szerző:
hvg.hu

A portált tulajdonló alapítvány vezetője, s egyben az Index jogásza a most lezajlott üzleti változások ellenére is úgy látja, a lap függetlensége a jövőben sem kérdéses. Bodolai szerint jóval nagyobb volt a veszély, amikor Nyerges Zsolthoz vándoroltak Simicska Lajos érdekeltségei.

Komoly veszélybe került az Index nyáron, azt követően, hogy Simicska Lajos eladta érdekeltségeit Nyerges Zsoltnak. A portál hátországát jelentő cégek tulajdonosváltásával ezt a kellemetlen és kockázatos helyzetet kezelték – mondta a lapot tulajdonló a Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) elnöke, Bodolai László a Klubrádiónak.

Bodolai elmondása szerint a problémát az jelentette, hogy tavaly MFA tavaly nem ingyen kapta meg az Index részvényeit Simicska cégétől, a Pro-Ráta Holdingtól, hanem egy jelentős összeg fejében. Az árat pedig hosszú távon, részletekben kellett volna megfizetni. Ezt a konstrukciót az üzleti titok miatt másfél éve „nem tudták feltárni teljes egészében”, mert akkor támadható lett volna.

A CEMP-csoport és az NP Nanga Parbat 17. Zrt. új tulajdonosainak közleménye szerint az MFA több százmillió forinttal tartozott az időközben Nyerges Zsolt tulajdonába került hitelező holdingnak. Az alapítványi elnök szerint ezt a kellemetlen és kockázatos helyzetet kezelték, az MFA-nak sikerült kiváltania magát az adósságból, és ma már nincs tartozása Nyerges felé, az Index-részvények tekintetében más felé sem.

Bodolai szerint mivel a tulajdonosi szerkezete nem változott, hiszen a portált továbbra is az MFA birtokolja, a lap függetlensége nincs veszélyben, és ugyanúgy tudnak működni a jövőben, mint eddig. Bodolai, aki egyben az Index jogásza is, azt mondta, szerinte a CEMP-csoport új tulajdonosai pénzügyi nyomással sem kísérlik meg befolyásolni a lapot.

Az MFA-elnök tudomása szerint az Index hátteréhez tartozó cégek egyik új tulajdonosa, Oltyán József az általa megvett cégek menedzselésébe, működésébe nem fog beleszólni. Ziegler Gábor személyét pedig elég erős biztosítéknak gondolja arra, hogy minden a normális módon folytatódjon a portálnál.

Bodolai László szerint befolyásolási kísérletnek sem lenne semmi értelme, szerinte ugyanis az indexesek rendkívül érzékenyek az ilyesmire, ami miatt akár pillanatokon belül szét is robbanhatna a szerkesztőség – az pedig senkinek sem érdeke.

A 444 kedden írt arról, hogy az új tulajdonosok akár közvetlenül is beavatkozhatnak a szerkesztőség életébe, ráadásul pénzügyileg is tőlük függnek az újságírók.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Index: Maradunk, amik voltunk

A hírportál közleményt adott ki az Index körüli érdekeltség tulajdonosváltása után, a lap azt írja, hogy biztosított a portál független működése.

Rossz hatással van az egészségre a szilveszteri tűzijáték

Rossz hatással van az egészségre a szilveszteri tűzijáték

5 megható történet arról, hogy adni valóban öröm

5 megható történet arról, hogy adni valóban öröm

Alkotmányjogász: alapvető jogelvek sérülhettek a rabszolgatörvény elfogadásakor

Alkotmányjogász: alapvető jogelvek sérülhettek a rabszolgatörvény elfogadásakor

Vitathatatlanul ez az év egyik legizgalmasabb androidos telefonja

Vitathatatlanul ez az év egyik legizgalmasabb androidos telefonja

Beszorult egy férfi az étterem zsíros szellőzőjébe: csak két nap múlva találtak rá

Beszorult egy férfi az étterem zsíros szellőzőjébe: csak két nap múlva találtak rá

Visszavágnak Amerikának: büntetik azt a munkavállalót, aki iPhone-t vásárol

Visszavágnak Amerikának: büntetik azt a munkavállalót, aki iPhone-t vásárol