Alakul: már az MTA kutatóhálózata szerint is küszöbön a kormánnyal közös irányítótestület

Alakul: már az MTA kutatóhálózata szerint is küszöbön a kormánnyal közös irányítótestület

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Lassan pont kerül az ügy végére, hogy milyen feltételek mellett és hogyan működik tovább a Magyar Tudományos Akadémia, miután a kormány megpróbál rátelepedni.

Az MTA csütörtöki közleménye szerint az akadémia és a kormány, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közti tárgyalások olyan irányba haladnak, hogy „az MTA kutatóhálózatát (de nem az egész MTA-t) egy a kormányzattal közösen felállított tudós testület irányítaná. A kormányt képviselő tudósok így közvetlen kétoldalú kapcsolatot teremthetnek az ITM és az Akadémia között, megjelenítve a kormányzati prioritásokat, ugyanakkor közvetítve a kutatóhálózatban született felfedezéseket, és a 2-3 évente esedékes nemzetközi átvilágítás eredményeit.”

Az MTA elnöksége legutóbb július végén összeült, akkor határoztak arról is, hogy milyen szempontokat vesznek figyelembe a tárgyalások során. Ezeket:

„Amint a tárgyalások olyan szintre érnek, hogy megfelelően konkrét tervet lehet megfogalmazni, azt az Elnökség elé terjesztik” – áll a közleményben.

Hozzászólások