szerző:
hvg.hu

Győri Péter volt az ellenzék civil jelöltje a józsefvárosi időközi polgármester-választáson július 8-án. A Fidesz Sára Botondot indította Kocsis Máté helyére, az ellenzék Győri mögé állt be. Aki most kendőzetlenül, saját példáján keresztül leír mindent, milyen állapotban van az ellenzék.

„A július 8-i józsefvárosi időközi polgármester-választás eredményei közismertek: a választásra jogosultak 23%-ának részvétele mellett a fideszes alpolgármester a szavazatok 62%-át, a demokratikus ellenzék által támogatott civil jelölt a szavazatok 37%-át kapta. Ez kerekítve 8000 szavazat Fidesz, 5000 szavazat nem-Fidesz, az 58 000 lehetséges szavazatból” – ez Győri bejegyzésének eleje, amit a 444 vett észre elsőként.

Győri nagyon későn, két hónappal a választás előtt, tehát a kampány előtt két héttel vállalta el a jelöltséget. Miért ilyen későn? „Nem azért, mert a sok aspiráns közül nem tudtak volna választani, hanem mert egyszerűen nem volt egy olyan személy sem, akit jelölni tudtak volna, aki vállalta volna a jelöltséget. Talán az előzőekben leírtak tükrében még nyilvánvalóbb módon látszik, hogy tehát a teljes felkészületlenség volt a legjellemzőbb erre a helyzetre.”

Győri azt írja, egy barátjával beszélgetve tudta meg, hogy az ellenzéki pártok közösen felkértek egy civil csoportosulást, hogy azok találjanak polgármester-jelöltet, de sokáig a civilek sem találtak senkit. Mivel indokol? Elsőként: morális kényszernek érezte, hogy ne hagyja pácban azokat, akik felkérték. Másodjára: rossz üzenetnek tartotta volna, hogy ha a pártok végre – ha kényszerből is, de – megszólították a civileket, akkor a civilek ne tudjanak egy személyt sem ajánlani. Harmadszor: az áprilisi parlamenti választási eredmények ismeretében úgy érezte, hogy a kerület választásmatematikailag akár meg is nyerhető. És csak negyedik indoka volt, hogy alkalmasnak és felkészültnek tartja magát.

De alkalmasnak találta magát a biztosan várható karaktergyilkos mocsokkampány elviselésére, mivel egyébként a jövőben nem tervez további politikai vagy másféle karriert. Győri ezt követően – néhol egyes szám harmadik személyben – ír magáról és a körülményekről. Szó szerint idézzük, tanulságos:

 • A „bökkenő” csupán az volt, ahogy egy támogatóm frappánsan megfogalmazta, hogy valószínűleg én nagyon alkalmas polgármestere lennék Józsefvárosnak, azonban messze nem én vagyok a legalkalmasabb jelölt a kampányban. És ezzel többé-kevésbé egyet kell értsek.
 • A jelölt semmilyen formában nem rendelkezett szónoki képességekkel.
 • A jelölt a józsefvárosi szavazók többsége számára korábbról ismeretlen személy.
 • A jelölt ugyan széles kapcsolati hálóval rendelkezett, azonban a speciális helyi kapcsolati hálója a kampány kezdetekor viszonylag korlátozott volt.
 • A jelölt alkalmatlan volt bármilyen – sajátjától különböző – betanult szöveg hiteles elmondására.
 • Sokak szerint gyengeség volt, hogy a jelölt nem eléggé markáns, nem eléggé konfrontatív, nem eléggé lelkesítő az ellenzéki szavazók számára.

Ugyan ő civil jelölt volt, de ott álltak mögötte az ellenzéki pártok, akikről így ír:

 • A támogató szervezetek egyike sem rendelkezett programmal, semmilyen programszerű javaslattal nem álltak elő – a jelölt a maga által képviselt programot nyújthatta.
 • A támogató szervezetek aktivistahálózata olyannyira hiányos volt, hogy ezen a jelölt saját kapcsolati hálója lényegesen javítani tudott.
 • Számos lényeges kampányszervezési, -menedzselési és koordinációs feladat elvégzése végül is a jelöltre hárult.

Ahogy teljesen őszinte a kampánnyal kapcsolatban is:

 • „Mint a kampány minden elemére, úgy erre is elmondható, hogy semmilyen elgondolás nem volt a résztvevők részéről, hogy mi is lesz a kampány-csapat struktúrája.”
 • „Végül is úgy alakult, hogy a kampány egészének nem lett egy olyan felelős vezetője, aki összefogta volna a résztvevő számos szervezet, illetve a különböző fontos reszort-felelősök munkáját. Ez természetesen rendkívül megnehezítette a munkát, rendkívül sok koordinálatlanságot és ezzel súrlódást, bajt, egyebet okozott.”
 • „De több kulcspozícióban lévő résztvevőről is a munka során derült ki, hogy alkalmatlan annak elvégzésére, s pótlásra már a szűkös időhatárok miatt a kampány alatt nem volt lehetőség/esély.”
 • Kiderül továbbá, hogy nem tűzték ki előre a megbeszélések időpontját, nem írtak emlékeztetőket a megbeszélt feladatok listájával és a felelősökkel, nem állapodtak meg semmilyen közös kommunikációs csatornában, ezért teljes káoszban keringtek az információk messengeren, fb-posztokban és máshol.

Győri állítása szerint az egész kampányra – az önkéntes munka értékét nem számítva – összesen 4-5 millió forintot fordítottak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vona Gábor szerint jön az utca éve, mire Schiffer András beszól: Micsoda hiba!

Vona Gábor szerint jön az utca éve, mire Schiffer András beszól: Micsoda hiba!

Januárban kiderül, merre kormányozná az önvezető autókat a Trump-adminisztráció

Januárban kiderül, merre kormányozná az önvezető autókat a Trump-adminisztráció

Az első gyári fotó a következő kecskeméti Mercedesről

Az első gyári fotó a következő kecskeméti Mercedesről

Kormányátalakítást hozhat a Fidesz EP-listája

Kormányátalakítást hozhat a Fidesz EP-listája

Ha így haladunk, eljön majd az idő, amikor egyáltalán nem terem krumpli Magyarországon

Ha így haladunk, eljön majd az idő, amikor egyáltalán nem terem krumpli Magyarországon

Ön is használja a Shazamot? Akkor örülni fog, törölték belőle a reklámokat

Ön is használja a Shazamot? Akkor örülni fog, törölték belőle a reklámokat