Pálmai Erika
Pálmai Erika
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az előmenetel szempontjából előnynek számít a besúgás és a feljelentés – ez is állhatna mostantól Handó Tünde bíróságoknak kiküldött kalauzában. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke ugyanis újabb frontot nyitott az Országos Bírói Tanács elleni harcában: az általa kinevezett elnökök feladatává tette, hogy törvénysértésen érjék az OBT-t. Közben szolgálati titkok megszellőztetésével is támadják Handó belső ellenzékét.

Legalább három törvénytelenséget kell találnia a címzett ítélőtáblai és törvényszéki elnököknek az Országos Bírói Tanács működésében

– a hvg.hu birtokába jutott levél szerint ezt kéri Handó Tünde azoktól a bírósági vezetőktől, akiknek a kinevezése az ő hatáskörébe tartozik. Handó meg is indokolja, miért van erre szükség, és kifejti, hogy szerinte törvénytelen módon és bizonyos esetben a tagok egyéni érdekei alapján működik a testület, amely amúgy egyetlenként ellenőrizhetné az ő működését.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke az Országos Bírói Tanács alakuló ülésén a Kúria épületében 2018. január 30-án.
©

Különösen figyelemre méltó a levél annak fényében, hogy az OBT-hez – amelynek működését egy sarkalatos törvény szabályozza – az égvilágon semmi köze a törvényszéki elnököknek. Az OBT ugyanis nem őket, hanem kizárólag Handó működését felügyeli, ráadásul az elnökök sem a bírókat képviselik, hanem az őket kinevező, beszámoltató munkáltatójukat: magát Handó Tündét.

Csak higgadtan a feljelentésekkel

Egy csellel Handó még az utóbbi idők kudarcát is megpróbálja az OBT-re kenni, nevezetesen, hogy időtlen idők óta most először fordul elő, hogy nem egyidejűleg emelkedik a bírák és az ügyészek fizetése. Míg előbbiek semmit nem kapnak, a vádhatóság képviselőinek beosztási pótlékait alaposan (legalább 7-15 százalékkal) megemelték. „Önmagában az is sérti a bírói függetlenséget, hogy egy ügyész többet keres, mint egy bíró” – fogalmazott egy forrásunk. Márpedig ezt Handó csakis magának köszönheti, hiszen ő maga tárgyalt a költségvetésről.

A leveléből – amelyhez az igazgatási szempontból kifogásolhatónak és a törvénytelennek gondolt OBT-megnyilvánulások feljegyzéséhez külön táblázatokat is mellékeltek – kiderül az is, hogy a „feljelentgetéseket” a házon belüli „higgadt és nyílt” kommunikáció jegyében kéri az OBH elnöke. Miközben mindez arra utal, hogy Handó valóságos háborút indított legfőbb kritikusai ellen.

Az Országos Bírói Tanács alakuló ülése a Kúria épületében 2018. január 30-án.
©

Handó január óta neheztel az OBT-re. Azóta, hogy a bírósági körökben forradalminak nevezett választás nyomán egy kritikusnak ígérkező testület állt össze, amely már az alakuló ülésen leszögezte, hogy nem fog mindenre bólogatni. „Alkotmányos kötelezettségeink teljesítése során elsődleges feladatunknak tekintjük a bírósági igazgatásban a törvényesség, a kiszámíthatóság és a szakmaiság érvényre juttatását” – ez állt az év elején megválasztott új OBT tagjainak a nyilatkozatában. Handó a levelében elvben ezt a hozzáállást hiányolja, a valóságban viszont nagyon ijesztően hathatott rá az elszántság.

Párbeszéd Handó-módra

Az OBH-elnök mindenesetre hónapok óta nem jár az OBT-ülésekre, miközben sajtóközleményben a párbeszéd fontosságáról értekezik, de időről időre megtalálja a módját annak, hogy törvénytelennek minősítse az OBT munkáját. Adatokat – például a kinevezési gyakorlatáról vagy a bírósági munkatehermérések eredményeiről – viszont azóta sem küld az OBT-nek. Ahogy egyébként egyre komolyabbra fordult Handó beszámoltatása, úgy komolyodott a kommunikációs hadviselés is: előbb csak hivatalos közleményben tudatta Handó, hogy törvénytelen a testület, majd egy interjúban hazaárulónak nevezte mindazokat, akik kritikát merészelnek megfogalmazni.

A nyáron viszont megszaporodtak azok a lejárató cikkek is, amelyeknek az alapja kivétel nélkül a bíróságokról kiszivárgott szolgálati titok. Például, hogy kivel szemben, mikor és miért indult fegyelmi eljárás.

Az egyre elmérgesedő helyzetben kezdődtek a hirtelen, de voltaképpen cseppet sem meglepő lemondások is az OBT-ben: volt olyan tag, akinek a lemondása miatt szűnt meg a megbízatása, míg másnak az előléptetése okán. Ezért kezdődött a számháború Handó és az OBT között arról, hogy hány tag kell a működéshez. „Az OBT-tagokat megválasztásuk óta – részben dr. Handó Tünde, részben az általa kinevezett igazgatási vezetők részéről – folyamatos támadások érik, amelyek lemondásokhoz is vezettek. Az OBT-tagok elleni fegyelmi kezdeményezések is valamennyi esetben az OBH elnökéhez köthetők, mindezek azonban csak eszközök arra, hogy a közbeszéd ne az OBT határozataiban tett megállapításokról szóljon. Az OBT felhívja a figyelmet arra is, hogy az OBH elnöke az OBT által felügyeleti jogkörében megfogalmazott kritikákra érdemben a mai napig egyetlen alkalommal sem reagált” – értékelte a helyzetet a megtámadott testület.

És bizonyára csak véletlen egybeesés, hogy az OBT meghekkelni nem tudott ülésén került terítékre az a bizottsági jelentés, amely szerint Handó kinevezési gyakorlata nem volt törvényes. S miután Handó a bírósági vezetők vizsgálatára vonatkozó kötelezettségének teljesítéséről kért tájékoztatást sem teljesítette többszöri felszólítás ellenére, az OBT belengette Handó kirúgatását is.

„Különösen aggályos és a demokratikus működéssel összeegyeztethetetlen, hogy az OBH elnöke önkényes jogértelmezéssel illegitimnek nevezi az őt Alaptörvény alapján felügyelni hivatott közjogi testületet, és erre hivatkozva nem szolgáltatja a testület felügyeleti jogkörének ellátásához szükséges adatokat, megtagadja az iratbetekintést” – fogalmazott az OBT, amely azóta is rendre megtartja az üléseit.

Ez nem hadsereg – elvileg

Ugyanakkor Handó is bekeményített. Lenne például ötlete a jogértelmezési vitára is: az igazságügyi tárcának – amely igyekszik pártatlan maradni a Handó és az OBT közötti vitában, miközben az igazságügyi államtitkár rendszeres résztvevője az OBT-üléseknek – megküldött javaslat szerint egy ideiglenes OBT-t kellene választani, méghozzá a meg nem választott tagokból. Arra viszont nem tér ki a javaslat, hogy az így bekerülő tagok miért lennének legitimebbek azoknál, akik szabályos választáson nyerték el a megbízatást.

Mindeközben sikerült már olyan hangulatot teremteni, hogy gyakorlatilag nincs olyan épeszű bíró, akik vállalná az OBT-tagságot és az azzal járó folyamatos vegzálást.

Makai Lajos
©

Handó egyébként nem először hívja segítségül a kinevezettjeit. Májusban az elnökök – de csak látszólag spontán –, közös nyilatkozatban tudatták, hogy „az OBT tagjainak eddigi tevékenysége nem szolgálja a magyar bírói kar érdekeit, ezért nyílt levélben felszólították őket, hogy "ne veszélyeztessék a magyar bírósági szervezet jövőjét". Azt írták: a bírói önigazgatás és vívmányai feletti aggodalmuk, valamint közjogi felelősségük alapján fogalmazták meg nyilatkozatukat. Erre utóbb az érintettek kicsit másként emlékeznek.

Az egyik aláíró, Makai Lajos – a Pécsi Ítélőtábla eddigi elnöke – például nem tudta megmondani az OBT júniusi ülésén, hogy miben volt törvénytelen a testület működése. „De volt olyan elnök is – Rendeki Ágnes, a Pécsi Törvényszék elnöke – a szerk. – aki saját maga ellenében írta alá ezt a levelet” – fogalmazott Makai. Hozzátéve, „biztos van olyan, aki meggyőződésből írta alá, gondolom és van, aki azért, mert nézte, hogy a másik mit ír alá”. Az azóta tanácselnökké "lefokozott" volt táblaelnök – aki egyébként a Magyar Bírói Egyesület mostanában feltűnően hallgatag elnöke is – egyébként maga is elismerte, hogy az elnökök nem a bírákat képviselték például a Handó melletti kiálláskor. „Nincs ilyen felhatalmazása, hogy a bírák képviseletében járjon el” – mondta. Ez pedig amúgy tökéletesen egybevág azzal is, ahogy Handó egyik legfőbb kritikusa, az OBT eddigi elnöke, Hilbert Edit értékelte a kialakult helyzetet.

„Egy jogi vitában nem lehet hadsereget toborozni. Nem lehet bevonni az elnököket csak azért, mert munkáltatói jogkör gyakorlójaként, pályázat elbírálójaként eljár valaki, azonnal maga mögé állíthatja őket, azt a látszatot keltve, hogy egyébként a bírói kar is mögöttük áll”

– fogalmazott a júniusi ülés jegyzőkönyve szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pálmai Erika Itthon

"Minden túlfeszített húr elpattan" – bírálója ezzel jósolja meg Handó Tünde menesztését

Handó Tünde kirohanása az őt kritizáló bírókkal szemben a legsötétebb időket idézi és példátlan a magyar igazságszolgáltatás történetében – válaszolta a hvg.hu kérdésére Ujkéry Csaba. A nyugalmazott törvényszéki elnök, címzetes táblabíró azzal került ismét a hírek fókuszába, hogy múlt héten levélben fordult az Európai Bírói Egyesület elnökéhez a magyar bíróságok, valamint a magyar bírák helyzete miatt. A Handóhoz és Polt Péterhez fűződő kapcsolatáról is kérdeztük írásban Ujkéryt.

Már több mint 37 ezer áldozata van a járványnak Ukrajnában

Már több mint 37 ezer áldozata van a járványnak Ukrajnában

A sáskajárástól a sáskafogyasztásig - A Biblia ételei könyvajánló

A sáskajárástól a sáskafogyasztásig - A Biblia ételei könyvajánló

Profil: Orbán mindig külső ellenséget keres – ezért támadja a külföldi újságírókat

Profil: Orbán mindig külső ellenséget keres – ezért támadja a külföldi újságírókat