szerző:
hvg.hu

A szekszárdi gimnázium igazgatónője rendőrségi eljárást indított az egyik diák ellen, mert úgy gondolta, ő a felelős az interneten terjedő, tanárokat kigúnyoló videókért. Miután a diák elhagyta az iskolát, utólag igazolatlan hiányzásokat és egy osztályfőnöki rovót is beírtak neki.

Lassan egy éve diákcsínyek borzolják a kedélyeket egy szekszárdi gimnáziumban. A tanulók a tanárokat kigúnyoló képeket és videókat kezdtek gyártani – egyik esetben például A bukás című film egyik hitleres jelenetét dolgozták át. Az igazgatónő, Heilmann Józsefné egy 11.-es diákot, Ákost gyanúsított meg a videók készítésével, aki korábban valóban rakott ki pár viccesnek szánt képet Facebook-oldalára. A fiú bocsánatot kért, és leszedte a képeket, de ezzel még messze nem volt vége az ügynek.

A diákot a szülei tudta nélkül hallgatták ki, majd az erről készült jegyzőkönyvet az igazgatónő elvitte a rendőrségre, és becsületsértés miatt feljelentést tett. Ezután ultimátumot adott a fiú szüleinek, hogy vagy egy héten belül elviszik gyereküket az intézményből, vagy fegyelmi és rendőrségi eljárást indítanak ellene. Ákos távozni kényszerült az iskolában, de így is eljárás indult ellene. Közben egy másik tanuló beismerte, hogy az egyik videót ő készítette, így ezzel alaptalanul vádolták meg a távozó 11.-es diákot.

Később arra is fény derült, hogy Ákos távozása után igazolatlan hiányzások kerültek be neve alá az elektronikus naplóba, ráadásul valaki egy osztályfőnöki rovót is beírt neki – utólag. Akkor a fiú édesapja a 444-nek azt mondta: biztos benne, hogy fia nem hiányzott a jelzett napokon, mivel maga vitte el őt minden reggel, ráadásul jegyeket is kapott, és felelt is aznap, amikor állítólag nem volt az intézményben.

Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője most kérdést intézett az Emberi Erőforrások Minisztériumához az üggyel kapcsolatban, hogy megtudja: mit tett a Klik a jogsértő eset kivizsgálása érdekében. A kérdésre Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára válaszolt. A 444 szerint azt írta: a fenntartó megvizsgálta a bejelentést, de szerinte

a fenyegetéssel történő elbocsátás nem támasztható alá.

Azt viszont sikerült megállapítani, hogy az igazgatónő nem egészen szabályosan járt el az ügyben, ezért a fenntartó figyelmeztette, hogy a jövőben a szabályzatnak megfelelően járjon el. A megbuherált e-naplóval kapcsolatban a Klik szerint

a rendszer üzemeltetőjétől kapott adatszolgáltatás ismeretében nem merült fel közokirat hamisításának gyanúja.

Rétvári Bence szerint a Garay Gimnázium vezetőjével kapcsolatban eddig nem merült fel panasz. Szerinte az irányítása alatt a tanárok csak magánéleti okokból hagyták el tömegesen az iskolát, nem pedig azért, mert gondjuk lett volna az intézményvezetővel.

Közben a megvádolt diák családja levelet kapott a gyámhatóságtól: a védelembe vétel és a kiskorú megelőző pártfogásának elrendelése ügyében kihallgatásra idézték be Ákost.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!