szerző:
hvg.hu

Egy fiatal afgán nő a nyolcadik éheztetett menekült, a Magyar Helsinki Bizottság szerint az ő szenvedése ószövetségi időket idéz. Mégsem kap enni.

Miután a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal elismerte, hogy nem kötelesek az első fokon elutasított, eljárás alatt álló menekülteknek az ellátásáról gondoskodni, Iványi Gábor lelkész megpróbált ételt juttatni a tranzitzónába, de nem engedték be.

Az éheztetésről hírt adó Magyar Helsinki Bizottság pedig arról ír Facebook-oldalán, hogy megvan a nyolcadik éheztetett, egy afgán menedékkérő.

Parancsra teszik: immáron a nyolcadik menedékkérő embert akarja a magyar hatóság kiéheztetni a tranzitzónában. A nyolcadik fogva tartott embertől tagadják meg az ételt. A fiatal afgán nő hosszú útja során elképzelhetetlen borzalmakat élt át. Szenvedéstörténete ószövetségi időket idéz. Mai határozata alapján a magyar hatóság mégis azt mondta ki, hogy nemhogy védelemre, de még két zsömlére sem érdemes. A Helsinki Bizottság nem hagyja ezt annyiban. Haladéktalanul a strasbourgi bírósághoz fordulunk. A korábbi hét megkínzott, kiéheztetett ügyfelünknél már felszólította a bíróság a magyar államot, hogy adjon enni nekik. Most sem számítunk másra. Tudja ezt a hatóság is, de minden emberi érzést sutba vágva inkább aljas politikai megrendelést szolgál ki. És arra is ügyelt, hogy a strasbourgi bíróság ma már ne segíthessen ügyfelünknek.

A Helsinki a bejegyzését azzal zárja, hogy az „éheztetés kínzás. A közszolga pedig köteles megtagadni felettese utasítását, ha más személy életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné. Törvény írja elő ezt is.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!