Az új amerikai nagykövet szerint Magyarországon minden nagyon szép és minden nagyon jó

Az új amerikai nagykövet szerint Magyarországon minden nagyon szép és minden nagyon jó

Utolsó frissítés:

És mindenki nagyon meg van elégedve. Orbán Viktor kívánni sem tudja ennél jobb nagykövetet.

Míg David Kostelancik amerikai ideiglenes ügyvivő pár hónapja még aggódott a sajtószabadságért, és emiatt élesen bírálta az Orbán-kormányt, a volt amerikai helyettes külügyi államtitkár, Thomas O. Melia pedig arról beszélt, Magyarországon leépül a demokrácia, Orbán rendszere a félelemkeltésre, a korrupcióra és a sorosozásra épül, az új amerikai nagykövet, David B. Cornstein a Szombatnak adott interjúban azt mondta, az elmúlt két hónapban rendkívül kedvező tapasztalatai voltak.

Megkérdezték, fel akar-e lépni a demokrácia állapota miatt, a fékek és ellensúlyok, az intézmények leépítése ellen, mire azt mondta, ha valóban azt látná, hogy bármely személy vagy intézmény szabadságát veszélyeztetik, akkor azonnal felszólalna, ám nem tapasztalta a szabadságjogok sérelmét.

Találkoztam vallási vezetőkkel, világi vezetőkkel, NGO-k vezetőivel. Naponta tíz programon veszek részt – nem ülök tehát az irodámban arra várva, hogy valaki beessen hozzám. Ám amiről Ön beszél, arról nem hallottam. Senki sem mondta nekem, hogy ez vagy az rossz, szörnyű, kérem lépjen közbe, segítsen. Én elégedett emberekkel találkoztam. Nem láttam, hogy a szabadságjogokat csorbítanák.

A korrupcióval sem találkozott. Vallási vezetőkkel nem ezt volt a téma, amerikai üzletemberek pedig nem panaszkodtak.

A vallási vezetőkhöz hasonlóan, az üzleti élet vezetőit is meghívtam. 50-60 amerikai üzletember jött el a rezidenciára, egy koktélpartira. Legalább negyven emberrel beszéltem, de közülük senki nem panaszkodott korrupcióra. Még az első hetekben meglátogattam két gyárat Debrecenben. Két jól működő, nyereséges üzem, amely sok embert foglalkoztat, ahol a növekedés számottevő – nem is lehettek volna elégedettebbek.

Az oroszoktól azért nem ártana kicsit nagyobb távolságot tartani, energiakérdésben nem ennyire függeni, és a kormány aláírhatná már a CEU-ügyben a megállapodást, hiszen az egyetem minden feltétlet teljesített - mondta még az új amerikai nagykövet.

Hozzászólások