A kórházak elé települ a TASZ a kórházi fertőzések miatt

A kórházak elé települ a TASZ a kórházi fertőzések miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Petíciót is indítanak, ugyanis máig nem ismerhetők a kórházi fertőzések adatai.

Petíciót indít és kórházak elé települ ki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), hogy betegjogokkal kapcsolatban tájékoztassa a polgárokat. A jogvédő szervezet azután döntött így, hogy a jogszabályban meghatározott határidőhöz képest október 1-jére már egy egész hónapos csúszásba került a kórházi fertőzésekről szóló jelentés nyilvánosságra hozatala. A petíciót azért indítják, hogy az egészségügyet tegyék a betegek számára is érthetővé, és azért, hogy a kormány fejezze be a titkolózást, és tegye közzé az egészségügy egyik legsúlyosabb problémájáról: a kórházi fertőzésekről szóló adatokat.

A TASZ közleményében azt írja, az emberi erőforrások minisztere idén nyáron – a probléma létét is tagadó elődjével szemben – komolyan kezdett beszélni a kórházi fertőzésekről. Egy rendelettervezetben kifejezetten a kórházi fertőzések elleni külön intézkedéseket sorolta. Ezzel szemben, sok kritikát fogalmaztak meg a szakértők. A szervezet hiányolta a konkrét lépéseket, és úgy vélte: a rendszerszintű problémák átfogó kezelése nem egy rendelet következtében fog megtörténni. A kritikák ellenére a rendelet október 1-jén az eredeti tervezethez képest változatlanul lépett hatályba, ennek új előírásait azóta már be kéne tartani.

A kórházi fertőzések elleni kormányzati nekibuzdulás azonban eddig még arra sem volt elég, hogy a jogszabályt betartva időben nyilvánosságra hozzák az előző évi jelentést. Jogszabály írja ugyanis elő, hogy minden év szeptember 1-jéig kell közzétenni az adatokat. A TASZ közben várja, hogy a Kúria döntést hozzon az Emmi ellen indított – jogerősen már megnyert – perükben, ami arról szól, hogy kórházankénti bontásban is ki kell-e adni a kórházi fertőzéses adatokat.

A TASZ korábban már több száz történetet gyűjtött a kórházi fertőzésekről, most pedig helyszíni jogtudatosító akciókba kezd. Budapesten és vidéki városokban kórházak bejáratai előtt jogi szakértőik válaszolnak az állampolgárok egészségüggyel kapcsolatos, betegjogi kérdéseire, és segítenek a panaszokra jogorvoslati utakat találni. Közben petíciót is indítanak, ami az egészségügy érthetővé tételéről szól.

„A TASZ ingyenes jogsegélyszolgálatára évi több ezer megkeresés érkezik, amiknek a nagy többsége betegjogi, egészségügyi ellátással kapcsolatos kérdést érint – mondta Asbóth Márton, a TASZ Magánszféraprojektjének vezetője. – Ezekből világosan látjuk, hogy az állampolgárok nagy része számára nem érthető, mi és hogyan történik az egészségügyben, hova kell fordulniuk, vagy éppen milyen jogorvoslattal élhetnek. Most odavisszük a jogi tájékoztató, tudatosító tevékenységünket, ahol a legnagyobb szükség van rá: a kórházak bejárataihoz. Eközben az állami szervek, a kormány titkolózik. Bár már elismerik, hogy a kórházi fertőzések jelentik az egyik legnagyobb problémát az egészségügyben, nem tesznek hatékony intézkedéseket, miközben titkolják azokat az adatokat, amikből megérthetnénk a valódi helyzetet. Ez elfogadhatatlan, ezért petíciónkban az egészségügy érthetővé tételére szólítjuk fel az emberi erőforrások miniszterét" – tette hozzá Asbóth Márton.

A petíció itt érhető el.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Hozzászólások