A Magyar Rektori Konferencia is felemelte szavát a gender szak megszüntetése ellen

A Magyar Rektori Konferencia is felemelte szavát a gender szak megszüntetése ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Megírták az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy nem támogatják a társadalmi nemek tanulmánya szak törlését a mesterképzések közül.

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) nem támogatja a CEU-n és az ELTE-n működő társadalmi nemek tanulmánya mesterszak megszüntetését, jelezték közleményben a 168 Óra megkeresésére.

A Magyar Rektori Konferencia a rendelkezésre álló rövid határidőn belül elküldte az előterjesztéssel kapcsolatos véleményét az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) részére. Ebben azt írják, nem támogatják a társadalmi nemek tanulmánya szak előzetes szakmai egyeztetések nélküli törlését a mesterképzési szakok jegyzékéből. Az MRK a kormányzati döntésig az üggyel kapcsolatos további nyilatkozatot nem tesz.

hvg.hu írta meg először, hogy az Emmi és az igazságügyi tárca rendeletmódosítást terjesztett elő, amelyben egyebek között betiltanák, hogy a jövőben társadalmi nemek tanulmánya, azaz gender szak indulhasson Magyarországon. A tiltás ellen a CEU már korábban felemelte szavát, az ELTE először jelezte, hogy elfogadja a szak megszüntetését, de későbbi közleményében már árnyaltabban fogalmazott.

Hozzászólások