A CEU rektora szerint a Sargentini-szavazással Európa jövője is megpecsételődik

A CEU rektora szerint a Sargentini-szavazással Európa jövője is megpecsételődik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Michael Ignatieff szerint a jövő heti voksolás egyértelmű választ ad majd arra, hogy a konzervatív európai politikusok miként vélekednek Orbán Viktor Magyarországáról.

Ahogy korábban megírtuk, jövő kedden tárgyalja az Európai Parlament a Judith Sargentini holland zöld képviselő Magyarország helyzetéről készített jelentését, amely szerint Magyarországon fennáll a veszélye az európai értékek súlyos és módszeres megsértésének, s ezért indokolt a hetedik cikk szerinti eljárás megindítása.

Orbán Viktor miniszterelnök közben megkapta az engedélyt, hogy a keddi vita előtt felszólaljon, de tömören kell fogalmaznia, ugyanis mindössze hét percig engedik beszélni.

Ezek, illetve a vita kapcsán szólaltatta meg a CEU rektorát a brit The Guardian. Michael Ignatieff szerint az európai képviselők jövő heti szavazásán sok minden fog múlni, és többek között az is eldől, egyetértenek-e azzal, amit Orbán mond a magyarországi demokrácia, a sajtó és az akadémikusok helyzetéről.

©

Ignatieff szerint Európa jövője is függ a vita eredményétől, amely a CEU sorsára ugyancsak hatással lesz. Szerinte a Közép-európai Egyetem a vita kellős közepén helyezkedik el, és úgy látja, az, amit ma valaki a CEU-ról mond, ugyanazt az álláspontot képviseli a demokráciával kapcsolatos kérdésekben is.

A rektor azt is mondta, hogy mindig is voltak olyan európai konzervatív politikusok, akik egyetértettek Orbánnal migrációügyben, de nagy kérdés, hogy most, amikor több minden is terítéken lesz, vajon miként vélekednek majd.

A Sargentini-jelentést író zöldpárti képviselő lapunknak azt mondta, nem csak a gyűlölködést érzékeli, de azon magyarok reményét is, akik az Európai Parlamenttől várnak támaszt. Sargentini azt mondja, ha jövő héten meglesz a kétharmad, akkor az egy nagyon erős üzenet a Tanács felé.

Hozzászólások