szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fenntartó szerint hazudik, aki az ellenkezőjét állítja. De közben véletlenül ő is elismer egy jelentős hiányt.

Mi is többször írtunk arról, hogy országszerte több száz tanár hiányzik az iskolákból. A napokban már a kormányzat által életre hívott Nemzeti Pedagógus Kar is azt írta oktatási helyzetértékelésében, hogy kevés a pedagógus, a jelenleg tanító tanárok fele ráadásul hamarosan nyugdíjba megy, az egyetemről kikerülő fiatal pedagógusok egy része pedig néhány év után szakmát vált, így a helyzet csak egyre rosszabb lesz.

Kedden az Index arról írt, hogy a Klebelsberg Központ adatai alapján jelenleg 4235 betöltetlen álláshely van a szakmában, így sok iskola már nem tud például csoportbontásokat csinálni, a kémia-fizika szakos tanárok vészesen fogynak, és sok helyen már csak úgy tudják megoldani a tanítást, hogy nyugdíjas pedagógusokat hívnak vissza.

A Klebelsberg Központ néhány órával később reagált a portál cikkére. Azt írták:

Valótlan – vélhetően kifejezetten álhírterjesztésre közölt – adatok jelentek meg az Indexen, ezek nem a Klebelsberg Központ adatai, és nem valós adatok.

A fenntartó szerint az álláshelyek alig 1-2 százaléka betöltetlen, a tanév biztonságos megkezdését tehát semmi nem veszélyezteti. A Klik azt tapasztalja, hogy a pedagógus pálya egyre vonzóbb, az 50%-os pedagógus-béremelés és a pedagógushallgatói ösztöndíjak hatására 30%-kal nőtt a pedagógus pályára jelentkezők száma.

Azért, mondjuk, ha a 170 ezernek a 2 százaléka sem kevés, ha 3400 pedagógus álláshely nincs betöltve, arra sem lehet büszke a KK. A közelmúltban bevezetett életpályamodell – pluszmunkáért – valóban tartalmazott némi bérnövekedést, de mivel a tanári fizetéseket az eredeti elképzelések – és a köznevelési törvényben rögzítettek – ellenére nem a minimálbérhez rögzítették, hanem egy úgynevezett "vetítési alaphoz", megint óriási a lemaradás e téren. A béremelés hatása egyre erodálódik, hiszen a nemzetgazdaságban is emelkedtek a bérek. Ma már a pedagógusok ismét kezdenek elmaradni bizonyos kategóriáktól. Tavaly óta újból bekövetkezett az az állapot, hogy a nemzetgazdasági átlagfizetés nagyobb, mint az oktatásban dolgozók átlagbére. A diplomás foglalkoztatottak és a pedagógusok átlagbérei közötti különbség is egyre nő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!