szerző:
MTI / hvg.hu

A pár menedékjogot kért, miután elszökött Szíriából, de menedékjogot nem kaptak, és most terrorizmus finanszírozása ellenük a vád.

Terroristacsoport támogatása miatt emelt vádat egy kurd nemzetiségű férfi és nő ellen a Csongrád Megyei Főügyészség - közölte Kopasz Zsolt főügyész kedden az MTI-vel.

A vádirat szerint a török állampolgárságú, de kurd nemzetiségű férfi 2009-ben, míg az iráni állampolgárságú, de kurd nemzetiségű nő 2010-ben csatlakozott a Kurd Munkáspárthoz (PKK), amely terrorista szervezetnek minősül, ennek tagjaként pedig 2010 és 2015 között harcoló csapatokat segítettek

A vád szerint Irakban mindketten katonai kiképzést kaptak, majd fegyveres szolgálatot teljesítettek a PKK kötelékében, bár harcokban nem vettek részt.

A feladatuk az volt, hogy a Törökországban harcoló és a harcokból visszatérő egységeknek ruhát és élelmiszert szállítsanak. 

A vádlottakat 2014-ben áthelyezték Szíriába, ahol Kobani környékén egy laktanyában szolgáltak, és logisztikai feladatokat teljesítettek a Kurd Munkáspárt szíriai szervezete, az YPG, vagyis a Kurd Népvédelmi Egységek kötelékében.

A két vádlott – akik között érzelmi viszony alakult ki a szíriai szolgálat során – 2015 augusztusában elhatározta, hogy nem szolgálnak tovább, és Irakba szöktek, ahol összeházasodtak, majd 2016-ban, embercsempészek segítségével Európába indultak.

2017. december 6-án a tompai tranzitzónában menedékjogi kérelmet terjesztettek elő, de a menekültügyi hatóságok a kérelmüket elutasították. A vádirat szerint a vádlottak azzal, hogy 2009-2015-ben terrorista szervezetnek minősülő szervezet tagjai voltak, annak tevékenységét támogatták, elkövették a "terrorista csoport tevékenységének egyéb módon történő támogatásával elkövetett terrorizmus finanszírozása bűntettet". 

A vádemeléskor letartóztatásban levő vádlottak bűnösségéről a Szegedi Törvényszék fog dönteni – áll az ügyészségi közleményben.

A Kurd Munkáspártot egyébként a Törökország szövetségeseinek számító országok és szervezetek tekintik terroristaszervezetnek, így többek között a NATO, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Japán. Az ENSZ azonban nem terrorszervezetként tartja számon, ahogy Svájc, Oroszország, India, Kína, vagy Egyiptom sem.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!