szerző:
HVG

A mesterképzéses szakok kétötödének annyi, ha komolyan vesszük a Miniszterelnökséget vezető miniszter szavait, és a jövőben attól teszik függővé a szakok indulását, hogy mennyien jelentkeztek oda. Erről ír a legfrissebb HVG hetilap.

„Ha megnézik, hogy az érintett szakra mennyien jelentkeztek, az bármely szak esetében már önmagában érv a megszüntetés mellett” – mondta a gender-vita kirobbanása után egy Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter.

Az idei évben a tanári szakokat kivéve 232 mesterszakot hirdettek meg az intézmények, a társadalmi nemek tanulmánya szakra 36-an jelentkeztek, 33-an az ELTE-re, 5-en a Közép-európai Egyetemre (KEE, a CEU magyar ága); két diák tehát mindkét helyre beadta a jelentkezését. Az ELTE 11 államilag finanszírozott helyet hirdetett meg, a KEE-re 2 tandíjas hallgatót vettek fel.

A 36 jelentkező nem számít kevésnek, hiszen 96 olyan mesterszak van, amelyikre ennél kevesebben pályáztak. Mongolisztika, altajisztika, szemiotika, turkológia – olyan szakok ezek, ahol soha nem tolongtak a jelentkezők, holott a magyar altajisztikát világszinten is jegyzik.

De akadt 12 olyan szak is, ahová egyetlen diák akart bekerülni: egyiptológia, asszirológia, a bolgár, a cseh, a horvát, a román, a szlovák, a szlovén nyelv és irodalom.

További részletek és érdekességek a csütörtökön megjelenő HVG hetilapban.

Az előzetesünk (úgynevezett beharangozónk) után a CEU közölte, a Felvi adatai a 2 diákról tévesek, az egyetem szerint a CEU 22 diákot vett fel idén a szóban forgó mesterszakra (a 22 másodéves mellé).

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!