abba az irányba megy, hogy egyre rugalmasabb a védendő csoportok meghatározásában. Például ha egy csoportról kijelenthető, hogy megbélyegzik, stigmatizálják, akkor egyre gyakoribb, hogy védendőnek számítanak. És maga a listázás a stigmatizáció, a megbélyegzés. A Médiatanács kibújt a felelősség alól azzal, hogy nem indított vizsgálatot, mondja Bodrogi. Túl szelektíven működik a kirekesztés elleni gyakorlat a Médiatanácsban, amelynek egyedül Fidesz-delegált szakértői vannak, és amely politikailag kényes ügyekben inkább nem cselekszik. Tehát ha nagyon akarta volna, a Médiatanács megállapíthatta volna a megbélyegzés létét, és ezáltal azt, hogy védendő csoportként beszéljen a megtámadottakról. De nem akart állást foglalni, így maradt az elutasítás - jut Polyák Gáboréval azonos következtetésre Bodrogi Bea.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az amerikai tech óriások vezetői sürgetik Trumpot, engedje, hogy szállítsanak a Huaweinek

Az amerikai tech óriások vezetői sürgetik Trumpot, engedje, hogy szállítsanak a Huaweinek

Rasovszky megállíthatatlan, újabb aranyat nyert

Rasovszky megállíthatatlan, újabb aranyat nyert

Tarlós István leállította a Szentendrei út felújítását

Tarlós István leállította a Szentendrei út felújítását

Kocsira zuhant egy ház teteje a viharban Sarudon

Kocsira zuhant egy ház teteje a viharban Sarudon

Csinált egy furcsa karkötőt a Facebook, mindent érezhetünk vele a virtuális valóságban

Csinált egy furcsa karkötőt a Facebook, mindent érezhetünk vele a virtuális valóságban

Nincs megállás: négy év múlva az összes múzeumot megnyitnák a Ligetben

Nincs megállás: négy év múlva az összes múzeumot megnyitnák a Ligetben