szerző:
hvg.hu

A fenntartó szerint hazudik, aki az ellenkezőjét állítja. De közben véletlenül ő is elismer egy jelentős hiányt.

Mi is többször írtunk arról, hogy országszerte több száz tanár hiányzik az iskolákból. A napokban már a kormányzat által életre hívott Nemzeti Pedagógus Kar is azt írta oktatási helyzetértékelésében, hogy kevés a pedagógus, a jelenleg tanító tanárok fele ráadásul hamarosan nyugdíjba megy, az egyetemről kikerülő fiatal pedagógusok egy része pedig néhány év után szakmát vált, így a helyzet csak egyre rosszabb lesz.

Kedden az Index arról írt, hogy a Klebelsberg Központ adatai alapján jelenleg 4235 betöltetlen álláshely van a szakmában, így sok iskola már nem tud például csoportbontásokat csinálni, a kémia-fizika szakos tanárok vészesen fogynak, és sok helyen már csak úgy tudják megoldani a tanítást, hogy nyugdíjas pedagógusokat hívnak vissza.

A Klebelsberg Központ néhány órával később reagált a portál cikkére. Azt írták:

Valótlan – vélhetően kifejezetten álhírterjesztésre közölt – adatok jelentek meg az Indexen, ezek nem a Klebelsberg Központ adatai, és nem valós adatok.

A fenntartó szerint az álláshelyek alig 1-2 százaléka betöltetlen, a tanév biztonságos megkezdését tehát semmi nem veszélyezteti. A Klik azt tapasztalja, hogy a pedagógus pálya egyre vonzóbb, az 50%-os pedagógus-béremelés és a pedagógushallgatói ösztöndíjak hatására 30%-kal nőtt a pedagógus pályára jelentkezők száma.

Azért, mondjuk, ha a 170 ezernek a 2 százaléka sem kevés, ha 3400 pedagógus álláshely nincs betöltve, arra sem lehet büszke a KK. A közelmúltban bevezetett életpályamodell – pluszmunkáért – valóban tartalmazott némi bérnövekedést, de mivel a tanári fizetéseket az eredeti elképzelések – és a köznevelési törvényben rögzítettek – ellenére nem a minimálbérhez rögzítették, hanem egy úgynevezett "vetítési alaphoz", megint óriási a lemaradás e téren. A béremelés hatása egyre erodálódik, hiszen a nemzetgazdaságban is emelkedtek a bérek. Ma már a pedagógusok ismét kezdenek elmaradni bizonyos kategóriáktól. Tavaly óta újból bekövetkezett az az állapot, hogy a nemzetgazdasági átlagfizetés nagyobb, mint az oktatásban dolgozók átlagbére. A diplomás foglalkoztatottak és a pedagógusok átlagbérei közötti különbség is egyre nő.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!