A Klebelsberg Központ lehazugozta az Indexet, de véletlenül mégis bevallott egy jelentős tanárhiányt

A Klebelsberg Központ lehazugozta az Indexet, de véletlenül mégis bevallott egy jelentős tanárhiányt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A fenntartó szerint hazudik, aki az ellenkezőjét állítja. De közben véletlenül ő is elismer egy jelentős hiányt.

Mi is többször írtunk arról, hogy országszerte több száz tanár hiányzik az iskolákból. A napokban már a kormányzat által életre hívott Nemzeti Pedagógus Kar is azt írta oktatási helyzetértékelésében, hogy kevés a pedagógus, a jelenleg tanító tanárok fele ráadásul hamarosan nyugdíjba megy, az egyetemről kikerülő fiatal pedagógusok egy része pedig néhány év után szakmát vált, így a helyzet csak egyre rosszabb lesz.

Kedden az Index arról írt, hogy a Klebelsberg Központ adatai alapján jelenleg 4235 betöltetlen álláshely van a szakmában, így sok iskola már nem tud például csoportbontásokat csinálni, a kémia-fizika szakos tanárok vészesen fogynak, és sok helyen már csak úgy tudják megoldani a tanítást, hogy nyugdíjas pedagógusokat hívnak vissza.

A Klebelsberg Központ néhány órával később reagált a portál cikkére. Azt írták:

Valótlan – vélhetően kifejezetten álhírterjesztésre közölt – adatok jelentek meg az Indexen, ezek nem a Klebelsberg Központ adatai, és nem valós adatok.

A fenntartó szerint az álláshelyek alig 1-2 százaléka betöltetlen, a tanév biztonságos megkezdését tehát semmi nem veszélyezteti. A Klik azt tapasztalja, hogy a pedagógus pálya egyre vonzóbb, az 50%-os pedagógus-béremelés és a pedagógushallgatói ösztöndíjak hatására 30%-kal nőtt a pedagógus pályára jelentkezők száma.

Azért, mondjuk, ha a 170 ezernek a 2 százaléka sem kevés, ha 3400 pedagógus álláshely nincs betöltve, arra sem lehet büszke a KK. A közelmúltban bevezetett életpályamodell – pluszmunkáért – valóban tartalmazott némi bérnövekedést, de mivel a tanári fizetéseket az eredeti elképzelések – és a köznevelési törvényben rögzítettek – ellenére nem a minimálbérhez rögzítették, hanem egy úgynevezett "vetítési alaphoz", megint óriási a lemaradás e téren. A béremelés hatása egyre erodálódik, hiszen a nemzetgazdaságban is emelkedtek a bérek. Ma már a pedagógusok ismét kezdenek elmaradni bizonyos kategóriáktól. Tavaly óta újból bekövetkezett az az állapot, hogy a nemzetgazdasági átlagfizetés nagyobb, mint az oktatásban dolgozók átlagbére. A diplomás foglalkoztatottak és a pedagógusok átlagbérei közötti különbség is egyre nő.

Hozzászólások