szerző:
MTI

Erről a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára beszélt a Reuters hírügynökségnek adott, szerdán megjelent interjúban.

"Nagyon erős és elkötelezett tagja vagyunk az Európai Néppártnak (EPP). Egyáltalán nem áll szándékunkban eltávolodni az EPP hagyományos értékeitől" – jelentette ki Takács Szabolcs.

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök korábban találkozott Steve Bannonnal, Donald Trump amerikai elnök volt stratégiai tanácsadójával, az államtitkár kérdéssel válaszolt: "Miért ne beszélhetnénk valakivel, akinek hasonló elképzelései, megközelítései vannak bizonyos ügyekben?".

"Az, hogy egy politikai család tagjai vagyunk, nem azt jelenti, hogy nem beszélhetünk más politikusokkal. Ez nem eredményez automatikusan új szövetséget" – tette hozzá.

Verhofstadt: A Néppártnak végre el kellene döntenie, hogy Orbán belefér-e, vagy sem

A belga EP-politikus szerint Orbán az idegengyűlölő és populista szélsőjobb vezetőjének képében tetszeleg.

A Reuters ezzel összefüggésben utalt arra, hogy Magyarország – mint a hírügynökség fogalmazott – "közös ügyeket kíván képviselni a szélsőjobboldali olasz Ligához hasonlókkal".

Az úgynevezett Sargentini-jelentéssel kapcsolatban Takács Szabolcs arról beszélt, hogy "Magyarország támadás alatt áll a migráció kérdésében elfoglalt szilárd álláspontja miatt, és a következő csata az európai parlamenti vita lesz a jelentésről, amely azzal vádolja Budapestet, hogy megszegi az uniós törvényt".

"Az egész jelentés egy politikai eszköz egy politikai kampányban. Az európai intézmények politikai aktivistaként akarnak fellépni... Mi nyugodtak vagyunk, mert tudjuk, hogy sok kérdésben igazunk van, és ezek a vádak nyilvánvaló hazugságok bizonyos szempontból" – mondta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gergely Márton Itthon

Orbán meghajolt Salvini előtt, mert tudja, ebben a meccsben nem ő a sztár

A magyar kormányfő ünnepeltetni szereti magát, és nem mást ünnepelni. Ezért is voltak feltűnők rajongásig menő szavai Milánóban, ahol Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel találkozott. Orbán Viktor úgy tesz, mintha a dicséret a múltban mutatott érdemekért járna, pedig ő Salvini kiszolgálásával a jövőre tesz fogadást.