Cornstein eltitkolhatta, hogy kifakadtak neki a kormánykritikus civilek

Cornstein eltitkolhatta, hogy kifakadtak neki a kormánykritikus civilek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Népszava szerint az amerikai nagykövet több olyan civil jogvédő szervezet vezetőjével is beszélt korábban, amelyek a kormány célkeresztjében vannak. Cornstein viszont egy szót nem szólt erről.

Csak elégedett emberekkel találkoztam eddig

- így fogalmazott az új budapesti amerikai nagykövet, David B. Cornstein a Szombat című zsidó politikai és kulturális folyóiratban megjelent interjúban, hozzátéve, hogy nem tapasztalta, hogy a szabadságjogokat bárki is csorbítani próbálná Magyarországon.

A Népszava cikkében viszont egész másról ír. A napilap több forrásból is úgy értesült, hogy Cornstein érkezése után több olyan civil jogvédő szervezet vezetőjével is beszélt, amelyek rendszeresen fogalmaznak meg kritikus véleményeket a kormánnyal szemben. És amelyek ezért folyamatosan célkeresztben vannak.

A lap úgy tudja, a találkozón a Transparency International (TI), az Ökotárs alapítvány és a Helsinki Bizottság is részt vett, és a nagykövetnek részletesen beszámoltak a magyar jogállamisággal és az emberi jogok itteni helyzetével kapcsolatos kritikáikról. Cornstein állítólag nyugtázta az elhangzottakat, azt mondta, meghallotta és megértette az aggályaikat.

A lap megkérdezte az Egyesült Államok budapesti nagykövetségét, miért állította Corstein azt, hogy Magyarországon kizárólag elégedett emberekkel találkozott, de három nap után sem válaszoltak a kérdéseikre.

Hozzászólások