szerző:
hvg.hu

Az MSZP benyújtotta a közpénzek védelme érdekében kezdeményezett népszavazási kezdeményezéseit a választási irodának.

Tóth Bertalan, a párt elnök-frakcióvezetője azt mondta, az egyik népszavazási kezdeményezésük, Magyarország európai ügyészséghez történő csatlakozásának sürgetése a törvény előtti egyenlőséggel függ össze. Ma ugyanis az ügyészség nem vizsgálja Magyarországon "a fideszes oligarchákkal, a fideszes közpénzszivattyúkkal" kapcsolatos ügyeket - tette hozzá.

Az MSZP elnöke a sajtószabadsággal összefüggésben úgy fogalmazott, a népszavazási kezdeményezéseikkel azt szeretnék elérni, hogy a közpénzből leadott megrendelések ne a fideszes barátoknál landoljanak, hanem nézettség, olvasottság alapján osszák el ezt a forrást.

Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes azt mondta, minden adófizető magyar állampolgárnak érdeke, hogy tudja: az ő zsebéből veszik ki azokat az uniós támogatásokat, amelyeket nem a valódi céljukra, hanem fideszes oligarchákhoz, rokonokhoz, barátokhoz jutnak.

Harangozó szerint az Elios-ügy a példa arra, hogy a törvény előtti egyenlőség nem valósul meg Magyarországon. Több mint fél év után sem volt semmilyen nyomozati cselekmény az ügyben, holott az Európai Csalás Elleni Hivatal pontosan leírta, hogyan csalták el a közpénzt kormányzati kapcsolatokkal rendelkező emberek. Úgy látja, hogy az európai ügyészséghez történő csatlakozás garantálná a magyar adófizetőknek is, hogy felelősségre vonják azokat, akik a közös pénzt lenyúlják.

Harangozó kitért arra, tudják, hogy a Kúria többször elutasította az ebben a témában feltett kérdéseket, de azóta változott a jogi környezet és bíznak abban, hogy a bíróság most a magyar emberek oldalára áll.

Őrsi Gergely, az MSZP fővárosi alelnöke szerint a Fidesznek az a kifejezés, hogy a sajtó szabad azt jelenti, "hogy szabad Mészáros Lőrincnek és szabad Habony Árpádnak minden sajtóterméket megvásárolni, majd ezt közpénzből, állami cégek hirdetéséből veszteségesen működtetni".

Ősi azt mondta, azt szeretnék elérni, hogy állami cégek és a kormányzat ne hirdethessen országgyűlési, önkormányzati és európai parlamenti választási kampány idején. Ezt azzal magyarázta, hogy a mostani országgyűlési kampányban a kormányzat gyakorlatilag a Fidesz kampányával megegyező hirdetési kampányt indított milliárdokból.

Azt is szeretnék elérni, hogy a kormányzati hirdetésekre fordított közpénzt igazságosan, nézettség, olvasottság és hallgatottság arányában osszák el.

Kérdésre válaszolva Harangozó Tamás azt mondta, az NVB várhatóan elutasítja az európai ügyészséggel kapcsolatos kezdeményezésüket, mert eddig mindig elutasította azt, ezért a Kúriától várják a végső szót. Az ellenzéki képviselő azzal számol, hogy a fellebbezési határidők miatt az aláírásgyűjtés egy időben lehet a jövő évi európai parlamenti választási kampánnyal.

A másik témába - amellyel kapcsolatban kilenc népszavazási kérdést nyújtottak be - jogilag senkinek nem lehet belekötnivalója - jelentette ki.

(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!