szerző:
hvg.hu

Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó nem kapott érdemi választ.

A családjukból kiemelt gyermekek ügyében fordult az emberi erőforrások miniszteréhez az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó. A politikus azt szerette volna megtudni, hogy az elmúlt nyolc évben az illetékes hatóságok hány ilyen esetben intézkedtek. Az MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára válaszolt, de megint csak a lényeget felejtette el közölni.

Rétvári sokadjára is közölte, hogy a kormány minden eddiginél több támogatást nyújt a gyermeket nevelő családoknak, és hogy Magyarország kiemelten védi a házasság és a család intézményét, mint a nemzet fennmaradásának alapját. Szerinte a hatóságok csak indokolt esetben szakítják el a gyerekeket családjuktól, akkor, ha a gyermek közvetlen veszélyben van. Az ilyen gyerekek esetében is egyre inkább törekszenek arra, hogy ne szakítsák ki a kicsiket a családjukból, hanem inkább valamelyik rokonuknál helyezzék el őket.

Az Emmi államtitkára hozzátette, hogy a szegénységi kockázatnak kitett gyerekek száma 2012 és 2017 között egyébként is negyedével csökkent, a kormány ráadásul 2014-ben bevezette a nevelőszülői jogviszonyt – azt viszont nem tette hozzá, hogy míg a gyermekvédelmi rendszerbe bekerülők száma folyamatosan nő, a nevelőszülőké stagnál.

Rétvári szerint a kiemelt gyermekek számáról bárki tájékoztatást kaphat a KSH honlapján – valószínűleg ezért tartotta feleslegesnek válaszában közölni azt, ami az MSZP-s képviselőt érdekelte volna.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Élet+Stílus

A gyermekvédelembe kerülők száma fokozatosan nő, a nevelőszülőké nem

Alacsony az anyagi támogatása a nevelőszülőknek és a társadalom is előítéletes velük, sokan félnek a saját család reakcióitól is. Magyarországon 2007 óta növekszik a gyermekvédelemben élők száma, miközben nincs elég nevelőszülő. Az SOS Gyermekfalvak felmérte, milyen okok állhatnak ennek hátterében.