szerző:
hvg.hu

Pusztai-Csató Adrienn független polgármester volt Szentistvánon, négy éve jókora fölénnyel verte a Fidesz helyi emberét. Most munkát is csak kínkeservesen sikerült találnia. És nem azért, mert nem ért semmihez.

2014-ben kétharmados többséggel leverte a borsodi Szentistván fideszes jelöltjét a függetlenként induló Pusztai-Csató Adrienn. Mandátumát azonban nem tölthette ki, tavaly áprilisban feloszlatta magát a képviselő-testület, arra hivatkozva, hogy a független polgármesterrel nem jut előrébb a falu, így új választásokat írtak ki. A korábbi faluvezető ekkor már az Új Kezdet nevű párt színeiben mérette meg magát, azonban elbukott.

A Népszava csütörtöki cikke szerint Pusztai-Csatónak viszont ezután sem tudott megbocsátani a térség országgyűlési képviselője, Tállai András, bár a NAV-elnök később nyilvánosan tagadta ezt, és azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt húsz évben egyetlen önkormányzat munkájába sem szólt bele.

A még polgármester nőt azonban soha nem hívták meg hivatalos rendezvényekre, pályázataikat rendre elutasították. Ez vezetett később ahhoz, hogy a testület egyszerűen feloszlatta magát, és új választást kellett kiírni Szentistvánon.

Mivel Pusztai-Csató időközin szenvedett vereséget, végkielégítést sem kaphatott. A kétgyerekes családanya később azt kérte, legalább a polgármesteri munkájához kapott laptopot és telefont megtarthassa, ezt azonban megtagadták tőle. Az új polgármester, mint a lap írja, több levélben, sürgetően mindkettőt visszakövetelte. Aztán a kampány során váratlanul NAV-ellenőrzést kapott unokatestvére cukrászdája, amelybe Pusztai-Csató is betársult.

"Máskor egy vastag boríték érkezett a telefonszolgáltatójától a lakására, azzal, hogy küldik az általa lekért híváslistát. Ilyet azonban ő nem kért, ám mivel telefonja a polgármesteri hivatal flottájának része volt, így vélhetően mások voltak kíváncsiak arra, kikkel beszélgetett. Ez személyiségi jogokat sért, emiatt a helyi jegyzőnél tett panaszt, aki azóta sem méltatta válaszra" – írja a lap.

Mivel egy 2014-es – furcsa mód épp a Fidesz által kezdeményezett – jogszabálymódosítás során eltörölték, hogy a polgármester munkájának végével visszatérjen korábbi munkaadójához, Pusztai-Csatót sem vették vissza az előző munkahelyén. Ráadásul a környék egyetlen hivatalában sem merték alkalmazni.

Mivel nem voltam kompatibilis a politikával, minden megtettek, hogy dilettánsnak állítsanak be, annak ellenére, hogy jegyzőként már volt közigazgatási tapasztalatom. A mostani munkakörömben jogászok minősítenek, és rendre pozitív visszajelzéseket kapok. Ezért is gondolom úgy, hogy egyfajta szervezett boszorkányüldözés folyt ellenem, amit persze nem helyi kútfőből vezényeltek le

– mondta.

A nő végül Gödöllőn – az Új Kezdet elnöke, Gémesi György által vezetett városban – tudott elhelyezkedni, ahol beruházási jogászként dolgozik. Nagyobbik fia azonban tanulmányai miatt Szentistvánon maradt, csak a kicsi költözött vele. A család így legfeljebb hétvégén látja egymást.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!