szerző:
hvg.hu

Más pályázó nem volt, a helyettes pedig nyugdíjba vonul. Egy különös levél és a helyi Fidesz akarata lehet a háttérben.

Hárman támogatták, egy képviselő ellene szavazott, hárman pedig tartózkodtak, így elutasították Zagyi Edit pályázatát, hogy ő vezesse a pásztói óvodát, annak ellenére, hogy a szakember munkáját soha nem érte kritika, ráadásul ő volt az egyetlen alkalmas jelölt az intézmény élére.

Az Index cikke szerint így az a helyzet állt elő, hogy a döntés miatt az óvoda vezető nélkül marad, és helyettes sincs, mert az meg épp nyugdíjba vonul. A helyzetet nagyban bonyolítja, hogy hamarosan kezdődik a nevelési év.

Pásztón a Városi Önkormányzat Óvodája három tagintézményből áll, összesen 225 gyerek jár a 9 csoportba. A korábbi vezetőt nyugdíjazták, így az egyik tagóvoda vezetőjét, Zagyi Editet nevezte ki tavaly áprilisban a képviselő-testület megbízott vezetőnek, akinek megbízatását többször is meghosszabbították. A cikke szerint az ilyen településeken általános probléma, hogy nehéz megfelelő végzettségű vezetőt találni, miután a jogszabályok ma már közoktatási vezetői végzettséghez kötik egy óvoda vezetését is. Zagyit ezért előrelátó módon 2016-ban beiskolázta az önkormányzat a Kodolányi János Főiskola közoktatási vezető képzésére, melynek költségeit az önkormányzat fizette.

Idén tavasszal az önkormányzat ki is írta a pályázatot az egyesített óvoda igazgatói tisztségére. A június 18-i határidőig egyedül Zagyi Edit pályázott. A lap szerint Zagyinak már ekkor rossz előérzete volt, ugyanis a szemére vetették, hogy a független polgármester, „Dömsödi embere", így nem sok esélye lesz, de ő erre azt mondta, mindig is Fidesz-szavazó volt, és jól együtt tudott dolgozni Dömsödi Gáborral is.

A rendkívüli testületi ülésen aztán kiderült, hogy érkezett egy különös levél az önkormányzathoz, amelyet az óvoda 12 dolgozója írt alá. Ebben Zagyi Edit „ledorongoló beszédstílusát", autokratizmusát róják fel, bírálják személyzeti döntéseit, és amiatt aggódnak, hova lesz így az óvoda korábbi szeretetteljes légköre, ha Zagyit hosszabb időre nevezik ki. A levélben arról azonban nem volt szó, hogy Zagyit ne nevezzék ki, az aláírók csak azt kérték, egy évre nevezzék ki, ami alatt majd „bizonyíthatja rátermettségét".

A fideszes képviselők végig a levélben írtakra hivatkoztak (egyikük közben azt kifogásolta, hogy Zagyi pályázatában túl sokszor szerepel az „én” szó, vagyis hosszan ír egyes szám első személyben magáról), és alapvetően egyetértettek az abban foglaltakkal. Ez azonban törvénybe ütközik, ha ugyanis a pályázatát megfelelőnek találják, a kinevezés 5 évre szól.

Zagyi erre fel is hívta a képviselők figyelmét, és karakán módon állt ki eléjük: „Vajon mi az oka annak, hogy a fideszes képviselők most egy az önkormányzathoz váratlanul beszállingózott, a becsületsértés határát súroló kijelentésekkel teli levélre hivatkozva akarják megakadályozni ötéves kinevezésemet? A levelet 12 dolgozó írta alá, azaz az óvoda alkalmazottjainak 28 százaléka nem ért egyet a munkámmal, akkor az elég indok arra, hogy megakadályozzák a kinevezésemet? Mi van, ha a választók 28 százaléka is ír egy levelet, hogy nem tetszik nekik a polgármester stílusa, akkor őt is le lehet mondatni?” – tette fel a kérdést.

Pásztón közben elterjedt, és a testületi ülésen is elhangzott a lehetséges magyarázat: van egy másik dolgozó, aki a Fidesz támogatottja lehet, és aki épp most végzi a közoktatási vezetői képzést, de az oklevelet csak fél év múlva kapja meg. Zagyi kinevezésének lerövidítésével pedig csak időt akarnak nyerni, hogy jövőre már a másik embert ültessék az óvodavezetői székbe.

Az ügy odáig fajult, hogy Zagyi kinevezését mindössze hárman támogatták, egy képviselő ellene voksolt, hárman pedig tartózkodtak, azaz elutasították a pályázatát. A független polgármester Dömsödi Gábor erre azt mondta, „nem az a baj, ha nem Edit lesz az óvodavezető. Az a baj, hogy vannak motivált emberek, akiktől elvesszük a motivációjukat. Ezekkel a piszlicsáré szurkálódásokkal elhivatott embereknek lehet elvenni a munkakedvét, életkedvét, egészségét, békéjét. Ezek bűnök. Ha van valami megalapozott vád, azt be kell bizonyítani. Ha nem, akkor ezt nem lehet csinálni emberekkel”.

Farkas Attila, a helyi Fidesz önkormányzati képviselője, aki a vasárnapi időközi választáson a kormánypárt színeiben indul a polgármesterségért, azt mondta: „Egy dolgot határozottan visszautasítok: ebben semmi politika nincs.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kovács Zoltán most a Washington Postot osztotta ki CEU-ügyben

Kovács Zoltán most a Washington Postot osztotta ki CEU-ügyben

20 centi hó is eshet délen a hétvégén

20 centi hó is eshet délen a hétvégén

A kínai turistákat vette célba Mészáros Lőrinc szállodalánca

A kínai turistákat vette célba Mészáros Lőrinc szállodalánca

Mindig egy pingvinekkel teli szigetre vágyott? Most megveheti

Mindig egy pingvinekkel teli szigetre vágyott? Most megveheti

Nyomoznak Trump beiktatási ünnepségének költségei miatt, mert visszaélés történhetett

Nyomoznak Trump beiktatási ünnepségének költségei miatt, mert visszaélés történhetett

400 embert küld el a Magyar Telekom

400 embert küld el a Magyar Telekom