Azon a héten emlékeznek Horthyra, amikor több tízezer zsidó meggyilkolásának évfordulója van

Azon a héten emlékeznek Horthyra, amikor több tízezer zsidó meggyilkolásának évfordulója van

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hetvenhét éve történt a kamenyec-podolszkiji mészárlás. Kenderesen pedig a hétvégén Horthy-emléknapot tartanak, fideszes felszólalókkal.

1941. augusztus 27-28-án történt a holokauszt első tömegmészárlása: a Szovjetunió német megszállás alatt lévő nyugati részén, a ma Ukrajnához tartozó Kamjanec-Pogyilszkij – akkori hivatalos nevén Kamenyec-Podolszkij – közelében mintegy 23 600, nagyobbrészt Magyarországról kitoloncolt (számítások szerint 12-15 ezer) zsidót gyilkoltak meg a német SS-csapatok.

Közben vasárnap a Horthy Miklós Emlékére Alapítvány és Kenderes Önkormányzata ökumenikus istentisztelettel, koszorúzással, fotókiállítással és tudományos konferenciával emlékezik meg a kormányzóról. A rendezvényen ott lesz egy fideszes polgármester, Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója és egy fideszes képviselő is.

A DK közleményben tiltakozott a Horthy-emléknap ellen, azt írta, hogy:

„A szélsőjobb immár nem mentegetni igyekszik a kormányzó antiszemitizmusát, inkább kérkedik vele. Januárban a holokauszt emléknapjára időzítették a közfelháborodás miatt végül elmaradt Horthy-emlékmisét, a mostani megemlékezést pedig 24 ezer magyar zsidó kamenyec-podolszkíji lemészárlása évfordulójának hétvégéjén rendezik.”

Szirtes Andrásnak a napokban filmje jelent meg a témában, két idős túlélő beszél a mészárlásról: