Török: "Nehezen elképzelhető, hogy ezek után a Fidesznek legyen jövője az Európai Néppártban"

Török: "Nehezen elképzelhető, hogy ezek után a Fidesznek legyen jövője az Európai Néppártban"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Szijjártó Péter külügyminiszter arról beszélt, maradnak az Európai Néppártban, ám ez Török Gábor politikai elemző szerint kérdéses.

115 néppárti képviselő szavazta meg a Sargentini-jelentést – köztük Manfred Weber frakcióvezető is –, 58-an szavaztak nemmel, 27-en pedig tartózkodtak. Török Gábor politikai elemző szerint "nehezen elképzelhető, hogy ezek után a Fidesznek legyen jövője (a Fidesz maradni tudjon vagy akarjon) az Európai Néppártban".

Török ezzel megismételte keddi posztjának lényegét, amelyben azt is írta, a kétharmados többségű szavazás után "nyilvánvalóan az új szövetségesei, a radikális jobboldal irányába fog tájékozódni".

Szijjártó Péter külügyminiszternek is feltették a kérdést, marad-e a Fidesz a Néppártban, mire hosszú körmondatokban azt válaszolta, marad, de meg akarja reformálni azt, hogy ne migránspárti legyen a többség.

Azért harcolunk, hogy a Néppárt térjen vissza a kereszténydemokrata útra. A Fidesz helyét kijelölték a magyarok, olyan közösségben kell lennünk, amely elutasítja a migrációt. Küzdünk, amíg lehet.

Kedden már kapott meghívást a Fidesz: Heinz-Christian Strache, a szélsőjobboldali osztrák Szabadságpárt elnöke azt mondta, közös európai parlamenti tömörülést hozna létre a magyar kormánypártokkal.

Az EP kedden kétharmados többséggel szavazta meg a Sargentini-jelentést.

A Sargentini-jelentés körül kirobbant botrányról itt olvashatnak további részleteket.

Hozzászólások