szerző:
hvg.hu

Szakmai felmérésnek indult, amolyan nemzeti konzultáció lett belőle a tanárok körében.

szerint rákérdeznek:

  • az óraszámokra,
  • a szakszervezeti és más szervezeti tagságokra, illetve
  • a Facebook-csoporttagságokra is.

A kutatást eredetileg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kezdeményezte, de egy idő után jelezték, hogy nem az elképzeléseik szerint halad a munka. A minisztérium kikötése az volt, hogy a felmérést a kormányközeli Századvégnek kell elkészítenie, a PDSZ ebben nem talált kivetnivalót, javaslataikat elküldték a minisztériumnak, de a kérdőív, amit nemrég megkaptak, szerintük nélkülöz minden szakmaiságot.

„Az óraszámokra, munkaterhelésre általánosságban kérdeznek rá, mintha a kérdező sem tudná, hogyan épül fel egy pedagógus munkahete. Emellett olyan kérdések vannak benne, amelyek nem relevánsak a munkaterhelés vizsgálata szempontjából” – mondták.

Ráadásul elviekben az anonimitás sincs biztosítva a kérdőívben, hiszen a kitöltőnek meg kell adnia az oktatási azonosítóját.

A PDSZ kezdeményezésére egyébként 2010-ben, a Tárki közreműködésével készült egy hasonló kutatás, annak az eredményei azt mutatták, hogy egy pedagógusnak átlagosan heti 51,5 munkaórája volt. A PDSZ elnöke szerint a terhelés azóta biztosan nőtt, ezért is lenne szükség egy szakmai alapokon nyugvó, korrekt felmérésre.

A közoktatással kapcsolatos hír, hogy lapunk nemrég megírta, elsorvaszthatják a természettudományokat, információink szerint azt tervezik, hogy a hetedik-nyolcadik osztályban összevonják a biológiát, kémiát és fizikát természettudományok tantárgy néven. Ötödikben és hatodikban a diákok természetismeret tantárgyat tanulnak, ezt vinnék tovább. A szakképzésben az összevont természettudományos tárgyakat már korábban bevezették.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!