szerző:
hvg.hu

A számlákkal ügyeskedett, de lebukott.

Csalás, számvitel rendjének megsértése és hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat a Nógrád Megyei Főügyészség egy salgótarjáni férfival szemben, aki mintegy 343 millió forintnyi adót nem fizetett be a költségvetésbe. A 48 éves férfi 2009-2011. években két vállalkozásnak is vezető tisztségviselője volt, ekkor döntött úgy, hogy megtartja magának a bevétele államnak járó részét is.

A vádlott cégei főként fa- és építőanyag-nagykereskedelemmel foglalkoztak, a férfi ezért nagy mennyiségben vásárolt fenyő fűrészárut különböző szlovák cégektől, melyet aztán magyarországi építőanyag-kereskedéseknek értékesített tovább. A férfi mindeközben hat, gazdasági tevékenységet ténylegesen nem is végző vállalkozástól olyan számlákat szerzett be, amelyek alapján úgy tűnt, hogy a faárut ezektől a cégektől vásárolta volna.

A férfi a hamis számlákat vállalkozásai könyvelésében, adóbevallásaiban is feltüntette, így kevesebb adót fizetett be, mint kellett volna. Ezzel összesen 343 205 135 forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

Az ügyészség börtönbüntetés kiszabását, közügyek gyakorlásától való eltiltást indítványozott a vállalkozóval szemben, és azt is kérte a bíróságtól, hogy tiltsa el a férfit attól, hogy a jövőben gazdasági társaság vezető tisztségviselője lehessen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!